HARRI ASIKAINEN
Viime kunnallisvaalit Valkeakoskella eivät vasemmistoliiton osalta menneet läheskään tavoitteemme mukaisesti. Kärsimme kahden valtuustopaikan tappion ja ryhmämme pieneni neljään. Niinpä olisi voinut luulla, että vaikutusmahdollisuutemme kaupungin asioihin olisi pienentynyt samassa suhteessa, mutta niin ei kuitenkaan ole käynyt. Ryhmämme pienestä koosta huolimatta olemme voineet vaikuttaa päätöksiin, ehkä jopa paremmin kuin ennen.
Syynä tähän on ehkä se, että ryhmämme on pyrkinyt toimimaan yhteistyöhakuisesti ja rakentavasti. Periaatteista tietenkin pidämme kiinni, mutta jokaisesta pilkun paikasta emme äänestytä. Jos emme jotain asiaa hyväksy, esitämme oman vaihtoehtomme ja sille myös rahoituksen. Tämän seurauksena on nähtävissä, että rakentava linjamme on tuonut myös tuloksia joissain asioissa.
Konkreettisesti tämä näkyi vuoden 2014 talousarviosta päätettäessä. Vasemmistoliiton linjan mukaisesti painopiste on sosiaali- ja terveystoimessa ja koulutoimessa, jotka ainoina saivat lisää rahaa muiden hallintokuntien joutuessa tyytymään entisiin resursseihin. Niukkoina aikoina on tarpeita priorisoitava. Vasemmistoliitto on tyytyväinen myös siihen, että vihdoin on alettu ymmärtämään ennaltaehkäisevän työn merkitys. Vaikka kokonaisuudessaan kaupungin henkilöstömäärä vähenee, niin uusia vakansseja tulee lapsi- ja nuorisohuoltoon perhetyöntekijöitä ja lukiolle opiskelijapsykologi. Myös mielenterveystoimisto ja kehitysvammapalvelut saavat lisähenkilöstöä.
Valkeakoski, kuten lähes kaikki muutkin kunnat, kamppailee talousongelmien parissa. Talous on tasapainotettava, eikä se ole mitään helppoa, saati mukavaa puuhaa. Kuntalaisille tarjottavien palvelujen taso pystytään silti edelleenkin säilyttämään hyvänä, moneen Pirkanmaan kuntaan verrattuna jopa parempana. Palvelujen turvaaminen vaatii rahaa, ja kun valtio sitä kitsaasti jakaa, niin tulot on kerättävä veroina kuntalaisilta. Valtuusto päätti korottaa kiinteistöveroa. Vasemmistoliitto ei kiinteistöveron korotukseen ollut valmis, koska se koskettaa kaikkia kuntalaisia tuloista riippumatta. Mielestämme olisi ollut oikeudenmukaisempaa korottaa tuloveroprosenttia.
Kouluverkosta kinastelulla on Valkeakoskella pitkät perinteet ja Vasemmistoliitolla on koulujen puolustamisessa yhtä pitkät perinteet. Valkeakoskella piti olla koulurauha valtuuston vuonna 2009 tekemän yksimielisen päätöksen mukaisesti vuoteen 2016 saakka. Tästä huolimatta kokoomus halusi lakkauttaa Haukilan koulun ja päiväkodin. Onneksi valtuuston enemmistö oli eri mieltä.
Myös koulukuljetusten säilyttämisessä nykyisen tasoisena ja jopo-luokkien (joustava perusopetus) säilyttämisessä valtuuston enemmistö oli vasemmistoliiton kanssa samaa mieltä, kokoomus jäi näissäkin asioissa lähes yksin. Kaikki ei kouluasioissakaan mennyt tahtomme mukaisesti. Vasemmistoliiton esitys, että ensimmäisiltä ja toisilta luokilta ei vähennettäisi opetuksesta yhtä viikkotuntia ei saanut enemmistöä taakseen. Lapsia ja nuoria palvelevan Kariniemen leirikeskuksen kohtalo herättää keskustelua säännöllisin väliajoin. Kokoomus olisi senkin halunnut laittaa myyntiin, mutta ei onneksi saanut taakseen muita ryhmiä.
Valkeakoskella toimii myös varsin persoonallinen ryhmittymä nimeltä Itsenäinen Valkeakoski (IV), jonka linjana tuntuu olevan lähinnä kaiken vastustaminen, virheiden kaivelu ja valittaminen. Tuo ryhmä esitti, että kaupungin henkilöstö on otettava rakennemuutoksen kohteeksi, eli vähennettävä väkeä. Joulun alla ilmestyneessä lehdessään he kertoivat, että noin puolet nykyisestä henkilöstömäärästä riittäisi. IV:n toimintaa hyvin kuvaava esimerkki on myös se, että ensin he ovat kovin huolissaan työllisyydestä, mutta vastustavat kuitenkin Jutikkalan teollisuusalueen ja monen muunkin alueen kaavoitusta. Työtä siis pitäisi olla, mutta ei saisi luoda työpaikka-alueita.
Kuntalaisilla on oikeus odottaa valituilta päättäjiltä vastuullisuutta ja rehellisyyttä. Vasemmistoliiton äänestäjillä on kuluttajansuoja.
Kirjoittaja on valtuutettu ja Valkeakosken kaupunginhallituksen jäsen.