Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

29.4.2015 klo 14:56

Vaalitappiosta vaalivoittoon

Vaalijärjestäjä Minna Minkkinen raportoimassa vaalityön sujumisesta Pirkanmaan vasemmiston piirikokouksessa viime lauantaina. Kuvassa oikealla kokouksen puheenjohtaja Marja-Leena Torkki. (Kuva: Cai Melakoski)
Vaalijärjestäjä Minna Minkkinen raportoimassa vaalityön sujumisesta Pirkanmaan vasemmiston piirikokouksessa viime lauantaina. Kuvassa oikealla kokouksen puheenjohtaja Marja-Leena Torkki. (Kuva: Cai Melakoski)

MINNA MINKKINEN

Vasemmistoliitto hävisi eduskuntavaaleissa – jälleen. Tappiota on aivan turha jäädä taivastelemaan. Siitä on otettava opiksi. Muuten se tulee seuraavallakin kerralla. Olin vaaleissa Pirkanmaan vaalipiirin vaalityöntekijänä ja katson tilannetta siitä käsin.

Puolueen kahdestatoista kansanedustajasta vain yksi uusi kansanedustaja, Matti Semi, tulee puolueen johdon (puheenjohtajisto, puoluevaltuusto, puoluehallitus) ulkopuolelta. Muut kansanedustajiksi valitut ovat joko viime kauden kansanedustajia tai mukana puoluejohdossa.  Herää muutamia kysymyksiä. Kuinka hyvin puolueen johdon ja kentän välinen yhteistyö toimii? Kuinka perillä kaikki kansanedustajaehdokkaamme olivat puolueen eduskuntavaaliohjelmasta ja sen painotuksista? Vain yksi nyt valituista kansanedustajista ei ole ollut sitä tekemässä, hyväksymässä – tai jo istuva kansanedustaja.

On ymmärrettävää ja luonnollista, että vastuu puolueen ohjelman laadinnasta ja valmistelusta kuuluu puolueen johdolle. Sen sijaan puolueen näyttäytyminen eheänä ja yhteensuuntaan kulkevana edellyttää kahta asiaa. Eduskuntavaaliohjelma pitää tehdä hyvissä ajoin, alhaalta ylöspäin, eikä ylhäältä alaspäin, kuten nyt tehtiin. Jäsenistön mielipiteet ja painotukset tulisi kartoittaa jäsenkyselyllä ja kiteyttää timantiksi piirikierroksella ja verkossa tapahtuvalla kommentoinnilla. Näin toimimalla pienennetään todennäköisyyttä siitä, että ehdokkaat eivät olisi tietoisia puolueen linjauksista ja painotuksista. Koska kansanedustajaehdokas ja puolueen aktiivi on äänestäjälle puolueen kasvot, on viestin oltava yhtenäinen ja selkeä.  Nyt se ei sitä kaikilta osin ollut.  Ei voi olla niin, että opetamme jäsenillemme vaalitavoitteita, vaan tavoitteiden tulee nousta meidän jäsenistä.

Yllättikö kiire? Meillä tuntuu olevan aikaa hävitä vaalit, mutta ei ole aikaa tehdä asioita kunnolla.

Onko kuilu puoluejohdon (hallitus ja valtuusto) suhteessa jäsenkenttään kasvanut? Tietääkö puoluejohto ja työntekijät jäsenistöä paremmin, miten maailma pitäisi muuttaa? Paras tapa saada ilmaisia vaalityöntekijöitä on tehdä yhdessä ohjelma, jota jokainen jäsen haluaa edistää. Näyttäisi siltä, että systemaattinen tekeminen on muuttunut roiskimiseksi. Jäikö puolueen strateginen johtaminen tekemättä? Mikä edes on meidän strategia?

Yksi ihminen ei puoluetta voi pelastaa, eikä tuhota. Listan tulos ratkaisee ja siinä Vasemmistoliitolla on parantamisen varaa.

Meillä ei ole enää mitään muuta kuin jäsenemme. Meillä ei ole näkyvyyttä, ei rahaa eikä valtaa. Jos ohjelmat ja suunnitelmat on tehty jäsenistä käsin, voidaan varmemmin taata, että asiaa myös edistetään.  Heitä pitää myös kannustaa ja tukea. Tarvitaan yhtenäinen puolue, joka on erillisten osiensa ja toraääniensä summa. Tällä kannatusprosentilla kaikki aika, joka käytetään kivien heittelyyn, on hukattua aikaa.

Meillä on iso työ edessä imagon parantamisessa ja sitä kautta kannatuksen nostamisessa. Jos olisimme vetovoimainen puolue, ei meidän tarvitsisi nyt miettiä puolueen surkeita kannatuslukuja, ontuvaa jäsendemokratiaa ja tulevaisuutta.  Parantamalla meidän toimintakulttuuria voimme parantaa imagoa ja sitä kautta ehdokaslistoja.

Kenen tämä kaikki pitäisi tehdä? Sinun ja minun yhdessä. Ei ole olemassa sitä jotain siellä jossain, joka hoitaisi kaiken. Se joku olet sinä.

To do -lista puolueelle

  • tehdä laaja jäsenkysely jäsenistä ja heidän poliittisista tavoitteistaan
  • strategiatyön aloittaminen
  • uuden toimintakulttuurin omaksuminen puolueen kaikilla tasoilla. Alhaalta ylöspäin -johtaminen, avoimuus ja jäsenlähtöisyys
  • aktiivien ja jäsenten kouluttaminen heidän tarpeidensa suunnassa
  • yhteistyösuhteiden tiivistäminen opiskelijaliikkeeseen ja ay-liikkeeseen
  • herkkyys tunnistaa ihmisten tarpeita ja tehdä sen mukaista politiikkaa
  • edunvalvonta
(Kuva: Minna Minkkinen)
(Kuva: Minna Minkkinen)

 

Lue kuvaa niin, että puolue on sisärenkaassa, sen osa alueet ovat mustalla. Näiden osa-alueiden parantaminen näkyy ulkoreunan (väri sininen) parantumisena. Eli viimekädessä vaalivoittona.  Keskeisessä osassa on viestintä, sekä sisällä että ulkona. Monitasoisena ja monimuotoisesti toteutettuna viestintä tekee vaalivoiton.

 

Kommentteja: 1

  1. Tarvitsemme perusteellisen tutkimuksen ja vaaliarvion valtakunnallisesti. Kangasalla tulemme tekemään yksityiskohtaisen arvion työstämme ja etenemisestämme (vaalivoitostamme) lähes 200 ääntä lisää kunnallisvaaleista ja samalla Kokoomus hävisi n. 400 ja demarit 350 ääntä. Miksi me voitimme, kun lähes kaikkialla muualla vaaliliittomme koki tappioita? Arvion pohjalta tulemme jatkamaan kuntavaaleihin, joissa tulemme yhdistämään puolueen nuorisopuolueen, vankan työväenpuolueen ja vasemmistovihreyden imagot.
    Näistä konsepteista enemmän ja kuntavaalien toimintasuunnitelmasta (kyläkohtainen) vaaliarviomme valmistuttua ja alkaessamme valmistella kuntaohjelmaamme sekä kuntavaaleja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *