Artikkeli: Kulttuuri

27.9.2022 klo 12:27

Kotiinpaluussa kohtaavat ennakkoluulot

Jannika (Johanna Kokko) ja Mirjami (Marjaana Maijala) palaavat Suomeen pieneen kylään. Turvan ja rauhan sijaan pari kohtaa ennakkoluuloja ja suvaitsemattomuutta. Kotiinpaluu kutsuukin katsojaa katsomaan itseään, meitä: olemmeko me niin ennakkoluulottomia ja suvaitsemattomia kuin kuvittelemme olevamme. (Kuva: Sini Salo)

Palata kotiin. Tämä mieltyy useimmille paluuna turvaan, kodin lämpöön. Näin ei kuitenkaan käy Kirsi Marie Liimataisen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä Kotiinpaluu, joka kuvaa nelissäkymmenissä olevan naisparin paluuta kotikylään. Kotiinpaluu-näytelmä vierailee tuleva viikonloppuna Tampereella. 

Helsingin KokoTeatterissa kantaesityksensä saanutta näytelmää on kiitelty useissa arvioissa. Demokraatin toimittaja Eeli Vihunen kysyy, kuinka suvaitsevainen Suomi oikeasti on: vaikka Jannikan (Johanna Kokko) ja Mirjamin (Marjaana Maijala) elämä Lähi-Idässä, jossa parikunta on asunut aiemmin, ei ollut turvallista, uhkia löytyy myös täältä meiltä. Ehkä vain hieman eri muodossa.

Ylen toimittaja Sanna Vilkman puolestaan kirjoittaa näytelmässä käsiteltävän kipeästi ja koetusti sitä, miten syvällä Suomessa istuvat käsitykset isänmaasta, uskonnosta ja pyhästä hiihdosta – kunnollisesta, asiallisesta elämisen tavasta, jossa osataan hävetä.

Saska Sahlman kiittää Lukupino-blogissaan Kirsi Marie Liimataisen teoksen maailmaa, jossa traaginen tarina saa yleisön nauramaan epäsopivissakin paikoissa ja lunastaa lupauksensa saattaa yleisö ajattelemaan, kuinka suvaitsevainen yhteiskunta Suomi oikeasti onkaan.

Kotiinpaluun rooleissa näyttelevät  Johanna Kokko, Marjaana Maijala, Jouko Puolanto ja Eila Halonen. Videoanimaation on toteuttanut Jenny Orgis ja valo- ja äänisuunnittelun Niklas Vainio. Näytelmän ovat tuottaneet Kirsi Marie Liimatainen & Johanna Kokko.

III

Esitykset Tampereella Ylioppilasteatterissa 2.10.2022 (täynnä) ja 1.10.2022 klo 19. Liput 15 euroa ovelta tai verkosta (linkki verkkokauppaan alla).

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *