Artikkeli: Suomi, Tampere

24.11.2022 klo 14:34

Syrjitäänkö ikäihmisiä, Tampereen Eläkeläiset pyytävät lausuntoa yhdenvertaisuusvaltuutetulta

Ihmisiä kasvomaskeissa ja päähineissä kokoontuneena puoliympyrään lavan edessä. Keskellä pieni telttamuodostelmassa oleva kuviollinen lakana.
Eläkeläisten sketsiryhmä vauhdissa. (Kuva: Aarno Karjalainen)

Tampereen Eläkeläisten syyskokous otti kantaa ikäihmisten syrjintään niin julkisten kuin yksityistenkin palveluiden käyttäjäkyselyissä. Kyselyiden vastaajat rajataan alle 79-vuotiaisiin, mikä tarkoittaa heidän jättämistään yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja keskustelun ulkopuolelle. Syyskokous päättikin pyytää yhdenvertaisuusvaltuutetun lausuntoa yli 79-vuotiaiden syrjimisestä eri palvelujen käyttäjäkyselyissä. 

Yhdenvertaisuuslain periaatteisiin kuuluu, ettei henkilöä tai henkilöryhmiä saa asettaa eriarvoiseen asemaan esimerkiksi iän perusteella. Suomessa on tällä hetkellä noin 1,3 miljoonaa yli 65-vuotiasta kansalaista ja noin 331 000 heistä on yli 80-vuotiaita. Järjestelmällisesti kaikista kyselyistä, olivatpa ne julkisen tai yksityisen palveluntuottajan tilaamia, rajataan pois yli 79-vuotiaat kansalaiset. Joissakin tutkimuksissa vastaajien yläikäraja on vieläkin alhaisempi, todetaan Tampereen Eläkeläisten yhdenvertaisuusvaltuutetulle lähettämässä lausuntopyynnössä.

Yli 79-vuotiaat äänestäjät jätetään pois kannatusmittauksista

Liikenne- ja viestintäviraston tilaama viestintäpalvelujen kuluttajatutkimus julkistettiin marraskuun alussa. Aamulehti uutisoi tutkimuksesta otsikolla: ”Lähes viidennes yli 65-vuotiaista ei käytä verkkopankkia”. Tutkimuksessa ei kuitenkaan ollut mukana yli 79-vuotiaita. Yli 300 000 kansalaisen viestintäpalvelujen käyttöä ei otettu tutkimuksessa huomioon, vaikka kysely koski sellaisia palveluja, joita yli 79-vuotiaatkin käyttävät tavalla tai toisella lähes päivittäin. Ikärajaus onkin voinut vaikuttaa kyselyn loppupäätelmiin.

Myös kuukausittain julkaistavista poliittisten puolueiden kannatusmittauksista jätetään pois kaikki yli 79-vuotiaat, vaikka heillä on äänioikeus. 

Nuo pari esimerkkiä kuvaavat, miten julkisen palvelun ja yksityisen palveluntuottajien selvityksissä toistuvasti sivutetaan yli 79-vuotiaiden kansalaisten näkemykset. Suomessa ihmisten elinikä on pidentynyt ja ikäihmiset ovat yhä kauemmin hyvävointisia ja aktiivisia kansalaisia. 

Aarno Karjalainen valittiin puheenjohtajaksi

Yhdistyksen syyskokous valitsi uudeksi puheenjohtajaksi Aarno Karjalaisen sekä varapuheenjohtajaksi edellisen puheenjohtajan Maire Kauhasen. Johtokunnan jäseniksi valittiin Merja Reiman, Elisa Nordberg, Pekka Ruohonen, Elsa Randelin, Martti Halme, Ritva Keskinen, Kalevi Turkka, Yrjö Utunen, Anne Karinen ja Margit Rintamaa.

Lisäksi kokouksessa vahvistettiin toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2023 sekä julkistettiin Tampereen Eläkeläiset ry:n uudet kotisivut. 

 

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *