Artikkeli: Uutiset 2013–2018

1.11.2017 klo 15:06

Dokumentti taistelusta ja pettymyksestä

Kansainvälistä teatteria Wilhelm Pieck -korkeakoulussa 1988. (Kuva Kirsi Liimataisen kotiarkisto.)

 

Teksti: TAINA REPO    
Tamperelainen Kirsi Marie Liimatainen lähti nuorena naisena Saksan demokraattiseen tasavaltaan, DDR:n Bogenseelle opiskelemaan marxismi-leninismiä. Wilhelm Pieck -koulu kokosi nuoria ympäri maailmaa yhteisen aatteen alle – monet nuoret tulivat kouluun salanimien turvin ja salaisia reittejä. Kotimaissa hallitsivat diktaattorit tai oli sotatila.

Elettiin vuotta 1988 ja vuoden kurssi päättyi kesällä 1989 – muutaman kuukauden kuluttua maailma juhli Berliinin muurin murtumista. 24 vuotta myöhemmin Liimatainen lähti matkoille Etelä-Amerikkaan, Libanoniin ja Etelä-Afrikkaan etsimään koulun aikaisia ystäviään ja teki dokumenttielokuvan Toveri missä olet nyt.

Pitkien etsintöjen jälkeen Liimatainen tapaa ja kuvaa ystäviään, jotka vuosikymmenten jälkeen suostuvat puhumaan nuoruuden ihanteista ja sosialismista, joka tuotti heille pettymyksen. Afrikan kansalliskongressin, ANC:n taistelija, bolivialainen alkuperäiskansan kulttuurin puolesta taisteleva parantaja, libanonilainen maansa tilanteesta hämmentynyt perheenisä ja chileläinen yhteiskunnan muuttaja olivat kaikki olleet yhteiskunnallisesti aktiivisia jo ennen Wilhelm Pieck -kouluun tuloaan. Myös Liimataisella itsellään oli poliittinen tausta työläisperheessä ja pioneereissa varttuneena.

Menneet ihanteet

Mitä he nyt, eri vuosituhannella ja sosialismin kaaduttua, miettivät marxismi-leninismistä, sosialismista ja taistelusta tasa-arvon, solidaarisuuden ja vapauden puolesta? Dokumenttielokuvassa käydään muutamaan otteeseen myös tyhjillään seisovan koulun pihalla. Syrjäinen hylätty koulu näyttää peilaavan monen entisen nuoren mielentilaa. Suuret ihanteet ja isot taistelut ovat kutistuneet.

Kirsi Marie Liimatainen kutsuu elokuvallaan arvioimaan mennyttä. (Kuvakaappaus Ilanga Filmsin elokuvajulisteesta.)

1980-luvulla he opiskelivat yhdessä yli 80 maasta tulleen vapaustaistelijan, aktivistin ja opiskelijaliikkeen edustajan kanssa sosialistisen DDR:n ohjauksessa, 2010-luvulla heidän pettymyksensä reaalisosialismiin oli näivettänyt heidän uskoaan järjestäytyneeseen puoluetoimintaan. Monet eivät edes luota mihinkään poliittiseen voimaan. Taistelu vallasta tuntuu määrittävän puolueiden toimintaa oikeiden asioiden kustannuksella.

Dokumentti liikkuu sujuvasti yleisestä yksityiseen, nuoruuden ajatuksista nykyhetken toimintaan. Liimatainen saa tehtyä monta kiinnostavaa henkilökuvaa omasta, historiallisen yhteisen vuoden näkökulmastaan. Ja vaikka dokumentin henkilöt asuvat eri puolilla maailmaa, heidän elämissään on hyvinkin tunnistettavia piirteitä suomalaisillekin. Pispalalaisen työläisperheen jälkikasvu todistaa dokumentissaan ihmisten toiveiden ja toiminnan yhtäläisyyttä ympäri maailmaa kuten aikoinaan Bogenseellä.

Kirsi Marie Liimatainen on omistanut dokumenttielokuvansa isoäidilleen, tamperelaiselle kommunistille: Sosialismin aiheuttamasta pettymyksestä huolimatta taistelijat ovat tärkeitä.

Dokumenttielokuvan Toveri missä olet nyt ensi-ilta on Tampereella 5.11.2017 klo 16.30 elokuvateatteri Niagarassa. Liput kuusi euroa. Muut esitykset 10.11.2017 alkaen.

 

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Missä olet toveri (25.1.2014)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Menneisyydestä ei saa vaieta (Kansan Uutiset 15.2.2014)

Tamperelaissyntyinen elokuvaohjaaja tekee nyt dokumenttia (Tamperelainen 28.2.2014)

Iangafilms -elokuvayhtiön sivut, joilla voi katsoa elokuvan  saksankielisen esittelyvideon, joka on tekstitetty englanniksi

 

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *