Teksti: ILKKA HIRVI Kuvat: CAI MELAKOSKI
Työväen kirjallisuudenpäivillä viime lauantaina Jorma Mäntylä ja Miika Salo keskustelivat Mäntylän kääntämästä Friedrich Engelsin teoksesta Työväenluokan asema Englannissa.
Jonkinlaisena keskustelun perusjuonteena oli teoksen ajankohtaisuus. Se ei kuvaa vain 1840-luvun Manchesterin työläisten elämää. Se voi yllättävän hyvin paljastaa myös sitä, mitä kohden olemme menossa. Kapitalistin lisäarvon kähmiminen käyttää vanhoja hyviä konsteja.
Mäntylä kertoi, miten Amazonin verkkokaupan työntekijä päihittää 80 tunnin viikkotyöajalla Manchesterin työläiset, joiden työaika oli ”vain” 72 tuntia. Työajan pidentämistä Suomessakin on tunnetusti jatkuvasti vaadittu. Tietysti
Manchesterin proletariaatti sai nauttia toisesta nykytyönantajan tavoittelemasta toimintamallista: palkasta sovittiin paikallisesti eli työnantaja määräsi sen äärimmäisen mitättömäksi. TTIP-sopimuksen tiimoilta voidaan käydä katsomassa myös Englannin vapaakaupan siunauksellisuutta 1840-luvulla!
Voidaan myös miettiä, onko aikamme ilmastonmuutoksessa ja Manchesterin teollisuuden tuottamissa ympäristöongelmissa jotain yhteistä.
Miten 1840-luvun maahanmuutto Irlannista Englantiin olisi rinnastettavissa nyky-Suomeen pyrkivään halpatyövoimaan?
Se, mitä Friedrich Engels kirjoitti vuonna 1845, ei ole niin kovin vanhentunutta.
Lisätietoja:
Kirjan esittely Into Kustannus Oy:n sivuilla
|||
Friedrich Engels (1820 – 1895)
Työväenluokan asema Englannissa ilmestyi vuonna 1845
ISBN: 978-952-264-355-1
Suomennos ilmestyi helmikuussa 2015
Suomentaja: Jorma Mäntylä
Sivumäärä: 400
Alkuperäisteoksen nimi: Die Lage der arbeitenden Klasse in England. Nach eigner Anschauung und authentischen Quellen
Kuvat on otettu kirjan julkistamistilaisuudessa helmikuussa.