Näkökulma

SINIKKA TORKKOLA

3.3.2022 klo 07:58

Tampere tarvitsee tarkastusjohtajan

Polvikatu viiden ja muiden Tampereen Vuokra-asuntojen kiinteistöjen myynti kiinteistösijoitusyhtiölle on nostattanut runsaasti kritiikkiä. Sinikka Torkkola kaipailee valtuustokolumnissaan tarkastusjohtajaa, joka voisi selvityttää vuokrataloyhtiön kiinteistökaupat perusteellisesti. (Kuva: Cai Melakoski)
Sinikka Torkkola

Tampereen kaupungin tarkastusjohtaja irtisanoutui tehtävästään viime lokakuussa. Syitä irtisanoutumiseen ei ole julkisesti kerrottu. Jotain syistä kertonee kuitenkin se, että kaupunki ei päättänyt laittaa virkaa haettavaksi vaan päätti lakkauttaa viran.

Kaupunginhallituksen joulukuisen päätöksen mukaan kaupunki hankkii jatkossa suurimman osan sisäisestä tarkastuksesta ostopalveluna. Ostopalveluita perustellaan tarkastuksen resurssien monipuolisuudella ja laadulla, jotka päätöksen mukaan voidaan varmistaa vahvalla tilaajaosaamisella ja -toiminnalla. 

Epäselväksi kuitenkin jää, miten vahva tilaajaosaaminen mahdollistetaan. Tarkastustointa ei enää johdeta virkavastuulla, vaan tarkastustoimeen perustettiin tarkastuspäällikön tehtävä. Lisäksi tarkastusjohtajan viran lakkauttamisen yhteydessä tarkastustoimen henkilökuntaa vähennettiin viidestä kahteen. 

Käytännössä kaupunginhallituksen joulukuussa 2021 tekemät päätökset tarkastustoimesta tarkoittavat, ettei Tampereen kaupungilla ole virkaa, jonka haltija valvoisi kaupungin toimintaa yhtä itsenäisesti kuin aiemmin. Kun kaupungilla ei enää ole viran suojassa itsenäistä asiantuntijaharkintaa käyttävää viranhaltijaa, ikävät asiat voivat jäädä tutkimatta. Olisikohan Kotilinnasäätiön tontinvuokrasopimuksen rikkomukset tai Finnparkin hallituksen nimityksen ohjeiden vastaisuus tulleet ilmi, jos tarkastusjohtaja ei olisi selvityksiä virkansa velvoittamana käynnistänyt?

Tampereen kaupungissa on ollut ja tulee aina olemaan päätöksiä, jotka kaipaavat perusteellista selvitystä tapahtumien kulusta. Tällä hetkellä perusteellista selvitystä kaivattaisiin ainakin Tampereen kaupungin omistaman Tampereen Vuokra-asunnot  osakeyhtiön, TVA:n kiinteistökaupoista. Mediatietojen mukaan (Iltalehti 21.2.2022; Talouselämä 21.1.2022) TVA:n kiinteistökaupoissa on piirteitä, jotka eivät välttämättä ole sopusoinnussa kaupungin ohjeiden ja tavoitteiden kanssa. Selvitystä tarvittaisiin paitsi arvioimaan jo tehtyä myös ennaltaehkäisemään vastaavanlaisia tapahtumia. 

Sisäinen tarkastuksen ydinperiaatteisiin kuuluvat rehellinen, ammattitaitoinen ja huolellinen toiminta sekä objektiivisuus ja puolueettomuus. Sisäinen tarkastus ei ole vain menneen arviointia vaan laadukas sisäinen tarkastus on kiinteä osa organisaation kehittämistä, toiminnan ennakointia ja tulevaisuuden suunnitelmia. Ostopalvelut toimivat saamansa toimeksiannon mukaan. On vaikea uskoa, että ulkopuolinen taho voisi tuntea riittävästi kaupungin toimintaa ja organisaatiokulttuuria pystyäkseen havainnoimaan kaikkia niitä merkkejä, myös heikkoja, joiden perusteella on toimintaa mahdollista ennakoida.

Sisäisen tarkastuksen muutokset on syytä arvioida ja selvittää, onko hinta-laatu-suhde kohdallaan ja vastaako nykyinen järjestely kaupungin valvonnan ja riskienhallinnan tarpeita. Olennaisinta on kuitenkin pohtia, voiko sisäinen tarkastus toimia riippumattomasti ja objektiivisesti ilman virkavastuulla toimivaa tarkastusjohtajaa. Muissa suurissa kaupungeissa Espoossa, Helsingissä, Turussa ja Vantaalla tarkastusjohtajan viran voimaan edelleen luotetaan. Voiko Tampere olla poikkeus?

Kirjoittaja tamperelainen, vasemmistoliiton varavaltuutettu ja tarkastuslautakunnan jäsen.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Kommentteja: 1

  1. Taitaa olla täysin korruptoitunutta toimintaa meilläkin 60 vuotta vanha talo ja vuokra nousee joka ikinen vuosi jos eläke nousee pari euroa menee se heti vuokran antajan taskuun ja loput pienentää eläkettä joka ikinen vuosi ja muita nousuja on saletisti vielä 20 muuta. Meistä on tehty maksu orjia päättäjille eikä ihme kaikki päättäjät harrastaa bisnestoimintaa veronmaksajan rahoilla. Kuka vielä äänestää noita??????

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *