Artikkeli: Uutiset 2013–2018

10.3.2014 klo 06:00

Sinikka haastoi siskot barrikaadeille

Naistenpäivän loppuhuipennuksesta vastasi naisasiayhtye Raivottaret hauskoine sanoituksineen ja asusteineen.

Teksti: CAROLINA HEINONEN, kuvat: PENTTI HÄNNINEN

Tampereella ravintola Astorissa järjestettiin kansainvälisenä naistenpäivänä teemaan sopiva seminaaritilaisuus, jossa Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Sinikka Torkkola piti esitelmän aiheesta Miten niin terve nainen?.

Kellon lähestyessä kolmea ruokasali alkoi täyttyä viimeistäkin penkkiä myöten. Seminaaria kuulemaan oli saapunut naisvoittoinen yleisö, mutta oli kuulijajoukossa sentään muutama mieskin.

Pätkätyöt, pieni palkka, syrjintä, naisten asemassa työelämässä on vielä paljon korjattavaa, totesi seminaarin avannut Niina Koivuniemi.
Pätkätyöt, pieni palkka, syrjintä, naisten asemassa työelämässä on vielä paljon korjattavaa, totesi seminaarin avannut Niina Koivuniemi.

Seminaarin avasi Palvelualojen ammattiliiton aluepäällikkö Niina Koivuniemi, joka toivotti vieraat tervetulleiksi Pamin, Kansan Sivistystyön Liiton ja Pamin tamperelaisen ammattiosaston Paminan tarjoamaan tilaisuuteen. Koivuniemi avasi seminaarin luonnetta ja kertoi naisten vaikeasta asemasta työmarkkinoilla. Lopuksi hän kehotti kaikkia vieraita siirtymään buffetin äärelle.Tarjolla oli kanapastaa, caesarsalaattia ja poropiirakkaa.

Ruoka näytti maistuvan vieraille, ja monet kävivätkin santsaamassa siinä vaiheessa, kun Marjo Uksila aloitti seminaarin viihteellisen osuuden runonlausunnalla. Viimeinen runo ”Hullu nainen” oli Anna-Leena Härkösen käsialaa, ja sen lausunta herätti myönteistä hilpeyttä yleisössä.

Sinikka Torkkola aloitti Uksilan jälkeen ilmoittamalla ruokailun maksun ajan koittaneen. Nyt olisi siis kuunneltava häntä ja hänen nyt alkavaa esitelmäänsä Miten niin terve nainen?.

Torkkola avasi näkökulmia terveyspolitiikkaan, terveyden politiikkaan ja terveysoppaisiin. Kuulimme myös havainnollistavia esimerkkejä terveyden ja sukupuolen politiikasta sekä sen vaikutuksesta kansalaisten arkeen eri aikakausina. Torkkolan esitelmän pohjana oli Torkkolan itsensä ja Anna-Maria Mäki-Kuutin tuore tutkimusartikkeli Tarkkuuskello ja höyrykone. Tutkimus paljastaa muun muassa, kuinka terveysoppaissa on yli vuosisadan ajan kohdeltu miehiä ja naisia eriarvoisesti. Vielä 70-luvun loppupuolellakin oppaissa on annettu ohjeita, joiden avulla naisilla esimerkiksi on ”avain ihmiskunnan tulevaisuuteen” ja tarvittaessa ohjeita on kärjistetty jopa uhkauksiksi. Miehelle ei ole tällaisia avaimia oppaissa annettu ja heitä ei ole koskaan varoiteltu liiallisesta tiedonsaannista toisin kuin naisia.

Torkkolan mukaan itse ihminen sivuutetaan terveyspolitiikassa. Terveyteen liittyvillä asioilla on keskuudessamme mieletön valta, jolla ihmistä hallitaan. Yhteiskuntamme siis pitää yllä mielikuvaamme naisten ja miesten eroavaisuuksista. Tähän tarvitaan muutosta, ja Torkkola päättikin esitelmänsä  pilke silmäkulmassa haastamalla kaikki siskot barrikaadeille.

Seminaarin päätti huikeisiin hoitajan asuihin sonnustautunut naisasiayhtye Raivottaret hauskoilla muunnoksillaan muun muassa kappaleista Suklaasydän, Älä koskaan ikinä sekä Rakasta kärsi ja unhoita. Seminaariyleisö oli haltioissaan, ja yhtye keräsikin raikuvat suosionosoitukset. Näihin tunnelmiin olikin hyvä päättää naistenpäivän seminaari. Kotimatkalla seminaariyleisön mielessä pyöri takuuvarmasti päivän teema eli miten niin terve nainen ja naisen asema yhteiskunnassamme täällä Suomessa ja muualla Euroopassa.

Seminaaria kuuntelemassa oli monipäinen joukko vauvasta vaariin. Enemmistö taisi kuitenkin olla naisia.
Seminaaria kuuntelemassa oli monipäinen joukko vauvasta vaariin. Enemmistö taisi kuitenkin olla naisia.

Lisää aiheesta muualla verkossa:
Tarkkuuskello ja höyrykone – terveysoppaat sukupuoleen kasvattajina -artikkeli Kasvatus & Aika -lehdessä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *