Artikkeli: Merkintöjä, Tampere

12.2.2022 klo 12:02

Nuorten terapiatakuu ja piiloasunnottomuus työllistävät sosiaali- ja terveyslautakuntaa

Aihekuvakollaasi: Cai Melakoski

Nuorten terapeuttisen hoidon takuun toteuttaminen, asunnottomuuden vähentäminen, sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakastyytyväisyys ja ateriamaksut olivat keskeisiä kysymyksiä Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunnan vuoden toisessa kokouksessa. 

Pormestariohjelmassa linjattua nuorten terapeuttisen hoidon takuun Tampereen mallia on valmisteltu ahkerasti. Tavoitteena on varmistaa hoitoonpääsy ilman lähetettä ja jonottamista sekä vähentää vaativamman hoidon ja erikoissairaanhoidon tarvetta. 

Osana mallia muun muassa 13–17-vuotiaat pääsevät vastaanotolle ilman lähetettä ja ajanvarausta, ryhmäterapiaa lisätään ja toiminnallisia terapiamuotoja monipuolistetaan. Lautakunta evästi palvelun suunnittelua erityisesti saavutettavuuden huomioon ottamisesta. On esimerkiksi tärkeää, että palvelua on tarjolla riittävästi myös koulupäivien jälkeen.

Asunnottomuus laskenut, kokonaan ulkona elävien määrä on kasvanut

Asunnottomuus laski Tampereella vuonna 2021 jonkin verran edellisvuodesta, erityisen paljon nuorten ja maahanmuuttajien keskuudessa. Tilastoinnissa on pyritty erityisesti piiloasunnottomuuden – esimerkiksi toisten kodeissa oleilun – tehokkaampaan havaitsemiseen. 

Ulkona elävien lukumäärä on kuitenkin valitettavasti noussut. Täysin ilman asuntoa olevia on 259, se on edelleen hyvin paljon. Suurin osa asunnottomista on miehiä.

Tampereen sote-palvelut ovat maailmanluokkaa

Tampereen sote-palveluiden asiakastyytyväisyys on kasvanut vuoden 2021 aikana kaikissa palveluryhmissä paitsi lasten, nuorten ja perheiden palveluissa, joissa näkyvät varsinkin opiskeluterveydenhuollon suuret muutokset. Myös lastensuojelun kuormittunut tilanne näkyy asiakastyytyväisyydessä. 

Kuitenkin yksiköistämme jopa 13 on kansainvälisissä vertailuissa niin sanotusti maailmanluokkaa! Tämä on hieno tulos ja tästä kiitos kuuluu osaavalle henkilöstöllemme. Luonnollisesti tulee pyrkiä siihen, että tyytyväisyys nousee myös siellä lasten, nuorten ja perheiden palveluissa.

Lautakunnan joulukuussa tekemään päätökseen erinäisten asiakasmaksulain mukaisten ateriamaksujen yhtenäistämisestä oli saapunut oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksessa kerrottiin, että korotettu maksu on johtanut eräässä palvelussa tilanteisiin, joissa hoitotasapainon kannalta tärkeään terveelliseen ruokavalioon kannustaminen oli vaikeutunut liian korkeiden hintojen vuoksi. Tämä ei ole tarkoituksenmukaista, ja lautakunta ottaa asian uudelleen käsittelyyn.

Kirjoittaja vasemmistoliittolainen sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen ja varakaupunginvaltuutettu Tampereelta. Hän toimii myös vasemmistoliiton Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuultuustoryhmän varapuheenjohtajana.

III

Merkintöjä-sarja kokoaa yhteen vasemmistoliiton pirkanmaalaisten luottamushenkilöiden näkökulmia politiikkaan ja päätöksentekoon.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *