Näkökulma, Suomi

HANNU TIAINEN

5.4.2022 klo 08:38

Urho Kekkosen valinta poikkeuslailla – Natoon liittyminen ilman kansanäänestystä

Helsingin museoiden kokoelmiin kuuluvassa kuvassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksesta (ETYK) Helsingissä 30.7.–1.8.1975: Suomen valtuuskunnan jäseniä kokoussalissa eturivissä vasemmalta SDP:n puheenjohtaja Kalevi Sorsa, ulkoministeri Olavi J. Mattila, pääministeri Keijo Liinamaa ja presidentti Urho Kekkonen (Kuva on julkaistu Wikimedia Commons -verkkokirjastossa lisenssillä CC BY 4.0)

Urho Kekkonen valittiin poikkeuslailla jatkamaan presidenttinä 1973. Tuota aikaa on jälkeenpäin pilkattu ja ivattu demokratian irvikuvaksi ja suomettumisen huipuksi.

Valinnan jälkeen pidettiin Helsingissä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi,  ETYK Urho Kekkosen johdolla. Paikalla oli valtioiden päämiehiä eri puolilta maailmaa. Kokous oli onnistunut. Rauhaa ja demokratiaa tahdottiin yksituumaisesti edistettävän.

Suomi sai mainetta, kunniaa ja arvostusta puolueettomana ja liittoutumattomana maana. Presidentti Urho Kekkosen vaikutusvaltaa rauhan puolesta taistelijana ei mitenkään voida väheksyä. Suuri mies suurissa saappaissa.

Entä nykyinen presidenttimme Sauli Niinistö? Hän kyllä puhuu suvereniteetin kunniottamisesta eri maissa. Puheiden jälkeen hän sitten rientää ilmeisesti hakemaan ohjeita myös Yhdysvaltain presidentti Joe Bideniltä Natosta. 

Ja kas, seuraavana on vuorossa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Sattumaako, kun pian vierailun jälkeen Niinistö totesi, ettei kansaa tarvitse kuunnella, eli ei kansanäänestystä Natosta.

Myös pääministeri Sanna Marin tapasi kyseisen pääsihteerin. Mitä on tämä voimakaksikko, Niinistö & Marin luvannut Naton pääsihteeri Stoltenbergille?

Tyytyvätkö eduskuntapuolueet, ettei kansalle tarvitse kertoa miten ulko – ja turvallisuuspolitiikan tärkeimmässä asiassa edetään? Nieleekö eduskunta karvoineen päivineen liittymisen Natoon ilman laajaa kansalaiskäsittelyä? Jos näin käy, kalpenee Urho Kekkosen valinta poikkeuslailla Natosta käytävän prosessin osalta.

Länsimaat kehuskelevat olevansa demokratian ja vapauden mallimaa. Yhdysvallat on sitä erityisesti vienyt myös eteenpäin sotien ja erilaisin pakottein.

Nyt Suomi on näyttämässä mallia, miten todellisuudessa demokratia toimii. Siten, että kansan yli kävellään surutta. 

Te jotka morkkaatte Kekkosen aikaa – hävetkää. Pyytäkää anteeksi ja hävetkää tätä aikaa jossa juuri nyt elämme – minä ainakin häpeän.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva hitsaaja Kihniöstä.

Kommentteja: 4

  1. Ontuva vertaus historialliselta kannalta katsottuna. Lähimmät vertailukohdat löytyvät kieltolain kumoamis ja
    EU:n liittymis kansanäänestyksistä. Jos kaikilta puolueilta löytyy tarpeeksi yhteinen tahtotila ja ilman laajempaa puolueiden sisäistä erimielisyyttä; ei mitään kansanäänestystä tarvita.

  2. Kansanäänestys on välttämätön kansan yhtenäisyyden vahvistamiseksi.

    Eduskunta aiheuttaisi kansalaisten välille syvää, vuosikausia kestävää epäsopua , jos se estäisi kansalaisten mukana olon Nato-päätöksessä.
    Näin ei yksinkertaisesti voi eikä saa toimia kansalaismielipidettä kunnioittavassa maassa.
    Uskotaan, että meiltäkin vielä kysytään, jos hakemusta ollaan jättämässä nyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *