Artikkeli: Tampere

28.10.2021 klo 16:49

Valtuuston kohukokous päätti myös aloitteista ja Särkänniemen kehittämisestä

Särkänniemen alue tulee kokemaan suuria muutoksia, jos maanantaina valtuuston kokouksessa esillä olleet periaatteet lähtevät toteutukseen asti. Särkänniemen alueen kehittyminen on suuri askel myös koko läntisen keskustan ilmeelle. Muutos tähän vuoden 2014 kuvaan tulee varsinkin olemaan merkittävä. (Kuva: Cai Melakoski)

Tampereen kaupunginvaltuuston maanantain kokous keräsi mittavaa huomiota, kun perussuomalaisten valtuutettu Veikko Vallin piti pitkän puheen, joka tuomittiin laajalti sopimattomaksi ja rasistiseksi. Kokouksessa käsiteltiin kuitenkin myös kaupunkia koskevia asioita, kuten Särkänniemen kehittämistä.

Kokouksen asialistalla oli muun muassa kaupunginhallituksen vastaus tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessaan tekemiin huomioihin vuodelta 2020, katsaus kuluneen vuoden talouteen ja toimintaan sekä Särkänniemen alueen kehittämisen periaatteet. Näiden lisäksi käsiteltiin liuta valtuustoaloitteita.

Onkiniemen pienyrittäjien ja käsityöläisten asema epävarma

Kaupunginvaltuuston kokouksessa käsiteltiin Särkänniemen elämysalueen kehittämisen periaatteet. Särkänniemeen suunnitellaan ympärivuotista toimintaa, kuten esimerkiksi hotellia, kylpylää, mediamaailmaa ja tapahtumakatua. Toteutuessaan kaavailut muuttaisivat merkittävästi Särkänniemen aluetta ja myös koko läntisen keskustan asemaa.

Vasemmistoliiton varavaltuutettu Jouni Sirén esitti huolensa Onkiniemen pienyrittäjien ja käsityöläisten asemasta kehittämistyössä. Hänen huolensa kumpusi siitä, että kehittämisen vaikutusten arvioinnissa Onkiniemi mainittiin vain ohimennen.

Siellä [Onkiniemessä] on kuitenkin pientoimijoiden, taiteilijoiden ja käsityöläisten yhteisö, jonka merkitys kulttuurille ja kuntalaisille on merkittävä. Nykyisessä suunnitelmassa olevat kirjaukset jättävät siellä toimivat taiteilijat ja pienyrittäjät epävarmaan asemaan. Jatkossakin pitää turvata Onkiniemen yhteisölle kohtuuhintaiset toimitilat, Sirén vetosi.

Perussuomalaisten toiminta herätti vaatimuksia paremmasta keskustelukulttuurista

Vallinin asiattomaksi ja rasistiseksi tuomittu puhe herätti soraääniä niin kokouksessa kuin sen jälkeenkin. Useat valtuutetut peräsivät valtuuston kokouksiin eettisiä ohjeita, joilla keskustelut kokouksissa voitaisiin pitää asiallisina.

Kokouksen aikana kaupungin lakimiestä Jouko Aarniota pyydettiin myös tulkitsemaan kaupungin hallintosääntöä. Aarnion tulkinnan mukaan Vallinin tapa puhua voi olla kokouksen turhaa pitkittämistä.

Asiansa täytyy pystyä tiivistämään alle yhdeksään minuuttiin. Useiden puheenvuorojen ottaminen samaan asiakohtaan ilman asian kiteytystä voi täyttää valtuuston kokouksen tahallisen pidentämisen tunnusmerkit, tulkitsi Aarnio tilannetta kokouksessa.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ilmoitti kaupunginvaltuuston kokouksessa, että se marssisi koko ryhmän voimin ulos, mikäli perussuomalaisten rasistisille puheille ei tulisi loppua. Vaatimusta ei lopulta tarvinnut toteuttaa.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *