Artikkeli: Tampere, Vasemmisto

30.3.2022 klo 16:46

Tampereen vasemmisto ehdottaa joukkoliikenteeseen hinnanalennusta

Joukkoliikenteen lippujen hinnoilla on vaikutusta siihen, miten ihmiset siirtyvät paikasta toiseen. Pienituloisille ihmisille ratikan, nyssen tai lähijunan vaihtoehto ei olekaan autoilu vaan kotiin jääminen. (Kuva: Cai Melakoski)

Lähiaikoina toteutettava alennus lippuhintoihin Tampereella voisi kannustaa käyttäjiä entistä reippaammin joukkoliikenteen pariin. Seutuliikenteen hintojen madaltaminen olisi tukea niille ihmisille, jotka kärsivät eniten toimeentulovaikeuksista ja Ukrainan miehityssodan globaaleista kerrannaisvaikutuksista, toteaa Tampereen vasemmiston puheenjohtaja Jouni Sirén.

Kannanotossaan Tampereen vasemmisto muistuttaa, että yksityisautoilua ekologisemman joukkoliikenteen kehittäminen tukisi myös kotimaista turvallisuuspoliitiikkaa. Saavutettavan ja edullisen lähiliikenteen kehittäminen vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja siten heikentää Putinin Venäjän sotakassaa.

Keskipäivän lippualennus kaikille matkustajille

Tampereen vasemmisto otti kevätkokouksessaan kantaa joukkoliikenteen kehittämisen puolesta. Julkisella liikenteellä on erityisesti merkitystä pienituloisille ihmisille, joille bussi tai ratikka ei ole oman auton vaihtoehto vaan vaihtoehto kotiin jäämiselle.

Kannanotossa muistutetaan, ettei joukkoliikenteen lippuhinnan alentamista pidä tehdä joukkoliikenteen laadun kustannuksella. Joukkoliikenteen käyttömäärien kasvattamisessa suurin merkitys on tutkitusti reittiverkoston kattavuudella ja riittävän tiheällä vuorovälillä.

Tampereen vasemmisto ehdottaa myös, että eläkeläisille päiväsaikaan tehdyistä matkoista myönnettävä alennus laajennettaisiin kaikkia koskevaksi. Siten joukkoliikenteen järjestäminen tehostuisi ruuhkahuippujen madaltumisen myötä ja joukkoliikenne tulisi yhä useamman ulottuville taloudellisesti.

Tampereen vasemmiston maanantaina pidetyssä kevätkokouksessa hyväksyttiin myös toimintakertomus ja tilinpäätös. Kokoukseen osallistujia oli parisenkymmentä kasvotusten ja kymmenisen etäyhteyden kautta.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Kommentteja: 1

  1. Hei. Voisiko noissa lipun hinnoissa ottaa huomioon köyhät, eläkeläiset ja invalidit?
    Esim siten, että joukkoliikenteen vuosilippu olisi ilmainen alle 20000€/v bruttotuloilla.
    Nyt toi lipun hinta kerta matka 2,70€ on kyllä normituloiselle jo ihan kohtuu hinta.
    Joku roti sitä pitää olla rikkaan kerjäämiselläkin.
    Sitä ei tarvi pudottaa. Jos kaikilta pudotetaan lipun hintaa, niin köyhempi joutuu kunnallisverojen kautta maksajaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *