Artikkeli: Pirkanmaa, Tampere

7.2.2024 klo 09:42

Pirhan päätös poistaa avustajat Pali-busseista lisää kustannuksia ja heikentää ikäihmisten hyvinvointia

Bussi kuvattuna sivusta
Pali-bussilla on päässyt kätevästi asioille. Avustajat ovat auttaneet matkustajia kyytiin ja kyydistä pois, mikä on sujuvoittanut matkantekoa. (Kuva: Margareta Melakoski)

Pirkanmaan hyvinvointialueen, Pirhan päätös poistaa avustajat tämän kevään aikana Pali-busseista eli palvelu- ja asiointiliikenteestä kaventaa ikäihmisten liikkumisen vapautta, itsemääräämisoikeutta ja osallistumisen mahdollisuuksia, todetaan Tampereen eläkeläisten kannanotossa. 

Tampereen eläkeläiset toteavat kannanotossaan, että palvelun päättäminen tulee lisäämään yhteiskunnan kustannuksia ja ikäihmisten pahoinvointia. Yhdistys vaatiikin, että Pirkanmaan hyvinvointialue jatkaa avustajien toimintaa Pali-busseissa. Ellei Pirha näin tee, Tampereen kaupungin on syytä jatkaa toimintaa tamperelaisilla linjoilla.

Pali-liikenne eli palvelu- ja asiointiliikenne on kuntien järjestämää, joukkoliikenteen tavoin toimivaa palvelu- ja asiointiliikennettä henkilöille, joille tavallisella bussilla kulkeminen on hankalaa. Matkustamiseen ei tarvita hakemusta eikä erillisiä todistuksia. Palilla pääsee kätevästi kauppaan, apteekkiin tai lääkäriin. Kulkeminen maksaa saman kuin normaalissa bussiliikenteessä eikä matkojen määrää ole rajoitettu. Ainoa poikkeus on matkakustannuksissa normaaliin joukkoliikenteeseen on, että myös rollaattorimatkustajat maksavat. 

Muutoksen vaikutuksia ei ole selvitetty

Osassa Pali-busseista on ollut Pirhan palkkaama avustaja, joka on auttanut matkustajia kyytiin ja kyydistä pois. Palien vakioasiakkaita ovatkin olleet rollaattorin kanssa liikkuvat, jotka tarvitsevat apua rollaattorin siirtämisessä. Tarvittaessa Pali-avustajat ovat auttaneet myös ostosten kantamisessa kotiovelle. 

Avustajien ansiosta Palien kuljettajat ovat voineet keskittyä päätyöhönsä bussin ajamiseen. Pirhan suunnitelmien mukaan jatkossa kuljettajat huolehtivat myös matkustajien avustamisesta. Avustajatoiminnan päättäminen muuttaneekin reittejä ja aikatauluja sekä heikentänee liikenneturvallisuutta. Pirha ei ole selvittänyt muutosten vaikutuksia.

Pienituloiset vammaiset ja ikääntyneet ihmiset voivat hakea sosiaalihuoltolain mukaista liikkumisen tuen palvelua. Pirha voi hakemuksesta myöntää kuljetuspalvelua henkilölle, joka ei kykene käyttämään julkisia liikennevälineitä sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen toimintakykyä alentavan syyn vuoksi. Kuljetuspalvelun matkojen enimmäismäärä on kahdeksan edestakaista matkaa kuukaudessa. Matkoja ei voi käyttää asiointiin terveydenhuollon palveluissa.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *