Artikkeli: Pirkanmaa

17.1.2023 klo 11:36

Valtuustoaloite: paperilla ja toisen puolesta asiointi mahdolliseksi hyvinvointialueella

Kuvassa varavaltuutettu Sinikka Torkkola ja valtuutettu Minna Minkkinen istumassa vierekkäin pöydän ääressä valtuustosalissa.
Varavaltuutettu Sinikka Torkkola valmisteli valtuustoaloitteen paperisen ja toisen puolesta asioimisen mahdollistamiseksi valtuutettu Minna Minkkisen kanssa. (Kuva: Anna Weckström)

Varavaltuutettu Sinikka Torkkola ja valtuutettu Minna Minkkinen jättivät aluevaltuuston kokouksessa valtuustoaloitteen paperisen asioinnin sekä toisen puolesta asioimisen mahdollistamiseksi hyvinvointialueella. Aloitteen allekirjoitti yhteensä 21 valtuutettua. Kannatusta löytyi oman ryhmän lisäksi sosiaalidemokraateilta, vihreiltä ja perussuomalaisilta.

Aloitteen taustalla on Torkkolalle tullut tieto, jonka mukaan sosiaali- ja terveyspalveluissa hakemusten tekeminen on mahdollista vain sähköiseen asiointiin kirjautumalla, sillä Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluissa ei ole saatavilla paperisia lomakkeita. Palveluissa ei myöskään ole mahdollisuutta kirjautua sähköiseen palveluun toisen puolesta.  

– Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiassa digitalisaatio on mainittu mahdollisuutena lisätä palveluiden vaikuttavuutta sekä sujuvaa ja nopeaa yhteydensaantia. Kaikilla sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjillä ei kuitenkaan ole valmiuksia digitaalisten palveluiden käyttöön, aloitteessa todetaan.

Aloite vetoaa myös siihen, että strategiassa todetaan eri käyttäjäryhmien huomioiminen sähköisten palveluiden laajentamisessa. Kuitenkin tällä hetkellä useiden lomakkeiden täyttäminen sekä muu asiointi edellyttää sähköisten palveluiden hallintaa, mitä ei tulisi aloitteen mukaan ottaa itsestäänselvyytenä edes nuoremmilla ikäryhmillä – kyky käyttää internetiä ei automaattisesti tarkoita, että kaikkien sähköisten palveluiden käyttö olisi sujuvaa. 

– Tilastokeskuksen vuonna 2022 tehdyn tutkimuksen mukaan 65–74-vuotiaista 48 prosenttia ja 75–89-vuotiaista 24 prosenttia on ladannut tai tulostanut virallisen lomakkeen viimeisen 12 kuukauden aikana, aloitteessa perustellaan lukumäärien avulla.

Aloitteessa esitetään, että paperisten lomakkeiden saatavuus varmistettaisiin sosiaali- ja terveydenhuollon toimipaikoissa ja lisäksi PDF-muotoisten lomakkeiden tulostus verkkosivustolta ilman sisäänkirjautumista sekä toisen puolesta asiointi sähköisissä palveluissa mahdollistettaisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *