Artikkeli: Kaistapää, Suomi

13.2.2022 klo 11:14

Asiakasmaksut vankiloihin

Vankimaksun suuruus määräytyisi vankeusajan ja vankilan palvelutason perusteella. (Kuva; avidday, julkaistu Flickr-lisenssillä CC BY-NC-ND 2.0)

Pitkästä aikaa jotakin uutta ja innostavaa. Tieto tahdonvastaisen hoidon maksullisuudesta sai ajatukset laukalle. Asiakasmaksut pitäisi laajentaa muihin yhteiskunnan toimintoihin. Enkä nyt ajattele tietulleja.

Vankilat kuluttavat paljon verovaroja. Yksi vuosi suljetussa vankilassa maksaa 82 500 euroa vankia kohden. Vuorokausi suljetussa vankilassa maksaa 225 euroa. Kalteriton vankeus on halvempaa. Päivä avovankilassa maksaa vankia kohden 168 euroa, valvottu koevapaus 63 euroa.

Vangille vankeus ei sen sijaan maksa mitään. Näin ei voi jatkua. Eduskunnan pitää säätää vankiloihin asiakasmaksut.

Vankeusmaksuilla pitäsi pystyä kattamaan merkittävä osa vankeinhoidon kuluista. Perusvuorokausimaksu suljetussa vankilassa voisi olla satasen, avovankilassa 80 euroa vuorokaudessa ja valvotussa koevapaudessa 30 euroa. Vankimaksut voisi porrastaa tuomion pituuden mukaan ja suhteuttaa tuloihin, kuten muutkin pitkäaikaiset laitoshoidon maksut.

Entä jos vangilla ei ole rahaa maksaa asiakasmaksuja? Harvalla vangilla on säästöjäkään, mutta työtä useimmat pystyvät tekemään. Monissa vankiloissa on mahdollisuus osallistua työtoimintaan ja saada siitä palkkaa. Työhön osallistuminen voitaisiinkin säätää pakolliseksi ainakin niille vangeille, joilla ei muuten ole rahaa vankeusmaksuihin.

Vankilasta vapautuville tarjottaisiin osamaksusopimusta rästiin jääneiden maksujen maksamiseksi. Perintätoimistojen hyvällä kilpailutuksella rästimaksujen perintään saisi myös tehoa. Rästiin jääneet vankimaksut olisivat, kuten sairaalamaksutkin, ulosottokelpoisia ilman tuomioistuimen päätöstä. 

III

Kaistapää on toimituksen kollektiivinen hyvän maun ohituskaista.

 

 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *