Teksti ja kuvat: MARKO HEIKKILÄ
Aamulehden järjestämä vaalipaneelisarja jatkui Sastamalan Sylvään koululla. Vasemmistoliiton edustajana oli Ilkka Porttikivi illan paneelissa, jonka teemaksi ilmoitettiin nuoret. Paneelin puheenjohtajana toimi Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen.
Sylvään koulun auditoriossa panelistit pohtivat muun muassa paikallisten lukioiden tulevaisuutta ja niitä haasteita, joita lukioita ja ammattikouluja koskeva säästöpaketti tuo Sastamalan kunnalle. Sastamalan kunnassa asuvilla panelisteilla oli paikallisen päätöksenteon tuntemusta ja he saivatkin enemmän puheenvuoroja.
Tällä viikolla eduskunnassa kiivasta sananvaihtoa aiheuttanut koulujen säästöpaketin kaatuminen näkyi myös illan paneelissa. Sastamalalaisen kokoomuksen kansanedustaja Arto Satosen mukaan säästöpaketin kaatuminen uhkaa jopa maamme luottoluokitusta. Toisen asteen koulutuksen säästöjen tarpeellisuudesta esitettiin puoltavia ja vastustavia puheenvuoroja.
Kysymykseen koulutuksen uudistamisesta monet panelisteista esittivät rakentavia ajatuksia. Vasemmiston Porttikivi ehdotti ammattikoulutuksen laajentamista siten, että iltalukioiden tavoin myös ammattiin opiskeleminen olisi mahdollista suorittaa iltaisin. Porttikiven mukaan myös opetuksen muotoja tulisi monipuolistaa:
‒ Opetussuunnitelmaa tulisi muuttaa siihen suuntaan, että sen puitteissa opetusta pystytään järjestämään paljon monimuotoisemmin ja erilaisilla opetustavoilla. Vanha kiltisti pulpetissa istuminen ei kaikille sovellu. Palvelut tulee räätälöidä opiskelijan tarpeen ja tyylin mukaan, kommentoi Porttikivi tilaisuuden jälkeen.
Myös perussuomalaisten Tiina Elovaara halusi muutoksia koulutukseen. Puheenvuorossaan hän ehdotti koulutuksen järkeistämistä siten, että opetettavien aineiden valintaan kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Elovaara otti esimerkiksi järkeistämisestä muun muassa käsityötaitojen opettamisen nuorille:
‒ Onko mitään järkeä siinä, että koulussa opetetaan virkkaamista. Tämän taidon oppii muutenkin, jos koululainen sen haluaa oppia, Elovaara pohti.
Myös oppisopimuskoulutus oli yksi paneelin keskeinen teema. Joidenkin panelistien mukaan nykyinen käytäntö oppisopimuskoulutuksessa ei ole yrittäjille tarpeeksi kannustava. Ratkaisuksi tähän ehdotettiin muun muassa opiskelijan kuukausipalkan huomattavaa pienentämistä. Oppisopimuskoulutuksen uudistaminen nähtiin kuitenkin tarpeelliseksi, jotta nuoret pääsisivät helpommin työelämään kiinni.
Nuoret unohtuivat nuorisoa käsittelevästä paneelista
Kuten vaalipaneeliin usein kuuluu myös yleisöllä oli mahdollisuus kommentoida illan teemaa. Paikallinen nuorimies kiteyttikin asian, joka monella yleisössä oli mielessä. Hänen mukaansa paneelin keskiössä eivät olleen nuoret vaan sen sijaan koulutus ja koulutukseen liittyvät taloudelliset päätökset. Samasta asiasta myös vasemmiston Porttikivi piti aiemmin puheenvuoron, jossa hän ihmetteli, miksi paneelissa ei käsitelty esimerkiksi nuorten mielenterveyden ongelmia tai muita nuoriin ja nuorten elämään liittyviä asioita.
Vasemmiston Porttikivi pahoittelikin juuri nuorten mielenterveyteen liittyvin asioiden poisjääntiä paneelista. Mielenterveyden ongelmat ovat iso ongelma nykyään, kun hoidon resurssit on ajettu näin alas:
‒ Nuorten mielenterveysongelmat etenkin tyttöjen osalta ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Samalla palveluihin pääseminen on pitkän odottelun takana. Ongelmia koulutaipaleella tulee katsoa kokonaisuutena, eikä vain koulun näkökulmasta. Mikäli mielenterveystyöhön ei satsata tarpeeksi tulee se tulevaisuudessa maksamaan paljon enemmän yhteiskunnalle ja on tietysti yksilönkin ja hänen läheisten kannalta äärimmäisen huono juttu, korosti Porttikivi Vasen Kaistalle paneelin jälkeen.
‒ Satsaamalla laadukkaisiin ja nopeasti saataviin palveluihin säästetään tulevaisuudessa huomattavia summia ja ihmiset saavat hyvää hoitoa. Leikkaamalla siirretään ongelmia tulevaisuuteen. Hoitoa ei tule järjestää vain kun ongelmat ovat jo kriisiytyneet. Silloin ollaan jo auttamattomasti myöhässä, tietää Porttikivi. Ilkka Porttikivi on rikosseuraamustyöntekijä.