Artikkeli: Vasemmisto

10.6.2022 klo 14:26

Vasemmistoliiton puoluekokous pähkinänkuoressa

Anu Ropponen ja Sanna- Maria Anttila sekä muut Pirkanmaan vasemmiston puoluekokousedustajat valmistautumassa puoluekokoukseen Satakunnan ammattikorkeakoululla Porissa. (Kuva: Sinikka Torkkola)

Puoluekokous on vasemmistoliiton ylin päättävä elin. Tässä jutussa on tietoja siitä, mistä tänään Porissa alkavassa puoluekokouksessa päätetään sekä Pirkanmaan edustajista ja ehdokkaista tulevaan puoluejohtoon.

Vasemmistoliiton kymmenenteen puoluekokoukseen on piirijärjestöittäin valittu 300 edustajaa. Pirkanmaan piiristä on valittu 33 edustajaa. Heistä 17 on Tampereelta, yhdeksän Pirkanmaan eteläiseltä alueelta ja seitsemän pohjoiselta alueelta. Tiedot edustajista on julkaistu Pirkanmaan vasemmiston verkkosivulla, johon on linkki jutun lopussa. 

Puoluekokousedustajat päättävät ohjelmista ja valitsevat puoluejohdon

Puoluekokouksessa on käsitellään ja hyväksytään puolueen toimintaa ohjaavat poliittiset asiakirjat eli tavoiteohjelma ja periaateohjelma sääntömuutokset. Tavoiteohjelma hyväksytään puoluekokouskausittain. Periaateohjelma on viimeksi päivitetty vuonna 2007.

Lisäksi kokouksessa käsitellään ja hyväksytään sääntömuutokset. Kokouksessa voidaan muuttaa puolueen säännöistä vain niitä pykäliä, joita on etukäteen kokouskutsussa ilmoitettu muutettavan. 

Kokous käsittelee myös ennakkoon jätetyt 122 aloitetta, jotka käsittelevät puolueen sääntöjä, järjestötoimintaa sekä poliittisia periaatteita ja tavoitteita. Puoluehallitus on antanut aloitteisiin vastauksensa. Puoluekokouksen käsittelyssä päätetään, millaisiin käytännön toimenpiteisiin aloitteet johtavat.

Puoluekokouksessa valitaan myös puolueenjohto eli puheenjohtaja, varapuheenjohtajat, puoluehallitus ja puoluevaltuusto.

 Puoluevaltuusto

Puoluevaltuusto on puoluekokousten väliaikana ylin päättävä elin. Puoluekokous valitsee puoluevaltuuston ja sen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat.

Puoluevaltuustoon kuuluu viisikymmentäviisi (55) varsinaista ja varajäsentä, joista viisikymmentä (50) valitaan piirijärjestöittäin, viisi (5) yleisjäsentä valitaan enemmistövaalilla.

Pirkanmaalaiset puoluevaltuuston jäsenet

Kuluneella kaudella Pirkanmaan Vasemmiston varsinaiset viisi puoluevaltuuston jäsentä olivat Tatu Ahponen, Sanna-Maria Anttila, Noora Tapio ja Aapo Niemi Tampereelta sekä Sastamalasta Leena Saarela, joka nousi varsinaiseksi puoluevaltuutetuksi keväällä 2022, kun Veera Kiretti valittiin vasemmistoliiton keskisen alueen toiminnanjohtajaksi. 

Kuopion puoluekokouksessa varavaltuutetuiksi valittiin Johannes Asikainen Tampereelta, Leena Saarela, Marja-Leena Torkki Nokialta, Kukka Kunnari Tampereelta ja Aki Leppänen Ylöjärveltä. Johannes Asikainen luopui varavaltuutetun tehtävästä kesken kauden.

Pirkanmaan ehdokkaat uuteen puoluevaltuustoon

Pirkanmaan vasemmiston piirikokous valitsi huhtikuussa kuusi ehdokasta Porin puoluekokouksessa valittavaan uuteen puoluevaltuustoon. Pirkanmaan vasemmiston puoluevaltuutettujen määrä nousi viidestä kuuteen, koska piirijärjestön jäsenmäärä on kasvanut,

Vasemmistoliiton Pirkanmaan piirijärjestön ehdokkaiksi puoluevaltuutetuiksi valittiin Liban Sheikh, Aapo Niemi ja Anu Ropponen Tampereelta, Anna Jukantupa Ylöjärveltä, Teresa Kvick Nokialta ja Leena Saarela Sastamalasta. 

Varapuoluevaltuutettuehdokkaiksi valittiin Sanna-Maria Anttila, Sinikka Torkkola, Oskari Jokinen ja Sami Kaita Tampereelta, Marja-Leena Torkki Nokialta ja Risto Saarinen Valkeakoskelta.

Puheenjohtajisto

Kokous valitsee puolueen puheenjohtajan ja kolme varapuheenjohtajaa sekä muut puoluehallituksen jäsenet. Puheenjohtajaksi on ehdolla puolueen nykyinen puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson. Muita ehdokkaita puheenjohtajaksi ei ainakaan toistaiseksi ole.

Ensimmäinen varapuheenjohtaja on tällä hetkellä kansanedustaja Jussi Saramo. Saramo ei ole ehdolla jatkokaudelle. Vasemmistoliiton kansanedustajista ehdolla ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi ovat Veronika Honkasalo Helsingistä ja Pia Lohikoski Keravalta. Lisäksi tehtävään ovat ehdolla Alia Dannenberg, Antero Eerola, Mike Pohjola ja Vesa Puuronen

Toinen varapuheenjohtaja on nyt sosionomi, Pirkanmaan aluevaltuutettu ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Minna Minkkinen. Hän on asettunut uudelleen ehdolle tehtävään. Tällä hetkellä kolmas varapuheenjohtaja on Jouni Jussinniemi Pohjois-Pohjanmaalta. Hän asettunut uudelleen ehdolle sekä toisen että kolmannen varapuheenjohtajan tehtävään. Toisen ja kolmannen varapuheenjohtahan tehtäviin ovat ehdolla myös Alia Dannenberg, Antero Eerola, Joona Mielonen, Mike Pohjola ja Vesa Puuronen

Puoluehallitus

Puolueen yhdistyslain mukaisena hallituksena ja poliittisen toiminnan johtoelimenä on puoluehallitus. Puoluehallitukseen kuuluu puheenjohtajan ja ensimmäisen, toisen ja kolmannen varapuheenjohtajan lisäksi kaksitoista (12) muuta jäsentä ja neljä (4) yleisvarajäsentä.

Pirkanmaalaiset ehdokkaat puoluehallitukseen

Nykyisessä puoluehallituksessa on toiminut kääntäjä, Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja, kaupunginvaltuuston varajäsen ja Pirkanmaan aluevaltuuston jäsen Jouni Sirén. Hän on asettunut ehdolle myös uuteen puoluehallitukseen.

Ehdolle puoluehallitukseen Pirkanmaalta on asettunut myös Pirkanmaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Virva-Mari Rask. Hän on koneenasentaja, Teollisuusliiton hallituksen ensimmäinen varajäsen ja Lempäälän kunnanvaltuuston varajäsen.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *