Artikkeli: Kulttuuri, Pirkanmaa

4.8.2023 klo 10:31

Ikaalisten Puistofilosofia laajenee Hämeenkyröön ja Akaaseen

Tapani Laine (oikealla) on filosofi, puistofilosofi sekä keikkaileva filosofi. Teatterintutkija Katriina Andrianovia puhuttelee arki ja hyvä elämä sekä keskusteleva filosofia. Filosofiaa voi hänen mielestään tehdä monella tavalla. He tuovat tänä kesänä Puistofilosofiaa Pirkanmaalle. (Kuva: Virva Itäranta)
Faktalaatikko:
 • Ikaalisten Puistofilosofia järjestetään joka vuosi heinäkuussa Ikaalisten Keskuspuistossa.
 • Puistofilosofia goes Hämeenkyrö 19.8.2023 osana Landefest-tapahtumaa.
 • Puistofilosofia goes Akaa  4.–5.8. 2023.
 • Ylen Hyvin sanottu -keskustelufestivaaliin Hämeenlinnan Verkatehtaalla 29.–30.9.2023
 • Operaatio Pirkanmaa järjesti loppukeväästä 2023 avoimen projektihaun, jonka teemana oli rajat ylittävä yhteistyö. Kriteereinä avoimessa haussa olivat myös konseptin muotoilu, hankkeen kytkös Pirkanmaahan, ammattimainen projekti- ja budjettisuunnitelma sekä yleisöjen osallisuuden edistäminen. Valituissa projekteissa ylitetään muun muassa kunta-, maa- ja sukupolvirajoja. Ikaalisten Puistofilosofia ry. sai rahoituksen hankkeelleen Puistofilosofia goes Pirkanmaa.
 • Akaan Puistofilosofian ohjelma
 • Visit Hämeenkyrö -Instagram-sivu

Kun Ikaalisten Puistofilosofian perustaja Antti Sorri istahti Keskuspuiston viltille eväskoreineen, hänen ympärilleen kerääntyi pieni joukko filosofiasta kiinnostuneita uteliaita. Ensin viltillä vain käytiin Sokrateen tapaan dialogia. Siitä alkoi ensimmäinen tapahtuma, joka täytti tänä vuonna jo 13 vuotta.

Myöhemmin tapahtumaan saatiin myös alustajia. Nykyään ohjelma on laaja ja monipuolinen monen tahon yhteisprojekti. Tänä kesänä Operaatio Pirkanmaan tuella Ikaalisten Puistofilosofia matkaa päätapahtuman jälkeen Akaaseen sekä Hämeenkyröön osana paikallista Landefestiä. Kaikki tapahtumat ovat ilmaisia ja kaikille avoimia.

Puistofilosofian ilosanomaa on toki viety aiemminkin muualle syntysijoiltaan, mutta pienimuotoisemmin kuin Operaatio Pirkanmaa -projektissa. Ikaalisissa keskustelujen vetäjiksi kouliintuneet keikkailevat filosofit Antti Sorri ja Tapani Laine sekä Timo Vuorio ovatkin keikkailleet ympäri Suomea ja lähtevät mielellään erilaisiin tapahtumiin pyydettäessä. Syksyllä he suuntaavat muun muassa Hämeenlinnan Verkatehtaalle Yleisradion Hyvin sanottu -keskustelufestivaaliin, jossa pyritään vahvistamaan suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia ja luomaan turvallisia keskusteluympäristöjä. Samalla pyritään vahvistamaan suomalaisten luottamusta ja ymmärrystä toisiaan kohtaan.

Aito filosofinen dialogi johtaa parempaan ajatteluun ja keskusteluun

Mitä filosofia sitten voisi antaa ihan tavalliselle ihmiselle? Filosofia alkaa ihmettelystä. Arkielämämme sujuu erilaisten rutiinien merkeissä ja pysähdymme ihmettelemään vain, jos tapahtuu jotain poikkeuksellista. Filosofi haluaa ihmetellä myös itsestäänselvyyksiä, totesi Aristoteles (384–322 eaa.). Ihmettely kehittää omaa ajattelua. Väitteiden perustelu eli argumentointi on keskeinen taito sekä omassa arjessa että työelämässä. Tässä filosofia on verraton apu. Lapset ovat luontaisesti ihmettelijöitä. Aikuinenkin voi oppia uudestaan ihmettelemään – ihan vain ihmettelemisen ilosta.

Kun alamme ihmetellä yhdessä, syntyy dialogi. Dialogin avulla voimme keskustella ja päätyä yhteisymmärrykseen, vaikka ajattelisimmekin asioista eri tavoin. Pelkästään omia etujaan ajava ei voi päätyä aitoon dialogiin toisen kanssa. Aikamme tarvitsee aitoa dialogia ja kohtaamista sekä lisää parempaa keskustelua väittelyn, vastakkainasettelun ja eripuran sijaan. Ehkä juuri siksi filosofiasta on tullut niin suosittua viime aikoina.

Filosofiasta ei tarvitse välttämättä tietää mitään voidakseen osallistua filosofiseen keskusteluun. Kaikki ovat yhtä tervetulleita ja samanarvoisia Puistoon.

Viime vuonna pop-up-filosofiatapahtuma rantautui Akaan Hainunkoskelle

Monet hyvät asiat syntyvät sattumalta. Kun yksi keikkailevista filosofeista, Tapani Laine, muutti Akaaseen Viialan puolelle vuosi sitten, hän päätyi kävelyllään Hainunkosken rantaan. Siinä pohdiskellessaan hän arvioi, että kosken rannalle mahtuisi helposti 50–100 henkeä filosofian äärelle.

Tapahtuma kasattiin nopeasti kokoon. Etnomusiikintutkija Elina Niiranen tuli rumpuineen, yhteiskuntatieteitten tohtori Olli Herrasesta kuoriutui yhteiskuntafilosofi ja teatterintutkija Riku Laakkonen piti työpajaa. Kosken äärellä tietysti myös Koskikävely sisältyi ohjelmaan. Tittelit jätettiin kokonaan pois. Oltiin vain joukko filosofiasta hurmaantuneita ihmisiä,

Yllätysvieraatkin saatiin: Kansallispukutuuletus-tapahtuma osui sattumoisin samaan aikaan. Kun Hilu Toivonen-Alastalo piti pukuesittelyä, siitä nousikin yllättäen yleiseksi keskustelunaiheeksi identiteettiteema. Kaikesta voi filosofoida, kun vain pääsee alkuun.

Teatterintutkija Katriina Andrianov vastasi tapahtuman esityksellisestä puolesta ja Koskikävelyn sisällöstä. Akaan kulttuuri- ja tapahtumakoordinaattori Reetta Westerbacka järjesti kaupungin tuen. Tapahtuma saatiin kokoon omalla porukalla. Se oli niin onnistunut, että sille haluttiin jatkoa. Operaatio Pirkanmaan tuki osui siten otolliseen maaperään.

Tapahtuman jälkeen naapurin rouva kävi Laineelta kyselemässä, milloin filosofiaa taas tulisi. Samalla hän pyysi tekoälyä seuraavan tapahtuman ohjelmaan. Filosofia tarttuu näköjään kerrasta, kun sille altistuu.

Puistofilosofia goes Akaa

Akaan Puistofilosofiaa nautitaankin tänä vuonna toisen kerran kahtena päivänä. Naapurin rouvan toive toteutuu perjantai-iltana Ravintola Alibabassa Toijalassa, jossa järjestetään Akaan Puistofilosofian etkot. Siellä keskustellaan tekoälystä ja ihmismielestä. Jokainen voi pohdiskella, mikä onkaan ihmisen asema teknologisoituvassa maailmassa. Osaisikohan tekoäly osallistua filosofiseen keskusteluun?

Päätapahtuma pidetään lauantaina jälleen Haihunkoskella Lallinmäen puolella. Koko tapahtuman tämän vuoden teemana on ”Mihin ihminen tarvitsee filosofiaa arjessaan?” Ohjelma alkaa aforismityöpajalla ja jatkuu pitkin päivää iltaan asti aina Viialan Wanhassa holvissa pidettävään iltaohjelmaan saakka, jossa puhutaan teknologisen ajan etiikasta.

Päivän aikana voi tehdä itselleen oman aforismin aforismityöpajassa. Kiertää koskikierroksen ääniä kuunnellen. Katsella Viialan Pyryn tanssiesitystä. Nauttia kahvilan antimista. Ajan varaamalla pääsee myös halutessaan keskustelemaan, vaikka kahden kesken filosofin kanssa veneessä tai kävellen. Päivän lopuksi voi istuskella leppoisasti ruohikolla filosofoimassa yhdessä tai miksei vaikka itsekseen pilviä katsellen.

Puistofilosofia goes Hämeenkyrö

Hämeenkyrössä Puistofilosofia on osa laajempaa Landefest -tapahtumaa.  Lapsille on tarjolla lastenfilosofiaa kirjastossa. Heille konsertoi siellä myös Mölyapinat-duo, joka on Maken ja Bansku-Anskun interaktiivinen show. Päivällä Puistofilosofiasta voi fiilistellä Siljanpuistossa. Ja illalla voi nautiskella vielä iltafilosofiaa Ravintola Sarvessa.

Faktalaatikko:
 • Ikaalisten Puistofilosofia järjestetään joka vuosi heinäkuussa Ikaalisten Keskuspuistossa.
 • Puistofilosofia goes Hämeenkyrö 19.8.2023 osana Landefest-tapahtumaa.
 • Puistofilosofia goes Akaa  4.–5.8. 2023.
 • Ylen Hyvin sanottu -keskustelufestivaaliin Hämeenlinnan Verkatehtaalla 29.–30.9.2023
 • Operaatio Pirkanmaa järjesti loppukeväästä 2023 avoimen projektihaun, jonka teemana oli rajat ylittävä yhteistyö. Kriteereinä avoimessa haussa olivat myös konseptin muotoilu, hankkeen kytkös Pirkanmaahan, ammattimainen projekti- ja budjettisuunnitelma sekä yleisöjen osallisuuden edistäminen. Valituissa projekteissa ylitetään muun muassa kunta-, maa- ja sukupolvirajoja. Ikaalisten Puistofilosofia ry. sai rahoituksen hankkeelleen Puistofilosofia goes Pirkanmaa.
 • Akaan Puistofilosofian ohjelma
 • Visit Hämeenkyrö -Instagram-sivu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *