Artikkeli: Mänttä-Vilppula, Pirkanmaa

25.1.2021 klo 07:46

Mänttä-Vilppulan vasemmisto: kaupungin talous paremmaksi työllisyyttä lisäämällä

Taidekaupunki Mänttä-Vilppula on edelleen myös tehtaiden kaupunki. Kevään kuntavaaleissa puhuttaakin kaupungin palveluiden riittävyyden ja laadun ohella myös työttömyys. Työllisyyden parantaminen on keskeisin keino vastata kaupungin talousahdinkoon. (Kuva: Tuula Kallio.)

Aikamoinen kausi on ollut, vastaa vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja valtuustoryhmän puheenjohtaja Pentti Paananen pyyntöön luonnehtia päättyvää valtuustokautta.

Aikamoisella Paananen viittaa niin kaupungin talousongelmiin, ongelmiin sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä, Sassin lentokenttähankkeeseen kuin kaupunginjohtajan irtisanoutumiseen viime lokakuussa.

Kaupungin talous ei ole hyvässä kunnossa. Mänttä-Vilppula on Pirkanmaan velkaisin kunta, tiivistää Pentti Paananen kaupungin taloustilanteen.

Kaupungin taloutta on kohennettu nostamalla verotusta 22 prosentista 22,5 prosenttiin sekä henkilöstömenojen vähennyksellä. Tänä vuonna kaupunki on käynyt kahdet yhteistoimintaneuvottelut. Maaliskuun yhteistoimintaneuvottelut johtivat 20 työntekijän työsuhteen päättymiseen. Kymmenen työntekijää irtisanottiin ja kahdeksan lähti eläkkeelle. Kahden määräaikaisen työntekijän työsopimusta ei jatkettu. Henkilöstövähennysten yhteistoimintaneuvotteluissa sovittiin rakenteellisista uudistuksista, joiden tavoitteena oli tuottaa kahden miljoonan euron säästöt.  

Paananen muistuttaa, että taidekaupunki Mänttä-Vilppulassa on edelleen paljon teollisia työpaikkoja: Työllisyyden parantaminen on keskeisin keino lisätä verotuloja ja parantaa kaupungin taloutta. Paanasen mukaan yrityksiä lähtee naapurikuntiin, koska elinkeinojen kehittämisestä vastaava yhtiö ei tee riittävästi yhteistyötä.

– Kaupungissa on valmisteltu utopistisia hankkeita, joiden pelkkään suunnitteluun mennyt rahaa satoja tuhansia euroja. Esimerkiksi Mäntän keskustan kehittämishankkeen hinnaksi on arvioitu 10 miljoonaa euroa. Iso summa, ainakin jos sitä vertaa kaupungin 39 miljoonan euron verotuloihin tai 70 miljoonan vuosibudjettiin.

Elinkeinojen kehittäminen vaatii uudelleen järjestelyjä

Pentti Paananen on ollut mukana päättämässä Mänttä-Vilppulan asioista vuodesta 1995. (Kuva: Sinikka Torkkola.)

Pentti Paananen teki viime joulukuussa valtuustoaloitteen, jossa ehdotetaan elinkeinojen kehittämisen siirtämistä osaksi kaupungin toimintaa. Aloitteen mukaan käytössä oleva toimintamalli, jossa elinkeinojen kehittämisestä vastaa elinkeinoyhtiö MV-kehitys, on osoittautunut tehottomaksi ja kalliiksi. Myös kaupungin tarkastuslautakunta pitää yhtiön toimintaa puutteellisena. Arviointikertomuksessaan tarkastuslautakunta toteaa, ettei yhtiön tilinpäätöksessä ole arvioitu lainkaan vuositavoitteiden toteutumista vaan raportointi yrityksen toiminnasta muistuttaa yritysesittelyä.

Taloudesta oli kyse myös Paanasen valtuustoaloitteessa, jonka seurauksena kaupungin vieraanvaraisuudesta, lahjojen vastaanottamisesta ja matkustamisesta otettiin käyttöön aiempaa selvemmät säännöt. Aloitteen taustalla oli paikkakunnalla järjestetty Food and art -festivaali, jota kaupunki tuki tarjoamalla kutsuvieraille illallisia. Paananen katsoi, että kaupungin tiukka talous tulee ottaa huomioon myös vieraanvaraisuudessa.

– Kaupungin taloutta ei ainakaan paranneta tarjoamalla illallisia, jotka maksavat 400 euroa hengeltä, kommentoi Paananen.

Kuntavaaliehdokkaiden nimeäminen käynnissä

Vanhustenhuolto ja terveyspalvelut on mänttä-vilppulalaisten kestopuheenaihe. Pihlajalinnan ja kaupungin yhteisyritys Mäntänvuoren terveys ei ole vähentänyt sosiaali- ja terveyspalveluiden kuluja vaan päinvastoin. Paananen toteaa, että vertailtaessa yhteisyrityksen kuluja alueen muiden kuntien palveluiden kustannuksiin Mäntänvuoren tuottamat palvelut ovat kalliimpia. 

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistusta ennen kaupungissa tullaan käymään vielä monta keskustelua palveluiden toimivuudesta ja niiden kuluista. 

– Tulevien vuosien aikana kaupungissa toteutetaan vaativa talouden tasapainotusohjelma alijäämäisen kehityksen katkaisemiseksi, muistuttaa Paananen.

Kuntalaisten saamat palvelut, niiden riittävyys ja laatu tulevatkin olemaan kevään kuntavaalien keskeinen teema ja seuraavan valtuustokauden olennaisimmat tehtävät. Siihen valmistautuvat myös vasemmistoliiton kuntavaaliehdokkaat, joiden nimeäminen on parhaillaan käynnissä. Edellisissä kuntavaaleissa vasemmistoliitolla oli Mänttä-Vilppulassa kahdeksan ehdokasta. Vähintään sama ehdokasmäärä on tulevien vaalien tavoitteena.

III

Tietoja Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuustosta

Taulukko Mänttä-Vilppulan kuntavaalituloksesta 2017.
Vasemmistoliiton kolmannesta paikasta uupui 14 ääntä.

Muutokset valtuuston voimasuhteissa:

Kokoomuksen ryhmästä on yksi valtuutettu eronnut ja perustanut Y-P.ryhmän. Kokoomuksen ryhmän vahvuus on kolme paikkaa.

Perussuomalaisten ryhmästä on kaksi valtuutettua eronnut ja perustanut tilapäisen ryhmän. Perussuomalaisten ryhmän vahvuus on kaksi paikkaa.

Vasemmistoliiton valtuutetut:
CNC-koneistaja Pentti Paananen
Sairaanhoitaja Anneli Helander

Valtuuston koko muuttuu
Mänttä-Vilppulan nykyisessä kaupunginvaltuustossa on 35 paikkaa. Valtuuston on päättänyt, että seuraavissa kuntavaaleissa valitaan 31 valtuutettua.

|||

Kuntavaalit 2021 Pirkanmaa on Vasen Kaista -verkkolehden kirjoitussarja, joka esittelee 18.4.2021 pidettävien kuntavaalien ennakkoasetelmia Pirkanmaalla ja jokaisessa Pirkanmaan 23 kunnassa.

Sarjassa ilmestynyt:

Ruoveden vasemmisto: yhteistyö yli puoluerajojen toimii kuntalaisten hyväksi (27.1.2021)
Lempäälän vasemmisto: yhteistyöllä parannetaan kuntalaisten palveluja (26.1.2021)
Mänttä-Vilppulan vasemmisto: Kaupungin talous paremmaksi työllisyyttä lisäämällä  (25.1.2021)
Kokoomuksesta liike nyt ulos (12.11.2020)
Miksi vasemmistoliiton ehdokkaita äänestettiin kuntavaaleissa? (3.11.2020)
Kuntavaaliehdokkuus: oppia ja hauskanpitoa kengännauhabudjetilla (22.9.2020)
Tampereen vasemmiston vaaliohjelmapaja: korona kurittaa, peruspalveluista ei ole varaa tinkiä (15.6.2020)
Mikko Koikkalainen kuntavaaleista: voiton siemen itää onnistuneessa ehdokasasettelussa (27.5.2020)
Vasemmistoliiton väki Orivedellä ja Ylöjärvellä aikoo uusia vuoden 2017 makean vaalivoiton (21.5.2020)
Loikkaukset pudottivat perussuomalaiset vihreiden taakse valtuustopaikoissa Pirkanmaalla (13.5.2020)

Lisäys: kirjoitukseen on 1.2. lisätty tieto valtuuston koon muutoksesta.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *