Paljon on muuttunut Merja Kyllösen ensimmäisestä kaudesta Euroopan parlamentissa (2014–2019).
– Ensimmäiseen kauteeni verrattuna meitä on täällä nyt kolme, mikä lisää vaikuttamismahdollisuuksia merkittävästi, Kyllönen toteaa.
Merkittävänä muutoksena esimerkiksi vierailujen suhteen on tiukentuneet turvatoimet. Turvatarkastus oli hyvin samanlainen kuin lentokentillä, tavarat laareihin, läppäri erikseen, ja läpivalaisuun. Tällä tavalla tarkkaa ei ollut vielä Kyllösen ensimmäisen kauden aikana.
Vasemmistoliiton kolme meppiä, Li Andersson, Jussi Saramo ja Merja Kyllönen ovat jakaneet oman osaamisensa Euroopan parlamentissa mahdollisimman moneen valtuuskuntaan ja delegaatioon taatakseen laajemmat vaikuttamismahdollisuudet.
– Yleensä toimitaan niin, että toivotaan enemmän, että saataisiin paikka edes joissakin toivedelegaatioista tai valtuuskunnista. Nyt kävikin niin, että toiveista toteutui yllättävän moni, eli vaikutamme hyvin laajalla rintamalla kolmikkomme voimin, Kyllönen iloitsee.
Merja Kyllönen toimii puheenjohtajana Suhteista yleisafrikkalaiseen parlamenttiin vastaavassa valtuuskunnassa (Delegation for relations with the Pan-African Parliament). Kyllönen korostaa, että EU:n on vahvistettava asemaansa Afrikassa. Paljon hyvää ja arvokasta työtä on tehty, esimerkiksi rakennettu kouluja ja sairaaloita, mutta paikalliset saattavat silti uskoa, että kunnia kuuluu esimerkiksi Kiinalle. Afrikan mantere on poliittinen villikortti, jonka kehityssuuntiin pyrkivät vaikuttamaan niin EU, Venäjä, Kiina kuin Yhdysvallatkin.
– Toiminta Euroopan parlamentissa on hyvin erilaista kuin Suomen eduskunnassa, Kyllönen huomauttaa.
Suomalaiseen tapaan tuttua oppositio-hallitus-asetelmaa ei Euroopan parlamentissa ole. Ja yksittäisen aktiivisen parlamentin jäsenen vaikuttamismahdollisuudet voivat olla jopa suuremmat kuin suomalaisella ministerillä. Kukin parlamentin jäsen yksin tai yhdessä maadelegaation tai muiden edustajien kanssa voivat valmistella esityksiä joustavammin kuin Suomen eduskunnassa. Myös äänestystahti on usein nopeampi, jopa satoja äänestyksiä saatetaan suorittaa yhden istunnon aikana. Kaikkiin asioihin, ei meppi ehdi aina perehtymään äänestyksiin mennessä, jolloin tukea äänestyspäätöksen tekoon saa omasta poliittisesta ryhmästä tai maadelegaatiosta. Kyllönen huomauttaa, että tämä ei tarkoita samaa asiaa kuin ”puoluekuri” Suomen eduskunnassa. Poliittinen kenttä on paljon laajempi Euroopan parlamentissa.
Jokaisella Euroopan parlamentin jäsenellä on parlamentissa oma työhuoneensa. Vasemmistoliiton edustajilla on kullakin kolme avustajaa, sekä yhteisiä avustajia ja kaksi harjoittelijaa.
Työ on kokonaisvaltaista ja vie valtavasti aikaa, vaikka parlamentissa työskennelläänkin kolmesta neljään päivään viikossa. Työ sisältää paljon lukemista, asiakirjojen valmisteluja ja vierailuja. Kyllönen käy Suomessa viikoittain. Vierailupäivän aamuna Kyllönen oli lähtenyt kotoaan Suomussalmelta jo yöllä yhden jälkeen, lentänyt Oulusta Helsinkiin ja sieltä Brysseliin.