Artikkeli: Kulttuuri, Maailma

24.9.2023 klo 10:55

Chilen pakolaiset ja ystävät kohtaavat tiistaina Telakalla

Vasemmalla Mika Launiksen suunnittelema juliste, jota käytettiin syksystä 1973 lähtien muun muassa lennäkkejä jakavien, allekirjoituksia keräävien ja rahankeräyslippaiisiin lahjoituksia keräävien solidaarisuuspartioiden kylteissä. Oikealla kuva Chilen pakolaisten juuri ilmestyneestä kirjasta Viheltäen lumisateessa. Kirjan kannen on suunnitellut Kati Vera.

Chilen verinen sotilasvallankaappaus 50 vuotta sitten oli ylen väkivaltainen. Tuhansia demokraattisesti valitun sosialistihallituksen kannattajia sullottiin vankiloihin, kidutettiin ja tapettiin. Chilen demokratian murskaaminen herätti ennennäkemättömän voimakkaan solidaarisuusliikkeen Suomessa. Suomi päätti ottaa ensimmäisen kerran poliittisia pakolaisia.

Vallankaappausta seuranneena päivänä Tampereella jaettiin toistakymmentätuhatta Chilen tapahtumista kertovaa lentolehtistä ja seuraavien kuukausien aikana järjestettiin kymmeniä mielenosoituksia, työmaakokouksia, konsertteja ja muita tilaisuuksia, joissa tuettiin Chilen kansaa.

Solidaarisuustyö sai uutta tuulta purjeisiin, kun Tampereelle saapui ensimmäinen pakolaisryhmä. Sen jäsenet kykenivät omakohtaisesti eri tilaisuuksissa kertomaan, mitä Chilessä oli tapahtunut.

Sopiiko lumisateessa viheltää?

Pispalan kirjastoyhdistys järjestää ensi tiistaina 26. syyskuuta Tampereen Telakka-ravintolassa tilaisuuden, jossa muistellaan 50 vuoden takaisia ja myöhempiä Chile-solidaarisuustyöhön ja pakolaisuuteen liittyviä tapahtumia.

Ensin esitellään Chilen Suomessa asuvien pakolaisten kirjoittamaa kirjaa Viheltäen lumisateessa. Kirjassa kerrotaan miten Suomen pakolaispäätös syntyi, ja mitä sen jälkeen on tapahtunut. Yhdeksässä artikkelissa ja haastattelussa chileläiset kertoivat, miltä Suomi silloin vaikutti ja miten elämä on jatkunut Suomessa tai sen ulkopuolella. Kertomukset ovat hyvin erilaisia, kuka pääsi melkein heti koulutustaan vastaavaan työhön museoon, kuka joutui ansaitsemaan elantonsa tangolaulajana taloustieteilijän pätevyydestä huolimatta.

Tilaisuus alkaa kirjan esittelyllä. Toivo Autiosaari (Pispalan Kirjastoyhdistys) haastattelee Viheltäen lumisateessa -kirjan tekijöitä Adrián Sotoa ja Luis Herreraa. Soto on kirjan toimittaja ja Herrera yksi kirjan kirjoittajista. Molemmat olivat ensimmäisten Suomen vastaanottamien pakolaisten joukossa. Keskustelemassa mukana myös Ricardo Parada, Chile50-ryhmän koordinaattori.

Lyhyitä muisteluita musiikin lomassa

Tilaisuus jatkuu runo- ja musiikkiesityksillä, joiden lomassa Chile-solidaarisuustyössä mukana olleet muistelevat 50 vuoden takaisia ja myöhempiäkin tapahtumia kolmen minuutin puheenvuoroin.

Timo Malmi lukee Pablo Nerudan runoja. Musiikkia tarjoavat Kielo Kärkkäinen, Janne Laurila ja Hot Heros sekä chileläinen Daniel Olguín.

1970-luvun uudella laululiikkeellä oli merkittävä rooli Chile-solidaarisuusliikkeen tilaisuuksissa. Chile 50 vuotta – me muistamme illassa on myös laululiikkeen veteraaneja, jotka edelleen laulavat erilaisissa kokoonpanoissa.

Illassa laulavilla on taustaa 1970-luvun tamperelaisryhmistä Nuori kaarti, Toverit, Peuhu, Avaruuslintu, Rokkaavat kyyhkyt ja Jasset.

Kirjan esittely alkaa kello 18 ja muu ohjelma tuntia myöhemmin. Tilaisuuteen on maksuton pääsy, mutta kirjan voi halutessaan lunastaa itselleen 25 eurolla.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *