Artikkeli: Uutiset 2013–2018

24.11.2016 klo 15:25

Soinin kynnyskysymyksistä kynnysmatto

Tämä kuvasarja on alunperin julkaistu Patuksen sarjavalokuvateoksessa “Saat mitä pilaan” jutussa Soinin ennätysjahti: hukkasi miljoona ihmistä elokuussa 2015
Tämä kuvasarja on alunperin julkaistu Patuksen sarjavalokuvateoksessa “Saat mitä pilaan” jutussa Soinin ennätysjahti: hukkasi miljoona ihmistä elokuussa 2015. Tekstejä ei tarvitse noista pienennöksistä tihrustaa, ne löytyvät tekstinä tästä jutusta.

 

Teksti: CAI MELAKOSKI   
Kevään 2015 eduskuntavaalien alla perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinilla oli yksi kynnyskysymys ylitse muiden: kaikkein köyhimpien asemaa ei heikennetä. Jo viime syksynä perussuomalaiset leikkasivat vaalilupauksista matonkuteita kynnysmatoksi, ja tänään Soinilla on vain yksi kynnyskysymys, eduskunnan on äänestettävä tasa-arvoisen avioliittolain purkamisesta.

Eduskunnassa äänestettiin eilen perusturvan leikkauksista

‒ Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen äänillä leikataan ensi vuonna muun muassa kansaneläkkeitä ja takuueläkettä, lapsilisiä ja kotihoidontukea, peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea, eläkeläisten asumistukea, vammaisetuuksia sekä sairauspäivärahoja, raportoi Vasemmistoliitto eilen Facebook-sivullaan.

‒ Leikkauksia hallitus tasapainottaa ohjaamalla rahaa yli 7 000 euroa kuukaudessa tienaavien ansiotuloverotuksen keventämiseen, miljoonaperintöjen verojen laskemiseen sekä hyvätuloisten yrittäjien verotuksen keventämiseen, vasemmistoliitto kertoi.

Uudenvuodenlupaukset 2015

Uudenvuodenpäivänä 2015 Soini kirjoitti plokissaan:

‒ Suomessa on miljoona ihmistä, joiden tulot ovat hieman yli tai alle tuhat euroa kuukaudessa. Ei siltä porukalta voi mitään leikata.

‒ Kotihoidontuki, omaishoidontuki, takuueläke, lapsilisät  ja pienin työttömyyspäiväraha sekä opintotuki. Kaikki näiden ihmisten rahat menevät kulutukseen ja he ostavat SUOMALAISTA SUOMESSA.

‒ Tämän porukan ostovoimaa pitää lisätä, eikä heikentää. Se ylläpitää kulutuskysyntää SUOMESSA.Sen sijaan ökyeläkkeille voidaan asettaa eläkekatto, kansanedustajien palkat voi jäädyttää, ministereiden määrän pudottaa kahteentoista jne, Soini uhosi.

Loppukesästä Soini ja perussuomalaiset kansanedustaja päättivät hallitusrintamassa muun muassa, että kansaneläkeindeksi- ja kuluttajahintaindeksiperusteiset korotukset jäädytetään ja lapsilisän sekä opintotuen indeksisidonnaisuus lakkautetaan tykkänään.

Neljä päivää uudenvuodenlupausten jälkeen Soini tunsi vielä tarvetta korostaa olevansa kaikkein vähäosaisimpien suurin tuki ja turva:

‒ Minulle suurin yhteiskunnallinen epäkohta ovat ne miljoona suomalaista, joiden tulot ovat tuhannen euron molemmin puolin. Liisan listoilla ei pidä käydä heikompien kimppuun. Omaishoidontuki, kotihoidontuki, pienimmät työttömyyspäivätahat, takuueläke ja lapsilisät pitää jättää leikkauslistojen ulkopuolelle. Tämä on Perussuomalaisten linja. Sieltä ei pidä leikata, missä ei leikattavaa ole.

Kallis virhe – käppyrät ropisevat alaspäin

Juuri ennen eduskuntavaaleja Soini vielä muistutti “Kepun kallis virhe” -kirjoituksessaan linjastaan:

‒ Kepu istui Kokoomuksen kelkaan ilmoittamalla kannattavansa ensi vaalikaudella pienimpien etuuksien jäädyttämistä. Siis sen lisäksi, mitä nyt on tehty.

‒ Tämä on kallis virhe. Käppyrät ropisevat alaspäin. Takuueläkeläiset, omaishoitajat ja pienimmän työttömyyspäivärahan saajat ymmärtävät, että heidän ostovoimansa ei Kepua kiinnosta. Rahat laitetaan tuulivoiman syöttötariffeihin ja muuhun tukipolitiikkaan, Soini paheksui.

Eilen ei vain jäädytetty, vaan alennettiin etuuksia

Perussuomalaiset kansanedustajat joutuvat jatkuvasti rikkomaan lupauksiaan eduskunnan äänestyksissä. Alla oleva taulukko näyttää, miten eilen sujui äänestys, jolla laki kansaneläkeindeksiin sidottujen eläkkeiden ja muiden etuuksien korottamisesta muutettiin laiksi etujen alentamisesta.

Kansanelakealennusaanestys_600x261

Nykyisen lainsäädännön mukaan kansaneläkeindeksiin sidottuja eläkkeitä ja muita etuuksia pitäisi vuonna 2017 korottaa 0,5 prosenttia. Tälle vuodelle tuota korotusta ei tehty, vaan indeksi jäädytettiin. Jäädytys ei hallitukselle ensi vuodelle enää riittänyt, vaan eläkkeitä ja muita etuuksia päätettiin eilisessä äänestyksessä lakia muuttamalla alentaa tuon 0,85 prosenttia.

Kansaneläkeindeksin muutos vaikuttaa kansaneläkkeisiin ja takuueläkkeisiin sekä kaikkiin muihin etuuksiin, jotka on sidottu kansaneläkeindeksiin. Näitä muita etuuksia ovat muun muassa vammaisetuudet, rintamalisät, työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki sekä lapsikorotus. Indeksileikkaus ei kuitenkaan tosiasiallisesti koske toimeentulotuen perusosaa.

Vasemmistoliiton eilinen Facebook-päivitys tiesi kertoa, että hallitus on päättänyt siirtää ensi kevään puoliväliriihtä kuntavaalien yli. Lisää leikkauksia on luvassa, mutta niistä halutaan kertoa kansalaisille vasta vaalien jälkeen. Jää aikaa ja tilaa uusille katteettomille lupauksille.

Lue lisää:

Tonnin lupaus (Uuninpankkopoika Saku Timonen 24.11.2016) 

Soinin ennätysjahti: hukkasi miljoona ihmistä (Vasen Kaista 16.8.2015) 

Vasemmistoliiton Facebook-sivu 

Lainatut Timo Soinin plokikirjoitukset:

Kepun kallis virhe (15.3.2015) 

Perussuomalaiset on moniääninen kansanliike (4.1.2015) 

Tasavallan presidentin puhe ja oma mielipide (1.1.2015) 

Lainaukset Soinin plokista on kopioitu sellaisinaan, ilman kielenhuoltoa

Grafiikkaa vasemmistoliiton eilisestä Facebook-päivityksestä
Grafiikkaa vasemmistoliiton eilisestä Facebook-päivityksestä

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *