Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

22.7.2015 klo 10:45

Naivistinäyttely muistaa Martti Innasta

Naivistit Iittalassa kunnioittaa Martti Innasen elämäntyötä kuvataiteilijana näyttelysalissa MESTARIN MUISTOLLE – Martti Innanen 1931-2014.
Naivistit Iittalassa -näyttely kunnioittaa Martti Innasen elämäntyötä kuvataiteilijana näyttelysalissa MESTARIN MUISTOLLE – Martti Innanen 1931-2014.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERATeksti ja kuvat: LIISA AHOLA
Iittala on tullut tunnetuksi lasitehtaastaan ja arvostetuista lasitaiteilijoistaan. Nyt lasin osalta taidetaan paistatella iltaruskon valossa, mutta himmenevän hohteen rinnalle on kehittynyt uusi menestystarina. Joka kesä Lasimäellä sijaitseva puukoulu täyttyy kotimaisista ja kansainvälisistä naivistisen taidesuunnan töistä. Nyt on meneillään jo 27. näyttelykesä.

Monet naivistit ovat itseoppineita ja heidän taiteensa on erilaista kuin virallisissa taidenäyttelyissä on totuttu näkemään. Heidän taiteessaan sekoittuu amatöörimäisyys ja lapsenomaisuus hyvinkin taitavaan tekniikkaan. Makuasia on, onko naivismi lapsellista niin kuin nimityksestä voisi päätellä vai ei. Se on ilmaisutapa, jolla voi ottaa kantaa, kritisoida ja antaa ajatuksellisia vaihtoehtoja. Samoin kuin kaikessa taiteen kokemisessa on tässäkin kyse vuorovaikutuksesta teoksen ja katsojan välillä.

Sydämeni laulu

Naivistit Iittalassa on myyntinäyttely. Naivismin keräily on lisännyt suosiotaan ja joidenkin tekijöiden työt ovat aika hintavia. Suomen Gallup on hankkinut kiitettävästi naivistista taidetta kokoelmiinsa. Myös yksityishenkilöt ostavat sitä. AulaShopista teoksen saa heti mukaansa.

Sibeliuksen syntymästä on kulunut 150 vuotta. Juhlavuosi on vaikuttanut myös Iittalan näyttelyyn nimeä myöten.

Kotimaisten taiteilijoiden töiden lisäksi mukana on taiteilijoita Itä-Euroopasta, kuten Puolasta, Serbiasta ja Sloveniasta. Yleisön pyynnöstä on tuotu esille myös tansanialaista TingaTinga taidetta. Taide-esine voi olla käyttöesine. Siitä on viehättävänä esimerkkinä Kikka Nyrénin ihmisen päätä muistuttava maljakko.

 

Martti Innasen muistosalin näyttelyssä on esillä Innasen viimeiseksi ja viimeistelemättömäksi jäänyt maalaus Jorma Kaarina Holopainen, toisenlainen aviomies.
Martti Innasen muistosalin näyttelyssä on esillä Innasen viimeiseksi ja viimeistelemättömäksi jäänyt maalaus Jorma Kaarina Holopainen, toisenlainen aviomies.

Mestarin muistolle

Suomalaisen naivismin pioneereihin kuului Martti Innanen. Innanen syntyi vuonna 1931 ja kuoli 2014. Muusikko ja kuvataiteilija Innanen oli myös kirjailija.

Naivistit Iittalassa kunnioittaa hänen muistoaan kattavalla retrospektiivinäyttelyllä, joka ulottuu vuodesta 1963 vuoteen 2014. Viimeinen työ jäi mestarilta hieman kesken, mutta signeerauksen se sai. Tämä työ seisoo maalaustelineessä keskellä hänen muistolleen omistettua huonetta. Siveltimet, paletti ja värituubit vain odottavat taiteilijaa ikään kuin hän vain olisi hetkeksi poistunut tauolle.

Innasen monipuolisesta taiteilijapersoonasta voidaan olla monta mieltä. Minä ymmärsin hänen tempauksensa protestiksi ilman varsinaista protestia. Toiset artistit pitivät rekvisiittanaan keikalla milloin minkäkinlaisia erikoisuuksia ja vetonauloja, Innanen otti mukaansa keikoille Gunnar-pässin.

Viehättävä puukoulu

Vanha kansakoulurakennus on mielestäni oivallinen ympäristö naivistisen taiteen esittelyyn. Ruutuikkunoista siivilöityy valoa näyttelytilaan, Vanhoilla huonekaluilla on luotu viihtyisää tunnelmaa. Ne antavat katsojalle luvan istahtaa hetkiseksi lepuuttamaan jalkojaan ja fiilistelemään tunnelmaa. Jopa yleisövessakin on sisustettu viehättämään. Yläkertaan johtavan portaikon seinille laitetut työt pitää vilkkaana aikana jättää vähälle huomiolle. Kapeisiin portaisiin muodostuu väistämättä suma, jos niitä jää katselemaan yleisön kulkiessa ylös ja alas.

 

Tampereelta Iittalaan on matkaa 51 km. Näyttelypaikan vieressä on runsaasti pysäköintitilaa. Iittalassa pysähtyvät myös H- ja R-junat. Pääsyliput ovat edulliset ja niissä huomioidaan ihmisten vaihtuva elämäntilanne. Kiva juttu on sekin, että pääsylippu on voimassa koko kesän. Näyttely päättyy elokuun lopussa.

Aiheesta enemmän:
Naivistit Iittalassa -verkkosivut
Naivistit Iittalassa Facebookissa

Kikka_Nyrenin_maljakko_300x500_Liisa Ahola
Naivistitaitelija Kikka Nyrénin keramiikka voi toimia myös maljakkona.

|||

KESÄKAISTA on juttusarja, jossa Vasen Kaistan toimittajat jakavat elämyksiään eri puolilta kesäsuomea, ehkä kauempaakin. Myös menovinkit ovat kuvassa mukana.

Kesäkaistalla ilmestynyt:
Kesäkaista: Hatanpään arboretum (14.7.)
Tervanpoltto tuoksui Narvan markkinoilla (15.7.)
Kesäkaista löytöretkellä Tähtirannassa (16.7.)
Ennuste: Viileään kesään hetkeksi raju muutos (20.7.)
Koukkuniemen Kalevala — unohtumattomia tamperelaismuistoja (21.7.2015)
Naivistinäyttely muistaa Martti Innasta (22.7.2015)
Sarja jatkuu.

Kesäkaistan tunnuskuva: Cai Melakoski

Puukoulu on jo itsessään vireialun arvoinen kohde.
Puukoulu on jo itsessään vierailun arvoinen kohde.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *