Artikkeli: Suomi

25.5.2023 klo 15:04

Eläkeläiset: Rohkeutta satsata soteen

Eläkeläiset ry:n Kuopiossa kokoontunut valtuusto otti kokouksessaan kantaa sosiaali- ja terveyspalveluiden resursointiin. (Kuva: Tuomas Talvila)

Suomeen neuvotellaan uutta hallitusta. Eläkeläiset ry on huolissaan siitä, että jos hallitusohjelmaa tehdään säästöt edellä, vaarannetaan yhteiskunnan pitkäjänteinen kehittäminen. Erityisen huolissaan järjestö on sosiaali- ja terveyspalveluista säästämisestä.

Kuopiossa toukokuussa kokoontunut Eläkeläiset ry:n valtuusto muistuttaa, että sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitusvaje syntyi siitä, että palveluiden siirto hyvinvointialueille paljasti kuntien harjoittaman mittavan alibudjetoinnin. Rahat eivät kerta kaikkiaan riitä laadukkaiden palveluiden turvaamiseksi ikääntyvälle väestölle.

– Jos hallituksen muodostajilla on vielä epäselvyyksiä siitä, tarvitaanko soteen lisää rahaa vai ei, voi asiasta kysyä miltä tahansa eläkeläisyhdistykseltä Suomessa. Ympäri maata keskustellaan nyt asiasta ja jaetaan huoli läheistemme elintärkeiden palveluiden tulevaisuudesta, toteaa valtuuston puheenjohtaja Martti Korhonen.

Taustalla hallitusohjelmaneuvotteluissa ovat valtiovarainministeriön laskelmat muun muassa indeksisidonnaisten menojen leikkaamisesta. Ilman sote-menoihin puuttumista kaavaillut miljardisäästöt on vaikea saada kasaan.

– Jos jostakin asiasta suomalaiset ovat nykypäivänä laajasti yhtä mieltä, on että vanhustenhoivamme on laitettava kuntoon. Onko hallitus tästä huolimatta todellakin valitsemassa säästöt ja veronalennukset ennen vanhustenhoivaa, Korhonen kysyy.

Eläkeläiset ry:n valtuusto muistuttaa, että sote-uudistus on ollut toiminnassa vasta muutaman kuukauden. Kantava ajatus on perusterveydenhuoltoon satsaaminen ja sitä kautta hoidon oikea-aikaisuus. Kun peruspalvelut ovat kunnossa, ei niin usean tarvitse tukeutua kalliiseen ja työvoimaintensiiviseen erikoisairaanhoitoon. Säästöäkin syntyy, kun olemassa olevat resurssit saadaan tehokkaasti käyttöön ja kunnissa tehdään ennaltaehkäisevää työtä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.

– Hallitukselle toivoisi nyt rohkeutta ja malttia antaa hyvinvointialueille niiden tarvitsema rahoitus palveluiden kuntoon saattamiseen. Sitä varten ne on perustettu ja siksi niihin on valittu vaaleilla päättäjät. Ei nyt ajeta tätä tuliterää vasta käynnistettyä junaa suoraan romuttamolle.

Eläkeläiset ry muistuttaa, että huutava henkilöstöpula ei ratkea säästämällä.

– Sote ei ole taikaseinä, josta voidaan säästää loputtomasti ilman vakavia seurauksia. On ymmärrettävä, että hoito- ja hoiva-ala saa tarvitsemansa kunnianpalautuksen vain hoitajien palkkoja ja työoloja parantamalla, painottaa valtuuston puheenjohtaja Martti Korhonen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *