Artikkeli: Lukijoilta 2013–2018

25.11.2014 klo 10:18

Tampere ohjaa terveydenhoidon rahavirtoja yksityisille

Oriveden terveyspalveluita siirrettiin Tampereen kaupungin hoidettavaksi, mutta palvelut hoitaakin yksityinen Pihlajalinna-konserni, jonka pääkonttori on Tampereen Kehräsaaressa. (Kuva: Cai Melakoski)
Oriveden terveyspalveluita siirrettiin Tampereen kaupungin hoidettavaksi, mutta palvelut hoitaakin yksityinen Pihlajalinna-konserni, jonka pääkonttori on Tampereen Kehräsaaressa. (Kuva: Cai Melakoski)

Teksti: SEPPO GRÖNQVIST

Tampereella on jo pitkään vallinnut käytäntö hoitaa perusterveydenhoidon palveluja yksityisten yritysten kautta. Orivesi, joka viime vuodenvaihteessa siirtyi ostamaan terveydenhoitopalvelunsa Tampereelta, heräsi siihen tosiasiaan, että palveluja ei tuottanutkaan kunnallinen, vaan yksityinen osakeyhtiömuotoinen organisaatio. Organisaatio, jolla on kaiken aikaa ollut vaikeuksia noudattaa kilpailutuksessa vaadittuja ehtoja.

Nyt Tampere ilmeisesti säästösyihin vedoten on alkanut supistaa erikoissairaanhoidon palvelujen ostoja sen ja muiden kuntien yhdessä omistamalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä. Orivedelläkin esimerkiksi syöpäsairaiden niin sanotut kontrollikäynnit, jotka ennen hoidettiin TAYS:ssa asiantuntijalääkärin seuraamana, siirretään terveyskeskukseen.

Orivedellä se merkitsee sitä, että aikaisemmin kuntien yhdessä omistamalle kuntayhtymälle menneet rahat menevätkin tälle samaiselle yksityiselle yritykselle, jonka ainoa tehtävä osakeyhtiölain mukaan on tuottaa voittoa. Potilas ei enää saa ohjausta alan asiantuntijalta, vaan keikkalääkärityyppiseltä toimijalta.

Suomessa huippuosaamista omaavat sairaanhoitopiirin asiantuntijat menettävät heidän ammattitaitoonsa vaikuttavan jälkiseuraamismahdollisuuden. Vastaavasti terveyskeskuksessa toimivat yrityslääkärit, puhumattakaan terveyskeskuksesta, eivät saa vastaavaa hyötyä tekemästään seurannasta. Päinvastoin potilasturvallisuus, jos ei suoranaisesti vaarannu, niin ainakin heikkenee oleellisesti.

Näennäisestä säästöstä ei näytä syntyvän mitään todellista hyötyä veronmaksajille. Tavoitteena ilmeisesti onkin lähinnä yhteiskunnan ylläpitämän terveydenhoidon rapauttaminen ja markkinaehtoisesti toimivien bisnesyritysten toiminnan vakauttaminen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *