Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

29.9.2014 klo 20:58

Morkun oikeudenkäynti – lastenkasvatusta?

Illalla Squat Morkku Facebook-sivu ilmoitti Facebookissa: Tänään käytiin Tampereella käräjiä. Morkun valtausta käsitelleeseen oikeudenkäyntiin saapui paljon tukijoukkoja. Kiitti siitä kaikille! Puolustus pysyi vahvana, tuomio kuitenkin saadaan vasta maanantaina 13.10. Pysykää siis kanavalla! Jatkoa seuraa vielä... (Kuvassa Morkkua)
Illalla Squat Morkku Facebook-sivu ilmoitti Facebookissa: Tänään käytiin Tampereella käräjiä. Morkun valtausta käsitelleeseen oikeudenkäyntiin saapui paljon tukijoukkoja. Kiitti siitä kaikille! Puolustus pysyi vahvana, tuomio kuitenkin saadaan vasta maanantaina 13.10. Pysykää siis kanavalla! Jatkoa seuraa vielä… (Kuvassa Morkkua)

Teksti ja kuvat: RAINIMERRI VALLINHARJU
Olin seuraamassa Morkun valtauksen oikeudenkäyntiä. Syytteinä oli hallinnan loukkaaminen, niskottelu poliisia vastaan ja viranomaisen vastustaminen. Syytettyjä oli läsnä 10, lähes jokaisella oma oikeusavustaja.

Puolustuksen näkökulmassa tuli esiin kansalaisen perustuslaillinen oikeus osoittaa mieltään. Valtaajien motiivina olisi ollut yhteiskunnallinen vaikuttaminen, ei oman edun tavoittelu. Koska talo oli ollut käyttämättömänä vuodesta 2009, valtaus ei  estänyt omistajalta talon normaalikäyttöä. Tosin osa syytetyistä oli ollut paikalla sattumalta ilman sen kummempaa maailmanparannusintoa. Epäilen suuresti heidän myöskään seuranneen  Aamulehden uutisia kummempaa ”organisoitua talonvaltausagitaatiota” internetissä.

Syytteessä oli ilmaus ”yhdessä ja yksissä tuumin” suunniteltu toiminta.Mutta sain sellaisen vaikutelman, että pidätykset oli tehty sattumalta ja 30 000 euron korvausvaatimukset annettu niille, jotka olivat paikalla huonolla hetkellä. Senaatti-kiinteistön laskunippua käsiteltiin pitkään. Siinä on lähinnä vartiointi kuluja ajalta, jolloin talo ei ollut vallattuna. Onko tämä vanhanaikaista lastenkasvatusta, jossa rangaistaan varmuuden vuoksi jälkikäteen?

Syyttäjän puheessa oli siinä määrin loukkaavia ilmauksia, että en halua toistaa niitä tässä. Totean vaan, että hänen mukaansa talonvaltaus tuottaa aina yleistä haittaa, ”pelottavaa haittaa”, koska mukana on ”rällääjiä vailla tuloja ja käytöstapoja”. Mielenkiintoisin oli hänen väitteensä, ”kun menee vallattuun taloon, niin on yhteistoimin siinä mukana”. Joku vastaaja totesi menneensä sisälle, koska ovi oli auki. Keskusteltiin siitäkin, avasiko hän oven itse vai oliko se valmiiksi auki.

Käsittääkseni ja useasti paikalla käyneenä Morkun valtauksessa on ollut pyrkimys yhteiskunnalliseen hyvään, vanhan talon henkiin herättämisestä ja luovien alojen ilmaisesta harrastustilasta valtion omistamassa talossa. Valtaaminen on laitonta, ja valtaajat ottavat tietoisesti sen riskin. Mutta on käsittämätöntä, että näin suuria rahallisia korvauksia vaaditaan sattumanvaraisesti pidätetyiltä paikalla olleilta. Pitääkö ne jakaa kaikkien Morkussa vierailleiden kesken? Pitääkö selvittää kaikki talossa käyneet ja heidän internet-historiansa,  jotta lasku voidaan jakaa oikeudenmukaisesti?

Ikävin seuraus tällä jupakalla on ollut Morkun lämmityksen katkaiseminen talvipakkasilla. Ilmeisesti Senaatti-kiinteistö ei pidä jatkossa yllä talon peruskuntoa kaavoituspäätöksien varalta ja Tampereesta tulee jälleen yhtä rakennusta enemmän kaupunki ilman historiaa.

Lue lisää:
Squat Morkku Facebookissa

Morkun valtaus Vasen Kaistassa:
Morkun oikeudenkäynti maanantaina 28.9.2014
Tyhjät tilat käyttöön 24.1.2014
Morkku vallattiin uudelleen 17.1.2014
Morkun valtaus jatkuu 18.1.2014

Morkku tyhjennettiin 20.12.2013
Morkku on auki jälleen 18.12.2013
Poliisit eivät poista valtaajia 18.12.2013
Morkku on vallattu 14.12.2013

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *