Näkökulma, Suomi

MINNA MINKKINEN

10.1.2024 klo 09:31

Asumistukileikkaukset romuttavat pienituloisten toimeentulon

Valtuutettu ja vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Minna Minkkinen on hyvin huolissaan asumistukileikkauksien vaikutuksista ihmisten elämään. Puheessaan Kadulle vai katon alle -mielenosoituksessa hän nosti esiin, että korkeiden asumismenojen ja pienten palkkojen vuoksi monet työssä käyvätkin tarvitsevat kipeästi asumistukea. Tämän lisäksi hallitus vaikeuttaa myös palkkojen neuvottelua paremmaksi esimerkiksi rajoittamalla lakko-oikeutta. (Kuva: Anna Weckström)
Minna Minkkinen

– Asun yksin, käyn osa-aikatöissä. Asumistuen leikkaus tulee kohdallani olemaan varmaan suurin mahdollinen. Joudun tinkimään kaikesta tulevaisuudessa yhä enemmän, elän jo nyt köyhyysrajalla. Halvempia asuntoja ei ole.

Tässä yksi sitaatti niistä yli tuhannesta viestistä, joita vasemmistoliitto sai ihmisiltä, kun pyysimme kokemuksia asumistuen leikkauksen vaikutuksesta heidän elämäänsä.

Orpon oikeistohallitus on tehnyt asumistukeen rajut leikkaukset. Hallitus on leikkaamassa jopa 2 000 euroa vuodessa monien pienituloisten toimeentulosta ja pudottamassa arviolta 15 000 uutta kotitaloutta toimeentulotuen varaan. Samalla ministerien palkan verotus kevenee arviolta 2 000 euroa vuodessa. Yksinhuoltajilta leikataan, jotta suurituloisten veronalennukset saadaan rahoitettua.

– Elän nyt jo köyhästi. Ruoka on niin kallista, että minun on pakko hakea ruokaa leipäjonosta. Jatkossa se vain pahenisi, kertoo toinen vastaaja.

Kohtuuttomat asumistukileikkaukset vievät satoja euroja kuukaudessa monien ihmisten ja perheiden ennestään niukasta toimeentulosta. Yli kolmasosa asumistukea saavista työntekijöistä tulee menettämään tuen kokonaan. Asiantuntijat arvioivat tämän sekä lisäävän rajusti köyhyyttä että pahentavan työvoimapulaa etenkin kasvukeskuksissa. Erityisesti 300 euron työtulovähennyksen eli suojaosan poisto iskee työssä käyviin asumistuen saajiin.

Asumistuen saajia on Suomessa noin 400 000. Merkittävä osa on opiskelijoita. Jotkut ovat kokoaikaisesti töissä, jotkut ovat pienten lasten vanhempia, yksinhuoltajia, osa-aikatyöläisiä, eläkeläisiä, vuokralaisia, omistusasujia, työttömiä, lomautettuja, osatyökykyisiä, sairastuneita, omaishoitajia, keikkaduunareita, erityislasten vanhempia tai useampaa näistä yhtä aikaa.

– Opiskelijana asumistukeen kohdistuvat pienetkin leikkaukset vaikuttavat koko talouteen suuresti. 76 euroa on suuri määrä rahaa pienituloiselle opiskelijalle. Mistä saan leikattavat rahat vuokraan, kun opintojen ohessa työnteolle ei juurikaan jää aikaa tai voimaa? Pelottaa.

Vielä ennen vaaleja ministerit Sanni Grahn-Laasonen ja Petteri Orpo väittivät asumistuen valuvan asuntosijoittajille, mutta nyt hallituksen esityksessä myönnetään, etteivät vuokrat laske asumistukea leikkaamalla. Myöskään väitettyjä työllisyysvaikutuksia esityksellä ei ole. Tämä on puhtaasti oikeistolaista ideologiaa, joka on irrallaan todellisuudesta. Siitä todellisuudesta, jossa yksinhuoltaja ei voi ottaa enää kolmatta työtä maksaakseen jatkuvasti nousevaa vuokraa, ruokaa ja muita elinkustannuksia.

Saamissamme vastauksissa toistuu paitsi ihmisten huoli pärjäämisestä, myös hämmennys siitä, mistä heitä oikein rangaistaan. Tätä minä myös ihmettelen!

Monet kyselymme vastaajista käyvät töissä viikonloppuina ja juhlapyhinäkin, ja joillakin on jo kymmenien vuosien kokemus täysipäiväisestä työelämästä. Matalapalkka-alalla täysipäiväistä työtä tekevää yksinhuoltajaa tuskin voi enää leikkauksin kannustaa kantamaan suurempaa taakkaa. Ei ole siis kyse ihmisten laiskuudesta tai kyvyttömyydestä, vaan yksinkertaisesti liian kovista elinkustannuksista ja liian pienestä palkasta. Silti hallitus leikkaa. Valtiontaloutta näillä toimilla ei kohenneta, sillä moni tulee putoamaan toimeentulotuen piiriin. Niin ja tietenkin hallitus myös rajoittaa lakko-oikeutta, jotta olisi entistä vaikeampaa neuvotella matalapalkkoja paremmaksi, niin että tässä maassa täysi-aikaisella työllä voisi elättää itsensä.

– Olen kahden lapsen yksinhuoltaja. Toinen on erityislapsi. Tienaan 1 815 euroa kuukaudessa bruttona ilman lisiä, koska olen 80-prosenttista työaikaa tekevä vammaistyön ohjaaja. Asumistukemme on laskettu ansiotulon mukaan, joka (asumistuki) on 449 euroa kuukaudessa. Tämä auttaa meitä pitämään katon pään päällä. Vuokramme on 889 euroa, siihen vesi ja sähkömenot päälle. Tänä päivänä edes palkkatulo ei riitä tässä maassa elämiseen. Siskoni taas elää täysillä tuilla. Jos asumistuki leikataan, ei riitä enää rahaa ruokaan. Nyt kannattaisi hallituksen herätä ja katsoa, mistä oikeasti leikataan.

Olen samaa mieltä. Politiikka on arvovalintoja ja tämän hallituksen arvo on leikata köyhiltä, jotta rikkaille voidaan antaa vähän enemmän. Tarvitsevatko he sen vähän enemmän vai olisiko siitä rahasta eniten hyötyä asumistukena ja sosiaaliturvana? Arvojaan voi tarkistaa ja hallitus voi korjata tekemänsä virheet. Sen työn hallitus voi aloittaa vaikka heti huomenna.

Teksti pohjautuu Minna Minkkisen puheeseen Kadulle vai katon alle -mielenosoituksessa Tampereella. (Kuva: Satu Kosola)

Tekstin sitaatit ovat ihmisten vasemmistoliitolle lähettämiä kuvauksia siitä, miten asumistukileikkaukset tulevat vaikuttamaan heihin. 

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kolmas varapuheenjohtaja, Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuutettu.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *