Teksti: VASEN KAISTA Kuvat: TARU JALAVA
Pirkanmaan Vasemmiston kevätpiirikokous kokoontui Ruoveden historiallisessa Sointulassa. Kokouksen keskustelua johdattelivat puoluehallituksen jäsen ja eurovaaliehdokas Sinikka Torkkola ja Pirkanmaan liiton kehittämispäälikkö Reijo Kahelin. Kokous otti kaksi työllisyyteen liittyvää kannanottoa ja velvoitti piirihallituksen valmistelemaan eduskuntavaaleja nopeutetussa aikataulussa.
TYÖLLISTÄMISEEN ON LÖYDETTÄVÄ LÄÄKKEET
Työllisyyttä on hoidettava hankkimalla työttömille oikeita töitä oikealla palkalla sen sijaan, että heitä hyppyytetään turhauttavassa kuntouttavassa työtoiminnassa.
Pirkanmaan Vasemmistoliitto vaatii hallitusta ottamaan pitkäaikaistyöttömien työllistämisen yhdeksi päätavoitteekseen palkkatukitoimintaa vahvistamalla.
Nykyinen työllistämiskäytäntö on kansantaloudellisesti lyhytnäköistä ja työttömiä väheksyvää. Suomessa tällä hetkellä harjoitettavan huonon työllisyyspolitiikan vuoksi jouduttiin vuonna 2013 maksamaan työttömyyskorvauksia 4,1 miljardia euroa.
Suomessa on 241 000 työtöntä, joista pitkäaikaistyöttömiä eli yli vuoden työttöminä olleita on 86 200. Heistä 55 000 on ollut työttömänä yli 500 päivää. On muistettava, että jokaisen numeron takana on elävä ihminen, joka odottaa parempaa huomista ja toimeentuloa.
Pitkäaikaistyöttömyys on erityisen suuri ongelma Pirkanmaalla, sillä täällä se on lisääntynyt vuoden aikana 32 prosenttia. Teollisuuden rakennemuutoksen vuoksi pitkäaikaistyöttömyys koskettaa Pirkanmaalla varsinkin miehiä.
Pitkään jatkuva työttömyys tuo mukanaan lieveilmiöitä, kuten syrjäytymistä, päihdeongelmia, masennusta ja muita mielenterveysongelmia. Jos työllistämiseen ei löydetä toimivia lääkkeitä, valtiolle ja veronmaksajille aiheutuu tulevina vuosina satojen miljoonien eurojen ylimääräinen kustannus.
Suomessa ei tällä hetkellä ymmärretä, että työttömiä voi ja kannattaa työllistää oikeaan palkalliseenkin työhön. Siitä hyötyy sekä työtön että koko kansantalous.
Pirkanmaan Vasemmistoliitto katsoo, että työllistämisen päätarkoituksena tulee olla tarjota työttömälle oikeaa palkallista työtä, joka antaa ihmiselle mahdollisuuden normaaliin arkielämään.
Työhyvinvointi on kansantalouden kulmakivi
Eläkeiän alarajan mekaanisen nostamisen sijaan huomio tulee kohdistaa työelämän laatuun ja työssä jaksamiseen. Tällä hetkellä vain 39 prosenttia työntekijöistä jää suoraan työeläkkeelle. Suurin osa on työeläkkeelle jäädessään työttömänä, työkyvyttömyyseläkkeellä tai muulla tavoin työelämän ulkopuolella. Lisäksi työkyvyttömyyseläkkeelle pääsyä on kiristetty.
Elinkeinoelämän perään kuuluttama työn tuottavuuden ja koko kansantalouden kasvu on mahdollista vain, jos työntekijöiden jaksamisesta ja hyvinvoinnista huolehditaan. Ennenaikainen eläköityminen ja sairaspoissaolot aiheuttavat yhteiskunnalle noin 40 miljardin kustannukset vuosittain.
Työn fyysinen ja henkinen kuormittavuus on monilla aloilla nykyään yhä useammin kohtuuttoman suuri. Pätkätyöläisillä ja itsensätyöllistäjillä ei usein ole käytännössä mahdollisuutta lomiin lainkaan.
Tärkeä osa työhyvinvointia on työnhallinta, selkeä työnkuva sekä mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön. Tasavertainen osallistuminen ja avoin ja rehellinen vuorovaikutus työntekijöiden ja työnantajan välillä luo pohjan työhyvinvoinnin kehittämiselle. Tyytyväinen työyhteisö tuottaa parempia työtuloksia.
Pirkanmaan Vasemmisto kehottaa hallitusta ja työmarkkinajärjestöjä huolehtimaan työn tuottavuuden edellytyksistä sen sijaan, että eläkkeelle pääsyä pakkomielteisesti vaikeutetaan.