Artikkeli: Tampere

3.1.2024 klo 10:50

Tampereesta lintuystävällisempi kaupunki

Mitja Tapio jätti vuonna 2022 aloitteen, jossa vaaditaan Tampereen kaupunkia ehkäisemään lintukuolemia lintuystävällisellä rakentamisella. Valtuuston kokouksessa joulukuussa aloite sai vastauksen, jossa todettiin, että toimenpiteisiin lintuystävällisyyden edistämiseksi aiotaan ryhtyä. (Kuva: Anna Weckström)

Tampereen kaupunginvaltuusto väläytti sekä punaista että vihreää valoa vasemmistoliiton edustajien valtuustoaloitteille. Valtuusto käsitteli viime vuoden viimeisessä kokouksessaan Mitja Tapion ja Mikko Aaltosen valtuustoaloitteiden saamia vastauksia. 

Tapion lintuystävällisyyttä vaativan aloitteen esittämiin toimenpiteisiin aiotaan osittain ryhtyä Tampereen kaupunginhallituksen hyväksymän Luonnon monimuotoisuusohjelman (LUMO) mukaisesti

Tapion lintuystävällisessä aloitteessa edellytetään, että Tampereella kiinnitetään huomiota paremmin lintuystävälliseen rakentamiseen ja tarjotaan siihen myös opastusta. Lintuystävällisellä rakentamisella tarkoitetaan esimerkiksi isojen yhtenäisten lasipintojen rajoittamista tai niiden heijastavuuden hillitsemistä lintukuolemien ehkäisyn vuoksi. Aloitteen saamassa vastauksessa todetaan, että lintuystävällistä rakentamista koskevaa ohjeistusta täydennetään kaupunkitilaohjeeseen ja lisäksi Tampereen kaupunkiympäristön palvelualueen henkilöstölle tarjotaan koulutusta, johon sisältyy lintuystävällisen arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun luento. Aiheesta on vastauksen mukaan tekeillä myös opas.

Toista sosiaalista ruokakauppaa ei saada Tampereelle

Aaltosen aloite toisesta sosiaalisesta ruokakaupasta sai vastauksen, jossa todetaan, ettei Tampereen kaupungilla ole mahdollisuutta laajentaa kyseistä toimintaa toiseen ruokakauppaan. Kielteistä kantaa perustellaan resurssien ja sopivien vapaiden tilojen puutteella.

Aaltosen aloitteessa toisen sosiaalisen ruokakaupan tarvetta perustellaan muun muassa ruuan hintojen nousulla. Toinen sosiaalinen ruokakauppa vähentäisi tarvetta jonottaa ruoka-apua ulkona, kun vähävaraisilla olisi mahdollisuus ostaa ruokaa hintaan, joka on heille mahdollinen. Aloitteessa todetaan myös, että ruokakaupan olisi hyvä olla helposti saavutettavissa sijainniltaan.

Tämänhetkinen Tampereen ainoa sosiaalinen ruokakauppa Puoti sijaitsee Nekalassa. Aloitteen vastauksesta ilmenee, että Puodissa asioi viikoittain 280–300 taloutta ja kauppa on auki keskiviikkoisin ja torstaisin. 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *