Artikkeli: Uutiset 2013–2018

8.11.2017 klo 08:04

Kirsi Marie Liimatainen voitti Saksan ohjaajien palkinnon

Kirsi Marie Liimatainen ja apulaisohjaaja Jenny Orgis jännittivät elokuvakeskus Niagarassa sunnuntaina sekä elokuvan ensimmäistä julkista esitystä Suomessa että ohjaajaliiton päätöstä parhaasta dokumenttielokuvan ohjauksesta. (Kuva Sinikka Torkkola.)

Teksti: SINIKKA TORKKOLA    
Kirsi Marie Liimataisen dokumenttielokuva Toveri, missä olet nyt voitti Saksan ohjaajaliiton palkinnon parhaasta dokumenttielokuvan ohjauksesta. Elokuvan Suomen esitykset ovat alkamassa. Sunnuntaina, jolloin ohjaajaliiton palkinto julkistettiin Münchenissä, oli elokuvan ensimmäinen julkinen näytös Suomessa.

Elokuvan erikoisnäytökset ja kiertuepaikkakunnat: Lahti 10.11, klo 17.30, Kino Iiris; Helsinki 11.11. klo 15.30 Kinopalatsi; Turku 15.11. Kinopalatsi; Vaasa  22.11. klo 18.00, Kino Ritz; Oulu 23.11. klo 17.30, Plaza; Jyväskylä 3.12. klo 14.30, Fantasia ja Kuopio 16.12. klo 13.00, Kuvakukko. (Kuvakaappaus Ilanga Filmsin elokuvajulisteesta.)

Arthouse Cinema Niagaran sali Kirsi Marie Liimataisen synnyinkaupungissa Tampereella on täynnä tuttavia, ystäviä ja ennen muuta yhteiset, aikuiseksi kasvamisen muistot jakavia tovereita. Elokuvan päätyttyä sali sakenee kommenteista ja kysymyksistä. Yksi kertoo opiskelleensa samassa koulussa, toinen toimineensa samoissa pikkupioneereissa, kolmannet kuivaavat vaivihkaa kyyneleitä, neljännet liittyvät hiljaa samoihin muistoihin ja kipeisiin kysymyksiin.

Keskustelulle on selvästi tarvetta. Elokuva antaa sille hyvän syyn. Jatkoilla, jonne kutsutaan koko yleisö, tarinat jatkuvat. Syksyinen ilta täyttyy yhteisistä kokemuksista, haikeudesta ja ajan tuomasta kritiikistä. Illan kruunaa Saksan Münchenistä tullut tieto palkinnosta. 

Elokuva ja ohjaaja kiertävät Suomea

Liimataisen elokuva on ollut laajassa kaupallisessa levityksessä Saksassa, ja on lisäksi kiertänyt erilaisilla festivaaleilla muun muassa Kreikassa ja Itävallassa. Marraskuussa 2017 elokuva julkaistaan myös Etelä-Amerikassa, jossa Rosa Luxemburg -säätiön tuella käynnistyy koko mantereen kattava ei-kaupallinen sadan kopion kiertue.

Toveri, missä olet nytelokuvan erikoisnäytösten sarja alkaa tällä viikolla. Ohjaaja Kirsi Marie Liimatainen ja elokuva kiertävät ympäri Suomea. Elokuvaesityksen jälkeen katsojilla on mahdollisuus käydä keskustelua elokuvan teemoista ja taustoista ohjaajan kanssa.

II

Pirkanmaan vasemmistoliiton erikoisnäytös lauantaina toinen joulukuuta klo 16 Niagarassa. Elokuvan jälkeen jatketaan keskustelua Ylävitosessa. Kirsi Marie Liimatainen on mukana keskustelussa.

Esitykset Tampereella alkavat perjantaina 10.11.2017, lisätietoja Niagaran-verkkosivulta

 

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa:

Dokumentti taistelusta ja pettymyksestä (1.11.2017)

Missä olet toveri (25.1.2014)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Menneisyydestä ei saa vaieta (Kansan Uutiset 15.2.2014)

Tamperelaissyntyinen elokuvaohjaaja tekee nyt dokumenttia (Tamperelainen 28.2.2014)

Iangafilms -elokuvayhtiön sivut, joilla voi katsoa elokuvan  saksankielisen esittelyvideon, joka on tekstitetty englanniksi

 

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *