Maailma, Näkökulma

MIKKO AALTONEN

2.11.2022 klo 15:33

Vieraita Euroopasta Tampereelle huhtikuussa

Euroopan alueiden komitea kokoontui lokakuussa Brnossa. Kokouksen teemana oli nuorten kannustaminen tieteeseen. Kokousvieraat perehtyivät teemaan vierailemalla muun muassa biotieteiden koulutuskeskuksessa. (Kuva: Mikko Aaltonen)

Euroopan alueiden komitean sosiaalipolitiikka-, työllisyys-, koulutus-, tutkimus- ja kulttuurivalokunta SEDEC kokoontui Tšekin tasavallan Brnossa lokakuun alussa. Komitean valiokunnat pitävät kerran vuodessa yhden kokouksen jossakin valiokunnan päättämässä kaupungissa. Muuten kokoukset pidetään pääsääntöisesti Brysselissä. Periaatteena on ollut, että näitä niin sanottuja kotipaikan ulkopuolisia kokouksia ei pidetä jäsenmaiden pääkaupungeissa.

Kokouksissa on aina jokin teema, johon liittyen pidetään seminaari. Lisäksi usein tehdään tutustumiskäyntejä eri kohteisiin. Brnossa aiheena oli nuorten kannustaminen tieteeseen. Itse osallistuin tutustumiskäynteihin biotieteiden tutkimuskeskukseen ja lääketieteen koulutuskeskukseen. Molemmat kohteet olivat vaikuttavia. Biotieteissä oli panostettu tutkimukseen laatuun ja kansainvälisyyteen. Lääketieteen koulutuskeskuksen tilat olivat uusinta tekniikkaa täynnä.

Kotipaikan ulkopuolisissa kokouksissa päätetään myös seuraavan vuoden kokouspaikasta. Esityksiä kysytään jäseniltä ennakkoon, ja ne tulee aina perustella. Brnon kokoukseen valmistelin yhdessä Tampereen EU-toimiston kanssa esityksen valiokunnan seuraavan kokouksen pitämisestä Tampereella. Esitykseni hyväksyttiin kokouksessa yksimielisesti, ja valiokunta kokoontuu ensi huhtikuussa Tampereella. Kokouksen teemana tulee olemaan asunnottomuus. Tämä on jatkumoa komitealle tekemääni lausuntoon asunnottomuuden poistamisesta. Suomi mainitaan usein ainoana Euroopan maana, joka on pystynyt vähentämään asunnottomuutta ja tämä kiinnostaa myös muualla.

Huhtikuussa Tampereella kokoontuu siis paikallispäättäjiä eri Euroopan maista. Osallistujia tulee olemaan useita kymmeniä. Minusta on hyvä asia, että Tampere saa näkyvyyttä tätäkin kautta. Monet osallistujista ovat Tampereen kokoisista kaupungeista, joiden kanssa meillä on varmasti yhteistä. Olen aina tyytyväinen myös siihen, että vierailuja Suomessa tehdään muuallekin kuin vain Helsinkiin. Ja vaikka sisällöllisesti keskitytäänkin asunnottomuuteen ja sen vähentämiseen, toivon, että osallistujat ehtivät näkemään kaupunkia laajemminkin. Meillä Tampereella on paljon nähtävää.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton valtuutettu ja Tampereen kaupunginvaltuuston kolmas varapuheenjohtaja.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *