Kulttuuri, Näkökulma

JOHANNES TOLONEN

18.1.2024 klo 08:49

Tampereen uusi aika tiivistyy Tammelassa

Talvinen katunäkymä, vasemmassa reunassa Tammelan stadion.
Tammelan juuri valmistuva stadioni, on vain yksi niistä ihanuuksista, joka tekee Tampereesta loistavan paikan elää ja toimia. Kaupungin vahvasta momentumista kolumnoi Johannes Tolonen. (Kuva: Jussi Naukkarinen)
Johannes Tolonen

Yleensä kuntapolitiikasta kirjoitettaessa käsitellään usein niitä alueita, joilla on parantamisen varaa, tai jotka ovat yksinkertaisesti menneet päin honkia. Tällä kertaa haluan kuitenkin kääntää katseen kohti positiivista ja nostaa esiin niitä asioita, jotka tekevät Tampereesta juuri nyt loistavan paikan elää ja toimia, ja jolla ennen kaikkea on edessään loistava tulevaisuus.

Tampereella on tapahtunut ja tapahtuu kaikkialla ja kaikenlaista. Monet näistä ihanuuksista  eivät välttämättä pääse otsikoihin, sillä mediassa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa painotetaan usein negatiivisia näkökulmia. Otetaan esimerkiksi joukkoliikenne – Tampereen joukkoliikenne on ollut jo vuosikymmeniä Suomen huippua, ja ratikan myötä se on parantunut entisestään. Vaikka ongelmia esiintyy silloin tällöin, totuus on se, että Tampereella on erinomainen julkinen liikenne. Myöskään yksityisautoilijoiden ei voida väittää jääneen paitsioon: audikuskien oloa on helpotettu sadoilla miljoonilla viime vuosina. Samalla siihen, missä ennen oli tie, on ilmestynyt kokonaan uusi asuinalue ja kaupunkilaisille kaistale järven rantaa. Kaupunki tekee rohkeita päätöksiä kestävän kehityksen puolesta. Siirtyminen sähköbusseihin etenee, eikä uusissa linaja-autohankinnoissa enää turvauduta fossiilisiin polttoaineisiin. 

Kulttuurissa Tampere jopa dominoi. Uusi halli tarjoaa paikan huippujääkiekolle, Ilves ja Tappara ovat suositumpia kuin aikoihin. Ehkä jopa suosituimpia kuin koskaan.Kiakon maaliin lyöminen näkyy poikkeuksellisella tavalla myös bisneksessä. Ilveksen oheistuotteiden myynti on parissa vuodessa kymmenkertaistunut ja Tappara on laajentanut toimintaansa kiinteistökauppaan. Molempien liikevaihdot ovat nousseet pitkälle toiselle kymmenelle miljoonalle eurolle. Koska halli on monitoimihalli, siellä näkee myös isomman luokan esityksiä. Välillä olo on ollut jopa absurdi, kun esimerkiksi lapsuuden sankarit, Bryan May ja Roger Taylor, ovat keikalla naapurissani. Ei olisi arvannut.

Somessani muusikkokollegat Helsingistä Ouluun ihailevat ja kadehtivat Tampereen keikkapaikkoja. Perinteisten klassikoiden rinnalle on avattu Muusikkojen liiton omistama G Livelab ja eeppisen talonsiirtelysaagan siivittämä Tavara-asema. Molemmat ovat poikkeuksellisen toimivia ja sykähdyttäviä tiloja, joissa viihtyvät esiintyjät, yleisöt ja työntekijät. 

Kun koko maailma kohisee tekoälystä, mitä tekee Tampere? Osallistuu kansainväliseen älykaupunkikilpailuun ja voittaa sen. Tampereella on poikkeuksellisen hyvä IoT-infrastruktuuri. IoT on lyhenne Internet of Thingsistä, ja kuten tiedämme, nuo thingsit osaavat nykyään tekoälyillä. IoT-verkon ja sen tarjoamaa dataa käsittelevien algoritmien avulla ihmismassojen liikkumisesta voidaan tarjota tietoa viikkoja etukäteen, mikä auttaa esimerkiksi liikenteen ohjaamista, yritysten toimintaa ja ylipäätään kaikkea, mihin ihmisten liikkumisvirrat vaikuttavat.

Jalkapallo-Ilves on osuva esimerkki siitä, miten asiat lähtevät rullaamaan ja positiiviset asiat ruokkivat toisiaan, kunhan vaan ensin visio on kunnossa ja sille löytyy toteuttajat. Tammelaan vastavalmistunut stadion on operaation ydin. Sen ympärille on tehty onnistuneita rekrytointeja, ehkä tärkeimpänä uusi urheilutoimenjohtaja, joka kajautti ensitöikseen ilmoille kunnianhimoisen tavoitteen: Ilves on viiden vuoden päästä pohjoismainen huippuseura. Stadionia, uutta omistuspohjaa ja johtoa on seurannut pelaajavahvistusten virta ja tulevaisuus todella näyttää kirkkaalta. Ilveksellä on momentum.

Myös Tampereella on vahva momentum päällä ja kaupungin on tärkeää hyödyntää sitä mahdollisimman hyvin. Päätöksentekijöiden on jatkettava näkemyksellistä työtään ja tehtävä päätöksiä, jotka tukevat kaupungin positiivista kehitystä. Tampereen vuoteen 2030 ulottuva strategian pääkohdat ovat ”yhdenvertaiset yksilöt, tekevät yhteisöt, hiilineutraalit teot ja tulevaisuuden edelläkävijyys”. Nyt käteen on jaettu sellaiset kortit, joilla Tampereen on todella mahdollisuus tehdä hieno visionsa todeksi.

Kirjoittaja on varavaltuutettu Tampereen kaupunginvaltuustossa.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *