Teksti: LIISA AHOLA, kuvat: CAI MELAKOSKI
Vaalien jälkeen vasemmistoon on virrannut uusia jäseniä. Oikeastaan tämä jäsenvirta alkoi jo viime vuoden puolella eikä kehno vaalimenestys sitä lannistanut, ehkä päinvastoin. Ihmiset siis uskovat Vasemmistoliiton sanomaan ja hyvä niin.
Keski-Tampereen Vasemmiston johtokunta oli kiinnostunut tietämään, millaisia jäseniä joukkoomme on tullut ja puheenjohtaja Ilkka Hirvi sai tehtäväkseen kutsua tuoreet jäsenet keskustelu- ja tutustumistilaisuuteen. Kaikkiaan parikymmentä uutta oli kutsuttu ja paikalle saapui seitsemän ihmistä. Kaksi näistä untuvikoista kylläkin on jo yhdistyksen johtokunnan jäseniä.
Puheenjohtaja esitteli Vasemmiston osastoja ja organisaatiota. Kysymyksiä jäseniltä tuli paljon. Erityisesti ihmetystä herätti jäsenyysasioiden pitkä käsittely ja jäseneksi liittymisen hankaluus. Uudet jäsenet kyselivät toiminnasta. He haluaisivat tehdä muutakin kuin noudattaa kokousrutiineja ja käydä osaston kahdessa virallisessa kokouksessa. Tämä kannattaa ottaa positiivisena haasteena vastaan.
Kaikilta osallistujilta toivottiin kahta tärkeätä näkemystä vasemmistolaisen toiminnan kehittämiseksi kolmelta tasolta: yksilö, Tampere ja Suomi. Niin kirjava osallistujien joukko oli, että vastaukset kattavat käytännöllisesti katsoen koko elämän. Niistä voisi myös koostaa hyvät ohjelmat seuraaviin vaaleihin. Yksilölle tärkeää on mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin asioihin. Se toteutuu tässä omassa osastossa. Mutta uskallammeko ”unelmoida isosti”? ”Vasemmisto turvaa hyvinvointivaltion, jossa minun on hyvä elää.” Työ, toimeentulo ja toimiva julkinen terveydenhoito koettiin tärkeiksi asioiksi. Myös asuminen ja sujuva julkinen liikenne ja terveellinen ympäristö ovat ihmisille merkityksellisiä sekä yksilötasolla että Tampereen tasolla.
Tampereen pitäisi turvata peruspalvelut, edulliset vuokratalot, työpaikkojen saaminen Tampereen alueelle ja pitää huolta julkisesta, kohtuuhintaisesta terveydenhoidosta. Myös nuorista kannettiin huolta. Syrjäytymisen ehkäisy nähdään kaupungin tärkeänä toimena alkaen lasten iltapäiväkerhojen järjestämisestä. Koulut ovat iltapäivisin ja iltaisin tyhjillään, eli tilaongelma olisi ratkaistu. Kaupunki on luonteva toimija kulttuuriharrastusten edistäjänä. Kulttuurinhan on tutkitusti todettu edistävän terveyttä ja toimivan syrjäytymisen ehkäisijänä.
Valtakunnan tasolla verotuksen oikeudenmukaisuus oli keskeinen teema. Veroja pitää maksaa niiden, joilla siihen on varaa. Sillä tavoin voidaan taata hyvinvointivaltion olemassaolo. Tasa-arvoasiat kiinnostivat monessa vastauksessa. Tasa-arvoa toivottiin sukupuolten välille, opiskeluihin (ei lukukausimaksua ulkomaalaisille opiskelijoille) ja koko Suomen asuttuna pitämiseen. Keskeistä oli terveellisen ja turvallisen ympäristön korostuminen: Ei ydinvoimaa. Vasemmiston selkeäksi tehtäväksi määrittyi tasa-arvoisen, aidon hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen (uudelleen rakentaminen nyt tämän uuden hallituksen jäljiltä). ”Hyvien tapojen ja moraalin uudelleen saattaminen osaksi Suomea”, todettiin yhdessä lapussa. Eikä se toive aiheeton olekaan.