Artikkeli: Tampere

16.5.2023 klo 11:42

Tampereen kaupunginvaltuusto valitsi luottamushenkilöitä, osa vasemmistoliiton edustajista vaihtuu

Vasemmistoliiton uusissa luottamustehtävissä aloittavat muun muassa Sinikka Torkkola kaupunginhallituksen varajäsenenä, Javiera Marchant Aedo kasvatus- ja opetuslautakunnan, Airi Karjalainen tarkastuslautakunnan jäsenenä sekä Noora Tapio kaupunginhallituksen jäsenenä. Sinikka Torkkola on ehdolla myös konsernijaoston jäseneksi.

Tampereen kaupunginvaltuusto valitsi toukokuun kokouksessaan pormestarin, apulaispormestarit sekä kaupunginhallituksen, valtuuston puheenjohtajiston,  sekä lautakuntien ja jaostojen jäsenet jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Vasemmistoliiton edustajat kaupungin toimielimissä pysyvät pääosin samoina.

Valtuuston puheenjohtajana jatkaa Ilmari Nurminen (sd.), ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Anna-Kaisa Ikonen (kok.), toiseksi Jaakko Mustakallio (vihr.). Vasemmistoliiton Mikko Aaltonen jatkaa valtuuston kolmantena varapuheenjohtajana. 

Pormestariksi valittiin kokoomuksen Kalervo Kummola. Apulaispormestari Matti Heilimon valittiin jatkamaan tehtavässään, jonka nimi muuttuu kesäkuun alussa sivistyspalveluiden palvelualueen apulaispormestariksi. Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen nykyinen apulaispormestari Pekka Salmi (sd.) valittiin kaupunkiympäristön palvelualueen apulaispormestariksi. Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen apulaispormestariksi puolestaan valittiin kokoomuksen Ilkka Sasi.  

Sivistys- ja kulttuurilautakunta jaettiin kahdeksi lautakunnaksi

Vasemmistoliiton uutena kaupunginhallituksen jäsenenä aloittaa Noora Tapio, joka toimi aiemmin Milka Hanhelan varajäsenenä kaupunginhallituksessa. Tapion varajäseneksi valittiin Sinikka Torkkola, joka on ehdolla kaupunginhallituksen konsernijaoston jäseneksi. Varajäsenenä toimii Noora Tapio. Kaupunginhallitus valinnee konsernijaoston jäsenet toukokuun aikana. 

Kesäkuun alussa sivistys- ja kulttuurilautakunta jaetaan kahdeksi lautakunnaksi. Kasvatus- ja opetuslautakuntaan valittiin vasemmistoliiton edustajaksi Javiera Marchant Aedo ja hänen varajäsenekseen Kukka Kunnari. Kulttuurin ja vapaa-ajan lautakuntaan vasemmistoliiton edustajaksi valittiin Ulla-Leena Alppi ja hänen varajäsenekseen Kaisa Kortesoja.

Kaupunginhallituksen varajäsenyyden vuoksi Sinikka Torkkolalle myönnettiin ero tarkastuslautakunnasta, jonka toimikausi on toisin kuin muiden lautakuntien neljä vuotta eli koko valtuuston toimikauden mittainen. Tarkastuslautakunnan jäseneksi valittiin Airi Karjalainen ja hänen varajäsenekseen Milka Hanhela.

Valtaosa vasemmistoliiton luottamushenkilöistä jatkaa tehtävissään. Elinvoima- ja osaamislautakunnan jäsenenä jatkaa Liban Sheikh, varajäsenenään Aapo Niemi; asunto- ja kiinteistölautakunnanjäsenenä Teija Hautanen, varajäsenenään Jukka Peltokoski ja yhdyskuntalautakunnan jäsenenä Jouni Sirén, varajäsenenään Hely Hollo.

Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaoston jäsenä jatkaa Antti Salonen varajäsenenään Wille Luosa, ympäristöterveydenhuollon jaostossa Anu Ropponen varajäsenenään Emilia Lehtomäki.

Tampereen Veden johtokuntaan valittiin jatkamaan Arja Rantanen varajäsenenään Atte Toikkanen. Johtokunnan toiminta päättyy vuoden 2023 lopussa, jolloin liikelaitoksesta tulee osakeyhtiö. Tampereen Kaupunkiliikenteen johtokunnassa, TKL:ssä jatkaa Johannes Tolonen, hänen uutena varajäsenenään aloittaa Arja Rantanen.

Sosiaalinen ruokakauppa Tampereelle

Mikko Aaltonen jätti kokouksessa valtuustoaloitteen sosiaalisen ruokakaupan perustamisesta Tampereelle yhteistyössä muiden ruokajakelua tekevien toimijoiden kanssa. Idea sosiaalisesta ruokakaupasta on lähtöisin Tukholmasta, jossa Tukholman kaupunkilähetys ylläpitää viittä sosiaalista ruokakauppaa.

 Sosiaalinen ruokakauppa on tarkoitettu ensisijaisesti kaupan jäsenille. Jäsenyyttä voivat hakea pienituloiset ihmiset, joilla on vaikeuksia tehdä ostoksia tavallisissa ruokakaupoissa. Sosiaalisessa ruokakaupassa jäsenet ostavat tuotteita alennettuun hintaan ja ei-jäsenet normaaliin hintaan. Myytävä ruoka on lahjoitettua hävikkiruokaa. Lisäksi sosiaaliset ruokakaupat tarjoavat mahdollisuuksia työharjoitteluun ja työssä oppimiseen, mikä luo mahdollisuuksia työllistymiseen yksityiselle sektorille, kuvailee Mikko Aaltonen aloitteessa ruotsalaista toimintaa

Sosiaalisen ruokakaupan toiminnassa yhdistyy monta hyvää asiaa: Vähävaraiset ihmiset voivat ostaa ruokaa hintaan, joka on heille mahdollinen. Mahdollisuus valita tarvitsemansa ruoka vähentää myös ruokahävikkiä. Ihmisten ei myöskään tarvitsisi jonottaa ruoka-apua ulkona julkisissa tiloissa muiden katseiden alla.

– Tampereen seurakuntien ylläpitämä Puoti-kauppa Nekalassa toimii hyvin samantapaisella ajatuksella. Tampereella olisi hyvä olla sosiaalinen ruokakauppa helposti tavoitettavassa paikassa toimivien joukkoliikenneyhteyksien varrella esimerkiksi kaupungin keskustassa, toteaa Mikko Aaltonen ja muistuttaa ruoka-avun kasvavasta tarpeesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *