Näkökulma, Suomi

PIRKKO NIEMI

30.10.2022 klo 17:09

Huoli terveysalan työntekijöiden hyvinvoinnista

Pirkko Niemi palaa kirjoituksessaan vasemmistoliiton aluevaltuutustoryhmän Sahalahden vierailuun. Hän kirjoittaa olevansa samaa mieltä Marjatta Stenius-Kaukosen (kuvassa oikealla) kanssa asiakkaiden ja potilaiden kuulemisen tärkeydestä. Stenius-Kaukosen kanssa terveyskeskukseen vierailulle menossa Katja Kotalampi (vasemmalta), Anne Nyman, Satu Kosola ja Jouni Sirén (Kuva: Anna Weckström)
Pirkko Niemi (Kuva: Antti Yrjönen)

Vasemman Kaistan juttu Huoli terveysalan työntekijöiden hyvinvoinnista yhdistää Sahalahdella (6.10.2022) oli hyvä ja ajankohtainen. 

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat asiakkaita ja potilaita varten, joten heidän äänensä pitää saada paremmin kuulumaan. Tässä olen samaa mieltä Marjatta Stenius-Kaukosen kanssa eli potilaslähtöisyys pitää ottaa keskiöön.

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat eri ammattiryhmien tiimityötä, tai pitäisi olla. Olen ollut huolissani koko ajan siitä, että sosiaalihuolto jää sivuraiteelle, vaikka se on yhtä tärkeä kuin terveydenhuolto. Jos sosiaalihuolto toimii hyvin, se vähentää terveydenhuollon palveluiden tarvetta. Eli sosiaali- ja terveydenhuolto kuuluvat tiiviisti yhteen ja avainsana on yhteistyö.

Jotta palvelut pelaavat ja työntekijät jaksavat työssään ja ovat siihen sitoutuneita, tarvitaan avointa vuoropuhelua kaikkien osapuolten kesken. Olennaista on kokemus mahdollisuudesta vaikuttaa ja tulla kuulluksi. Myös epäkohdista pitää voida keskustella avoimesti ja esittää kehitysideoita parempaan. Tähän työhön tarvitaan paitsi kaikkia ammattiryhmiä myös asiakkaita ja potilaita.

Esihenkilöille ja vastuualueiden johtajille tässä on haastetta. Turha hierarkia on syytä karsia. Jotta onnistutaan, kaikkia tarvitaan.

Kirjoittaja on sosiaalityöntekijä ja psykoterapeutti.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *