Artikkeli: Tampere

28.3.2024 klo 08:00

Tampereen Ohjaamon oven takaa löytyy apua moneen tilanteeseen

”Yksi ovi, monta palvelua”, lupaa Ohjaamo. Pirkanmaan vasemmiston aluevaltuustoryhmä pääsi tutustumaan Tampereen Ohjaamon moniammatilliseen, matalan kynnyksen toimintaan. Kuvassa ovea avaamassa ovat valtuutetut Jouni Sirén ja Milka Hanhela.

Moniammatillista kohtaamista, neuvontaa, elämänhallintataitoja ja talousneuvontaa on tarjolla alle 30-vuotialle nuorille Tampereen Ohjaamossa, jonne voi mennä iltapäivällä ilman ajanvarausta maanantaista perjantaihin. Kyseessä on matalan kynnyksen palvelu, jonka piirissä nuori saa ohjausta ja tukea eri elämäntilanteissa.

Ohjaamoja on Suomessa noin 70 ja Pirkanmaalla niitä löytyy Tampereen lisäksi Urjalasta, Valkeakoskelta ja Akaasta. Hallinnollisesti Ohjaamot toimivat vaihtelevasti sosiaali- ja terveyspalveluiden, työllisyyspalveluiden tai esimerkiksi nuorisotoimen alla. Tulevan TE-palvelujen uudistuksen myötä vastuu Ohjaamoista siirtyy selvemmin kunnille.

Tampereen Ohjaamossa työskentelee työntekijöitä Pirkanmaan hyvinvointialueelta sekä Tampereen kaupungin työllisyyspalveluista. Yhtyeistyötä tehdään myös muiden tahojen kanssa. Ohjaamon henkilökunnan mukaan moniammatillisuus on suuri etu niin asiakkaan kuin työn sujuvuuden ja resurssien käytön näkökulmasta.

Ohjaamossa on kohdattu pelkästään viime vuoden aikana lähes 6 500 nuorta, joista suurin osa kasvokkain ja osa etänä. Määrä on kasvanut edelliseltä vuodelta parilla tuhannella. Syyt asiointiin ovat esimerkiksi työllisyysasiat, talous ja mielenterveys.

– Tänne tullaan yleensä korkealla motivaatiolla, mikä auttaa asioiden edistämistä. Usein valtaosa nuorista tarvitsee sen, että asiat tehdään yhdessä, Ohjaamon palveluohjaaja, sekä vasemmistoliiton varavaltuutettu Pirkanmaan hyvinvointialueella Satu Kosola kuvailee.

Ohjaamon työntekijät kertovat haluavansa kasvattaa nuorten uskoa viranomaisiin. Osalla voi olla taustalla vaikeita kokemuksia viranomaisten kanssa asioimisesta. Ohjaamossa kuitenkin olennaista on, että nuoret kohdataan ensisijaisesti ihmisinä, eikä heitä leimata esimerkiksi elämäntilanteensa vuoksi.

Moniammatillinen yhteistyö helpottaa myös avun oikea-aikaisuutta. Aluevaltuutetut Minna Minkkinen, Milka Hanhela, Anne Nyman ja Jouni Sirén jäivät pohtimaan vierailunsa antia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *