Teksti ja kuvat VUOKKO TOLONEN
– Nyt riittää, kaikui Mannerheimintiellä suurmielenosoituksessa Helsingissä.
Tuhatkunta ihmistä kokoontui perjantaina Helsingissä Säätytalolle ja marssi sieltä Eduskuntatalolle kertomaan ielipiteensä maan tilanteesta.
– Jyrki, tuu ikkunaan, täällä huutaa kansa!
– Ei Natolle, irti EU:sta, meiltä ei leikata – huudot kilpistyivät Eduskuntatalon portailla poliisiketjuun. Poliisi vastasi pippuri- ja kaasupilvin, mutta hetkeksi kuumentunut tilanne rauhoittui pian.
– Tulin tänne äitinä ja sosiologina, kertoi Anna-Laura Talvio-Elone. Hän matkasi Helsingin suurmielenosoitukseen yhdessä noin 60 tamperelaisen kanssa bussilla.
– Lapseni ovat nuoria aikuisia, hakeutumassa opintoihin ja omaan elämään. Kaikki leikkaukset ja säästöt, jotka nyt aiotaan toteuttaa, koskettavat heitä ja tuhansia muita lapsia ja nuoria, sanoi Talvio-Elone. – En käsitä, että esimerkiksi koulutuksesta leikataan.
Talvio-Elone kertoo, ettei hänen monikulttuurinen perheensä ole koskaan varsinaisesti päässyt nauttimaan hyvinvointiyhteiskunnan hedelmistä. Kun perhe tuli Suomeen 1990-luvun taitteessa, tuloeroja alettiin kasvattaa. Hyvinvointivaltion alasajo alkoi.
– Koko Suomen ilmapiiri on muuttunut nopeasti. Vain talous merkitsee, humanistiset ja muut kuin markkinatalouden arvot on alistettu globaalille rahalle.
Talvio-Elone sanoo äänestäneensä vihreitä. Nyt talousasiat ovat alkaneet kiinnostaa entistä enemmän, ja hän käyttää kipakoita ilmaisuja, kuten ”oikeistolainen hapatus” luonnehtiessaan tuloerojen kasvua.
Oletko sitä mieltä, että ilmapiiri on kuumenemassa, politisoitumassa?
– Tähän saakka olen vältellyt oikeisto-vasemmisto–tyyppistä jaottelua, mutta nyt olen tarkentanut käsitteitäni, Talvio-Elone pohtii.
– Ottaa päähän, että poliitikot eivät sano suoraan, ettei päätösvalta ole heillä. He ovat luovuttaneet sen kansainvälisille pankeille. Ne taas ovat muutaman miljardöörin omistuksessa.
Talvio-Elone kiteyttää perjantain tunnelman iloitessaan mielenosoittajajoukon kirjosta: paikalla on vauvoja, isoäitejä, töissä käyviä, pätkätyöläisiä, mutta ennen kaikkea paljon nuoria.
– Nuorten runsas osallistuminen antaa toivoa, Talvio-Elone sanoo ennen kuin nousee Tampereen bussiin.
On hyvä,että Suomessa aletaan viimeinkin heräämään ottamaan kantaa myös suoraan suurempien mielenosoitustenkin kautta politiikkojen työn suorittamiseen.Suora kansalaistoiminta laittaa eduskunnanpäättäjätkin enemmän miettimään tekemättä jättämisiään ja luvattujen vaalilupastensa pettämisiään.Kansalaisten täytyisi vain useammin vaalikausien välissä muistaa, että kansanedustajien oikeat työnantajat ovat Suomen äänioikeutettut kansalaiset.Ja huonosta kansanedustajan työn tekemisestä kansanedustajat ovat vastuussa suoraan Suomen kansalle.Ei voi muuta todeta kuin ,että suuret hurraa huudot ja kannustukset ajatteleville Helsingin mielenosoituksessa mukana olleille Suomen kansalaisille.
Muutama tarkennus haastatteluvastauksiini. Opiskelin ulkomaisessa yliopistossa kirjallisuutta, sosiologiaa ja naistutkimusta 1990-luvun alun. Kovenevat arvot Suomessa paljastuivat lomilla ja varsinkin kun palasimme perheenä tänne 1993. Hyvinvointiyhteiskunnan alasajo on ollut ilmeistä siitä lähtien. Ei taida olla jäljellä kuin haamurunko jostain 1980-luvun runsaudesta. Jaksua ja sisua kaikille vaikeuksissa kamppaileville. Läheiset, ystävät ja erilaiset yhteisöt, kuten tämä hieno mielenosoitusporukka ilahduttavat hankaluuksien keskellä ja luovat toivoa paremmasta!!