Teksti: KARITA NUMMINEN
Ylöjärveläinen Rauno Kesseli on kasvanut politiikkaan ay-toiminnan kautta, hänellä on kokemusta kunnallispolitiikassa jo useammalta vuosikymmeneltä. Tänä keväänä hän on ensimmäistä kertaa ehdolla kansanedustajaksi. Kesselin vaaliteema on kolmiosainen: Ihmisen hyvinvoinnin perusta on työssä ja turvallisuuden tunteessa. Tulevaisuuden eteen pitää toimia nyt. Työn merkitys ei ole ihmiselle vain taloudellisen toimeentulon perusta, vaan työhön perustuu suuri osa ihmisen identiteettiä
‒ Työn myötä kutoutuvat hyvinvoinnillemme tärkeät sosiaaliset suhteet, sanoo Kesseli.
Suomessa harjoitetulle leikkauspolitiikalle on hänen mielestään korkea aika saada stoppi.
‒ Muuten käy niin, että leikkaus onnistui, mutta potilas kuolee.
Elinkeinopolitiikka pitää kehittää suuntaan, jolla työttömyys vähenee.
‒ Nyt tarvitaan elvytyspolitiikkaa. Se tarkoittaa valtion ja kuntien kiinteistö- ja infrastruktuurirakenteen ylläpitoa ja uusia hankkeita.
Kesseli toteaa, että julkinen elvytys hyödyttää myös yksityistä elinkeinoelämää. Parempi työllisyys merkitsee ostovoiman paranemista ja verotuloja.
Palkanalennuskilpailuun ei hänen mielestään pidä lähteä, sillä ei työttömyyttä Suomesta poisteta. Kesseli sanoo, että tavoitteena on oltava täystyöllisyys, sillä työ ja työpaikka on ihmisen hyvinvoinnin perusta. Työtä voidaan myös jakaa. Kesseli ehdottaakin 6+6 työaikamuotoa, jossa työpäivää lyhennetään kuusituntiseksi palkkaa alentamatta.
Ylöjärven kaupungin työsuojeluvaltuutettu tuntee työelämän haasteet. Suomalaisten työhyvinvoinnissa on petrattavaa. Työelämää pitäisi muuttaa inhimillisemmäksi niin, että työpäivän ja työuran jälkeen voimia ja terveyttä riittää vielä muuhunkin elämään.
‒ Ikäohjelma pitää saada lakiin. Ikääntyminen pitää ottaa huomioon jotta pärjäämme eläkeikään asti terveenä ja kunnossa.
Kyllä välittämiselle ja oikeudenmukaisuudelle, ei yksityistämiselle ja NATOlle
Hyvinvoinnin säilyttäminen pitää yhteiskunnan vakaana.
‒ Yksityistäminen johtaa eriarvoistumiseen ja pahimmillaan yhteiskuntarauhan järkkymiseen, kun on kansanosa, jolla ei ole mitään. Julkiset palvelut pitää säilyttää. Pidetään rakenteista kiinni, eikä lähdetä yksityistämisboomiin.
Terveydenhuollon yksityistämistä sen puoltajat perustelevat valinnanvapaudella, mutta Kesselin mielestä yksityistäminen johtaa vähävaraisten aseman heikentämiseen.
‒ Todellista valinnan mahdollisuutta ei ole kaikilla. Ne joilla on varaa, ostavat palvelut yksityiseltä, mikä johtaa siihen, että he eivät ole kiinnostuneita pitämään yllä palveluja.
Oikeudenmukaisen yhteiskunnan ylläpitäminen vaikuttaa ihmisten turvallisuudentunteeseen. Oikeusvaltion on annettava ihmisille apua ja tukea silloin kun sitä tarvitaan.
Valtioiden tasolla turvallisuutta tukee myös Suomen rooli rauhan rakentajana.
‒ Suomen ei pidä liittyä Natoon.
Kesselillä on vahva kokemus ylöjärveläisestä kunnallispolitiikasta. Hän syntyi 10-lapsiseen perheeseen, Teivaalan muonamiehen mökkiin vuonna 1956.
‒ Kototalosta en ole kahta kilometriä kauemmas päässyt, vaikka muuttanut olen 5-6 kertaa.
Isä oli metsuri ja moottorisahataiteilija, äiti huolsi perhettä kotona. Kesseli muistelee, että isä sahaili Kalle Kaiharin tilaaman lahjan Urho Kekkosen 70-vuotispäiväksi. Kekkonen kävi veistoksen edistymistä Kesselin luona katsomassakin.
Armeijan jälkeen Rauno lähti Lokomon konepajakouluun ja Lokomolle töihin. Seuraava työpaikka olikin Ylö-tehtailla, jossa Kesseli toimi luottamusmiehenä 1977-1989, viimeiset viisi vuotta pääluottamusmiehenä.
Uraan mahtuu työskentely toimittajana, Hämeen Yhteistyö ja Pirkanmaan Yhteistyö-lehdissä 1992-1996.
‒ Se olikin aikamoinen vaihe, kun pystymettästä toimittajaksi lähdin, mutta hyvä kokemus. Kirjoitin juttuja ay-toiminnasta ja kuntapuolelta.
Vuonna 1997 Kesseli aloitti Ylöjärven kaupungilla kiinteistönhoitajana. Viimeiset viisi vuotta hän on työskennellyt kaupungin työsuojeluvaltuutettuna.
Ehdokasprofiili, ehdokas numero 142 Pirkanmaan vaalipiirissä
Nimi ja ikä: Rauno Kesseli, 58.
Asuinpaikka: Ylöjärvi
Perhe ja koti: Kaksi aikuista lasta ensimmäisestä avioliitosta. Nykyiseen perheeseen kuuluvat vaimo Sari ja lapset liina ja Elias sekä Ronja-koira.
Koulutus ja työ: Pirkanmaan ammattikoulu, Lokomon konepajakoulu. Ylöjärven kaupungin päätoiminen työsuojeluvaltuutettu.Työskennellyt myös Hämeen Yhteistyön ja Pirkanmaan Yhteistyön toimittajana.
Ammattiliitto: Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.
Luottamustehtäviä: Ylöjärven kaupunginvaltuustossa 27 vuotta, kaupunginhallituksessa 15 vuotta. Pirkanmaan maakuntavaltuuston Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja.
Harrastuksia: Ikämieskiekko Ikurin IFK:n joukkueessa. Lenkkeily, kuntosalilla käyminen ja lukeminen. Juossut Tukholman ja Helsingin maratonit.
Vaaliteemat lyhyesti: Heikoimmista on pidettävä huolta. Haluan edistää tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Ne ovat arvoja, joiden puolesta haluan toimia. Suomalaisen hyvinvointivaltion puolustaminen.
kotisivut: http://ehdokas.vasemmisto.fi/raunokesseli/