Artikkeli: Suomi

16.1.2023 klo 11:02

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ryhtyi toimiin kyselytutkimusten ikäsyrjinnässä

Kristiina Stenman puhumassa videolla
Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristiina Stenmanin tehtävänä on puuttua syrjiviin käytäntöihin ja edistää yhdenvertaisuutta. Kuvakaappaus videosta, jossa kuvataan yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtäviä.

Tampereen Eläkeläiset teki lausuntopyynnön yhdenvertaisuusvaltuutetulle kyselytutkimusten ikärajoista ja kiinnitti erityistä huomiota yli 80-vuotiaiden kansalaisten huomiotta jättämiseen. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto vastasi tammikuussa Tampereen Eläkeläisten lausuntopyyntöön. 

– Pidämme tärkeänä, että esiin nostamastanne asiasta käydään tulevaisuudessa keskustelua mukaan lukien siltä osin, onko jossain tilanteessa mahdollisesti kyse yhdenvertaisuuslaissa kielletystä menettelystä, todetaan yhdenvertaisuusvaltuutetun vastauksessa.

Tampereen Eläkeläisten yhteydenoton johdosta yhdenvertaisuusvaltuutettu ei ryhdy yksittäisiin toimenpiteisiin, mutta tulee käsittelemään yhteiskunnallisesti merkittäviin tutkimuksiin liittyvää ikärajausasiaa edistämistoimenpiteenä kuluvan vuoden aikana. 

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto on kutsumassa myös koolle pyöreän pöydän keskustelun, jossa kuullaan useamman toimijan näkemyksiä kyselytutkimusten ikärajoissa. Tarvittaessa toimisto ryhtyy jatkotoimenpiteisiin. 

Kyselyissä sivuutetaan palveluiden käyttäjien näkemykset

Kyselytutkimusten ikärajaus voi vaikuttaa kyselyiden tuloksiin. Näin on saattanut käydä esimerkiksi Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksessa, joka julkaistiin viime marraskuussa samaan aikaan kuin Tampereen Eläkeläiset lähetti lausuntopyynnön yhdenvertaisuusvaltuutetulle. 

Kehittämissäätiön Ilmapuntari-tutkimuksessa kysyttiin kuntalaisten näkemyksiä oman kotikuntansa kuntapalveluiden, kuten vanhuspalveluiden, riittävyydestä. Vastaajat oli jaettu ikäryhmiin 1830-, 31–40-, 4150-, 51–60 ja 61–79-vuotiaat. Yli 79-vuotiaat oli suljettu pois kyselystä. Siten varsinaiset vanhusten palvelujen käyttäjät eivät päässeet arvioimaan palvelujen riittävyyttä lainkaan. Lisäksi kaikkien yli 60-vuotiaiden ryhmitteleminen yhdeksi ryhmäksi voi vinouttaa tuloksia, sillä työssäkäyvän 61-vuotiaan ja 79-vuotiaan eläkeläisen palvelutarpeet voivat erota hyvinkin merkittävästi. 

 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *