PIRKKO SEPPI:
– Perustulon sijaan pitää luoda kattava perusturva ja palkat on nostettava tasolle, jolla voi elää, sanoo Mikko Kuoppa. – Jos perustulo toteutettaisiin, se merkitsisi sitä, että bruttoveroaste olisi nostettava 54 prosenttiin. Tämähän on mahdotonta. Ihmisten toimeentulo on turvatta syyperusteisella sosiaaliturvalla ja työstä saatavalla kunnon palkalla.
– Kukaan ei vaivautuisi enää tekemään tylsiä paskaduuneja, jos perustulo takaisi elannon ilmankin. Kuitenkin esimerkiksi kunnissa on paljon raskaita ja ikäviäkin töitä, hoiva- ja huoltotöitä, jotka on välttämättä tehtävä.
– Jos perustuloon taas liitettäisiin työvelvoite, niin eihän kysymyksessä enää olisi perustulo. Oikea ratkaisu on työstä saatava asianmukainen palkka, joka myös sitouttaisi työhön. Työ on ihmisille muutenkin tärkeää, Kuoppa muistuttaa. – Hyvä työyhteisö antaa ihmisille tärkeitä sosiaalisia kontakteja.
– Jos perustulo toteutettaisiin, osa-työkykyisten asema heikentyisi entisestään. Heitä ei enää kukaan ottaisi töihin, mutta nyt kaavailtu perustulo ei kuitenkaan kattaisi elinkustannuksia. Sen nostaminen elämiseen riittävälle tasolle vaatisi täysin kohtuutonta verotuksen kiristämistä.
Anna Kontula uskoo perustuloon
Anna Kontula ei pidä perustulon toteuttamista mahdottomana, vaan välttämättömänä jossain muodossa jollakin aikataululla.
– Yhteiskunnan nykyiset rakenteet on luotu sen oletuksen varaan, että ihmisillä on vakituinen kokoaikainen työsuhde. Oletus ei kuitenkaan enää vastaa todellisuutta, jossa suuri osa ihmisistä elää vaihtuvien pätkätöiden ja tilkkutäkki-sosiaaliturvan varassa.
– Jos perustulo toteutettaisiin, palkat nousisivat. Perustulo olisi tavallaan lakkoase. Paskaduuneja eli töitä, joissa on huonot ehdot ja hyvin alhainen palkkataso, ei kenenkään tarvitsisi enää ottaa vastaan.
– Nykyään kolmasosa vauraudesta syntyy epävirallisesta, palkattomasta työstä. Perustulo olisi korvaus myös tästä työstä, hoivasta, huollosta, järjestötyöstä ja monesta muusta välttämättömästä toiminnasta.
– Erityyppisiä perustulomalleja on maailmalla kokeiltu. Ei kuitenkaan Suomessa, koska perustuslakivalokunta ei salli kokeilua kunnissa.
– Jos aiotaan pitää hyvinvointivaltion idea, niin on valittava toimeentulon epävarmuutta vähentävä perustulo. Vaihtoehtona on yhteiskunta, jossa vain vahvat pärjäävät.
Anna Kontula muistuttaa, että vaikka vihreä näkökulma on nykyään otettava huomioon, se ei ole ainakaan hänen marxilaista punaisuuttaan vähentänyt.
Kati Peltolalle perustulo on tuttu juttu
Ex-kansanedustaja Kati Peltola on jo kymmenet vuodet puhunut perustulon puolesta. Hän ajoi aikanaan kansalaistyöksi nimettyä hanketta, jossa kaikille ihmisille olisi pitänyt taata ainakin osa-aikainen normaalipalkkainen työ. Kuntien yhdessä ay-liikkeen kanssa olisi pitänyt järjestää töitä niille ihmisille, jotka eivät vapailla markkinoilla työllistyisi.
– Nykyisen kaavailun mukainen perustulo olisi entistä selkeämpi malli ja purkaisi sosiaaliturvan byrokraattisia kiemuroita.
Kati Peltola uskoo, että perustulo jossain muodossa toteutuu vielä. Hän ei myöskään näe asiaa puoluetta jakavana kysymyksenä, ja aiheesta käyty keskustelukin on ollut Peltolan mielestä aika sovinnollista. – Ihmiset on vaan saatava yli puoluerajojen innostumaan asiasta.
Olipas objektiivinen pläjäys. Mihinköhän ja kenenköhän perustulomalliin tässä viitataan? Vastustajien argumentit ovat ainakin kuin kokoomuksen puolueohjelmasta. Mutulla on hyvä mennä.
Perustulo vierasajatus, aikanaan Ähtäriin perustettiin Työttömien yhdistys se oli minulle vieras ajatus, olin mukana SAK:n Paikallisjärjestön puolesta. Näen perustulon sellaisena että sillä aletaan keinottelemaan ja palkkoja polkemaan.