Artikkeli: Pääkirjoitus

10.6.2022 klo 09:19

Puoluekokouksessa puhututtaa Nato – ja ennen kaikkea kaikki muu

Puoluekokouksen lavalta vuonna 2019. Li Andersson taka-alalla puhujanpöntössä, etualallakokouksen puheenjohtajisto.
Viikonlopun puoluekokouksessa rakennetaan vasemmistoliiton suuntaa taas pariksi vuodeksi eteenpäin. Poliittisessa keskustelussa on tärkeä säilyttää perspektiivi, jotta keväällä jakoa aiheuttanut Nato-keskustelu ei nouse merkitystään suuremmaksi. Kuva vuoden 2019 puoluekokouksesta. (Kuva: Markku Uusiniemi)

Millainen vasemmistoliitto on seuraavat vuodet, siitä päätetään tulevana viikonloppuna Porissa. 300 puoluekokousedustajaa sorvaavat vasemmistoliitolle uuden periaate- ja tavoiteohjelman ja valitsevat myös uuden puoluejohdon. 122 ohjelmia ja sääntömuutoksia koskevaa aloitetta ennakoivat kokoukseen aktiivista puurtamista.

Keväällä nopeasti kierroksia ottanut Nato-keskustelu päättyi julkisessa keskustelussa ennen kuin se ehti kunnolla alkaa. Natoon haettiin, vaikka Nato-oven edessä seisookin nyt Turkin presidentti. Vasemmisto on perinteisesti vastustanut Natoa jyrkästi, mutta tämän kevään aikana niin jäsenistö kuin kansanedustajatkin jakautuivat kysymyksen suhteen voimakkaasti. Vasemmiston Nato-keskustelu siis varmasti jatkuu puoluekokouksessa.

Kysymys Natosta on aivan keskeinen osa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Mille tahansa puolelle Nato-kysymystä asettuu, ei vasemmistossa varmasti kukaan ole Natolle kritiikitön. Näin suuresta kysymyksestä on vasemmiston kaltaisella puolueella syytä olla jonkinlainen kanta. Kysymys Natosta tulee luultavasti myös vaikuttamaan puoluekokouksen henkilövalintoihin.

Samaan aikaan Nato on vain yksi politiikan teema Suomessa ja maailmassa, vaikka tärkeä sellainen. Vasemmiston työlista Suomen merkittävimpänä yhteiskuntakriittisenä voimana ei ole lyhyt. Tämän olisi hyvä näkyä myös puoluekokouksen keskustelussa. Vasemmistolle kysymys Natosta on periaatteellisesti tärkeä, mutta vaikutusvaltaa meillä on aivan muissa kysymyksissä.

Tällä hallituskaudella vasemmisto on ajanut läpi oppivelvollisuuden laajentamisen ja perhevapaauudistuksen. Kuluvalla viikolla ilmoitettiin ylimääräisestä indeksikorotuksesta pienituloisille. Vasemmiston kädenjälki politiikassa näkyy ja nämä saavutukset tuntuvat kansalaisten arjessa.

Tämä perspektiivi on tärkeää muistaa, kun puoluekokouksessa nousee puhujanpönttöön. Nato-kysymys ratkeaa jonain päivänä suuntaan tai toiseen. Senkin jälkeen tarvitaan vasemmistoa, joka huolehtii, ettei vähemmän etuoikeutettuja yhteiskunnan jäseniä sivuuteta.

Vasemmistoaktiiveille puoluekokous on työnteon, mutta myös toverien juhlaa. Puoluekokous antaa vasemmistolaisille mahdollisuuden tavata toisiaan, niin kokouksen käytävillä, lounaalla kuin kuppilan nurkassakin. Koronavuosien sulkujen helpottamisen jälkeen tämä mahdollisuus on varmasti monelle vassarille tärkeä. Puoluekokouksesta kannattaakin ottaa irti muutakin kuin kovaa ohjelmatyötä ja raatamista.

Kirjoittaja on Vasen Kaista -verkkolehden varapäätoimittaja ja puoluekokousedustaja Pirkanmaalta.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *