Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

24.7.2015 klo 15:09

Kekkosen kalju kiiltää Eräjärven Rönnissä

Kekkonen ja kirjeet-001
Monelleko naiselle Kekkonen (Ville Kostiainen) lähetti rakkauskirjeitä? Primus Motoreina Irma Koskela, Minja Valkama ja Milena Manninen.

 

Kesäkaista tunnuskuvaTeksti: REIJO KAHELIN, Kuvat: MAINOSSTUDIO SANNA H Katsojapalautteesta saa vilpittömän kuvan. Ensinnäkin, ”ihan huikea esitys”. Ja toisekseen: ”Kyllä Kekkonen on ollut parasta kesäteatteria tänä kesänä tähän mennessä. Meidän äitikin on ihan samaa mieltä. Että pyh, Pyynikin kesäteatteri ja Komediateatteri – Rönni rules.”

Valittuja paloja vielä lisäksi: ”Loistavaa näyttelijöiden & ohjaaja Jarmo Skönin työtä. Ja Kekkonen osasi hommansa.”

Lehtijuttuun oli katsoja kirjoittanut: ”Tuomas Parkkisen komedia käsittelee Kekkosen aikaa satiirisesti. Sain siitä viihdyttävän illan lisäksi oivallista lisätietoa lähihistoriastamme.”

Rönnin kesäteatterissa esitetään siis näytelmää Kekkonen syntymästä kuolemattomuuteen. Esityksen tuottaa jo 35 vuotta yhtäjaksoisesti toiminut Eräjärven Työväen Näyttämö.

Teatterissa voi todellakin havaita, että historia ei ole kuivaa ja totista. Ei siinä kuitenkaan irvailla kenellekään, paitsi ehkä ihan pikkuisen Paavo Väyryselle. Mutta sekin hyväntahtoisesti ja huumorilla. Kekkosen ajan vanhemmalle väelle tutut tapahtumat tulevat hauskasti esille.

Muistamme varmaan noottikriisin, J.K. Paasikiven ärtyisyyden, Ahti Karjalaisen henkilökohtaisen ongelman, Sylvi Kekkosen päällepäin näkymättömän lujatahtoisuuden, Veikko Vennamon ehdottoman uskon Suomen kansan tietämyksestä ja monet muut tapahtumat. Ne tulevat Rönnissä esille. Palmuun ei kylläkään kiivetä.

Kovin moni ei omakohtaisesti muista Kekkosen syntymää. Eikä välttämättä hänen toimiaan 1930-luvulla. Mutta sen taas tiedämme, että tänäkin päivänä haikaillaan vahvaa johtajaa, eikä syyttä.

Rönnin kesäteatterin esitykset jatkuvat Tampereen Teatterikesään asti. Viimeiset kerrat tiistaina 4.8. ja lauantaina 8.8. ovat teatterikesän off-sarjaa. Niitäkin ennen esityksiä on.

Ministerin salkkujen jakoa
Kekkonen tahtoo itse kaikki salkut. Salkkutahtoa ihmettelemässä J.K. Paasikivi (Reijo Kahelin) ja Sylvi Kekkonen (Silja Ojala)

 

Lisää aiheestaKekkosjuliste

Eräjärven teatterin verkkosivu, jossa myös tiedot esitysajoista ja lipunmyynnistä

Eräjärventeatterin FB-sivut

 

III

Etusivun kuvassa nuori Urho Kaleva Kekkonen (Ville Kostiainen).

 

KESÄKAISTA on juttusarja, jossa Vasen Kaistan toimittajat jakavat elämyksiään eri puolilta kesäsuomea, ehkä kauempaakin. Myös menovinkit ovat kuvassa mukana.

Kesäkaistalla ilmestynyt:

Naivistinäyttely muistaa Martti Innasta (22.7.)
Kesäkaista: Hatanpään arboretum (14.7.)
Tervanpoltto tuoksui Narvan markkinoilla (15.7.)
Kesäkaista löytöretkellä Tähtirannassa (16.7.)
Ennuste: Viileään kesään hetkeksi raju muutos (20.7.)
Koukkuniemen Kalevala — unohtumattomia tamperelaismuistoja (21.7.2015)

Sarja jatkuu.

Kesäkaistan tunnuskuva: Cai Melakoski

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *