Teksti: VASEN KAISTA, kuvat: PENTTI HÄNNINEN
Lenin-museo toiminta osana työväenmuseo Werstasta alkaa uuden uuden päänäyttelyn suunnittelulla. Helmikuussa avattavassa näyttelyssä kysytään yleisöltä: millaisen Lenin-museon sinä haluat. Näyttelyssä esitellään kokoelmien helmiä sekä järjestetää sarjan keskustelutilaisuuksia. Jokaisella kävijällä on mahdollisuus kertoa omia näyttelytoiveitaan.
Tampereella toimivan Lenin-museon toiminta itsenäisenä museona päättyi vuoden 2014 ensimmäisenä päivänä. Lenin-museo avattiin nykyisellä paikallaan Tampereen työväentalossa 1946. Kävijöitä museossa on ollut noin 10.000 vuosittain. Museon näyttely jatkaa edelleen toimintaansa tiloissa, joissa muun muassa Lenin ja Stalin kohtasivat ensimmäisen kerran 1905.
– Tehdyt järjestelyt vaikuttavat ensimmäisessä vaiheessa ennen kaikkea museon hallintoon. Myöhemmin, tilojen peruskorjauksen yhteydessä, myös museon perusnäyttely uudistetaan. Maailman poliittisestikin merkittävästä näyttelypaikasta ei ole tarkoitus luopua vakuuttaa Työväenmuseo Werstaan johtaja Kalle Kallio.
Museon hallinnon muuttamiseksi ajankohta oli Kallion mukaan sopiva, sillä pitkäaikainen museonjohtaja Aimo Minkkinen ja museolehtori Leena Kakko olivat molemmat jäämässä eläkkeelle lisäksi Lenin-museon pitäjä, Suomi-Venäjä-Seura, oli halukas luopumaan museon ylläpidosta. Werstaalla on myös aiempaa kokemusta museoiden yhdistymisestä. Kuurojen museo on vuodesta 2012 toiminut osana työväenmuseo Werstasta.
Nykyinen perusnäyttely on käsikirjoitettu 1980-luvun alkupuolella Lenin-keskusmuseossa Moskovassa. Näyttely kuuluu Suomen vanhimpiin perusnäyttelyihin, ja uusi omistaja katsoo sen kaipaavan uudistamista. Näyttely on vihkiytynyt Neuvostoliiton historiaan, ja museon teema on Kallion mukaan erityisen altis historiankirjoituksen uudelleen arvioinneille.
Leninin tieteenfilosofia kunniaan!
Leninin teoria objetiivisesta ja konkreettisesta totuudesta:
http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2013/12/leninin-oppi-objektiivisesta-ja-konkreettisesta-tieteellisesta-totuudesta
Leninin tietoteoriasta:
http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2013/03/leninistisesta-tietoteoriasta
Oliko Lenin objektiiivinen idealisti vai dialektinen materialisti?
http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2013/12/oliko-lenin-objektiivinen-idealisti-vai-dialektinen-materialisti