Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

23.12.2014 klo 08:51

Amerikka opettaa

Sinikka Torkkola kevät 2014, kuvaajaa ei merkitäSINIKKA TORKKOLA
Monet asiat ovat toisin kuin miltä kaukaa katsoen näyttää. Kolme kuukautta Yhdysvaltain länsirannikolla on vahvistanut, jälleen kerran, että mustan ja valkoisen sijaan todellisuus on paljon värikkäämpi. Täkäläiset tosin muistuttavat alati, että Portland on erilainen, ei niin kuin muu Amerikka.

Toimiva julkinen liikenne on Portlandin tunnusmerkki. Paikallisella reissurepalla voi suunnitella matkansa kätevästi. Pyöräilijöitä on liikkeellä myös paljon. Kaupungin keskusta on vuorten ympäröimän, niinpä pyörämatka keskustaan on suurimmaksi osaksi alamäkeen rullaamista ja takaisin ylös pääsee polkemattakin, pyörille on tilaa niin bussien nokkatelineissä kuin metropolialueen maxiksi kutsutuissa pikaraitiovaunuissakin.

Maxista, busseista ja raitiotievaunusta huolimatta autolla kulkeminen on täälläkin matkan mitta. Matka jonnekin kerrotaan autolla ajoaikana, niinpä 10 minuutin päässä voi ollakin 40 minuutin bussimatkan päässä. Kymmenen korttelia on autoilijalle ihan vieressä, kävelijälle puolen tunnin pyrähdys. Julkista liikennettä kuitenkin käytetään ahkerasti, sitä käyttävät jopa sellaisetkin, joilla on auto. Portlandilaisten mukaan muualla Amerikassa busseja käyttävät vain tosi oudot ja köyhät. Kun kerroin matkustaneeni bussilla Portlandista Astoriin, tuttavat ihmettelivät, pääseekö Portlandista bussilla Astoriin.

Lakko yliopistolla

Oregonin yliopistossa lakko oli ensimmäinen.
Oregonin yliopistossa lakko oli ensimmäinen.

Tänne lähtiessäni en olisi uskonut törmääväni täällä elämäni ensimmäiseen yliopistolakkoon. Oregonin yliopiston nuorten, ei-tohtoroituneiden opettajien yhdistys ryhtyi lakkoon vuoden tuloksettomien sopimusneuvottelujen jälkeen. Keskeisimpinä vaatimuksina oli palkankorotus ja oikeus kahden viikon palkalliseen sairauslomaan. Lakkolaiset saivat tukea muilta ammattiyhdistyksiltä eikä yliopistotyönantajan onnistunut painostamaan muita rikkureiksi. Lakon päättäneessä sopimuksessa nuoret opettajat saivat palkankorotuksen, viisi prosenttia tämän vuoden syyskuusta lähtien ja ensi vuonna toinen viisi prosenttia. Palkallinen kahden viikon sairaus- ja äitiysloma eivät menneet läpi. Sen sijaan perustettiin rahasto, josta voi hakea tukea sairauden tai synnytyksen aiheuttaman ansiomenetyksen vuoksi.

Sairastuminen on keskeinen köyhtymisen syy. Viime vuonna tehdyn selvityksen mukaan yli viidenneksellä amerikkalaisista aikuisista on taloudellisia ongelmia sairaanhoitolaskujen vuoksi. Maksamattomat sairaala- ja hoitolaskut ovat suurin syy yksittäisten ihmisten konkursseihin. Lähes jokaisella on tuttava, jonka sairaus on ajanut ahtaalle.  Sairasvakuutuskaan ei aina pelasta tilannetta. Kaiken kattavat vakuutukset maksavat useita satoja dollareita kuukaudessa ja jos kuukausimaksu on siedettävä, niin silloin omavastuu on suuri. Suomalainen, tai pohjoismaalainen terveydenhuoltojärjestelmä kuulostaa täkäläisistä mahdottomalta. Satunnainen tuttava kahvilassa kommentoikin tilannetta kuiskaamalla, eikös teillä olekin pikkuisen sosialismia.

Kirjoittaja on viettänyt syksyn vierailevana tutkijana Oregonin yliopistossa Portlandissa Yhdysvalloissa.

Portlandin matkan tunnelmista voi lukea myös Amerikan tarinoita blogista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *