Tyly petos, timpurin eläke ja huoltsun sija

Viikkokatsauksemme bloggajia ovat Niina Koivuniemi. Anna Kontula ja Sinikka Torkkola
Viikkokatsauksemme bloggajia ovat Niina Koivuniemi. Anna Kontula ja Sinikka Torkkola

Vasen_Laita-Netista_napattua_150x150_CMToimittaja: CAI MELAKOSKI
Vasen laidan aiheina ovat tällä viikolla ajankohtaiset tunnelmat ammattiyhdistysliikkeessä ensi perjantain mielenosoituksen alla, raskasta työtä tekevien asema eduskunnan käsittelyssä olevassa eläkeuudistuksessa ja tamperelaisten päihtyneiden päiväkeskuksesta.

 

Niina Koivuniemen terveiset vihaisten myyjien ja vartijoiden keskeltä

Palvelualojen ammattiliitto PAMin järjestöjohtaja ja SAK:n hallituksen jäsen Niina Koivuniemi kirjoittaa Liitto-X:n blogin vieraskynän ominaisuudessa viikosta, joka johti kolmen ammatillisen keskusjärjestön koolekutsumaan valtakunnalliseen mielenosoitukseen ensi perjantaina.

Pääministeri Juha Sipilä oli luvannut ammattiliitoille että hallitus ei puutu kahteen tärkeään asiaan: yleissitovuuteen ja ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuteen.

‒ Tiistaina sitten kävi toteen sanonta; Kepu pettää aina! Sipilän hallitus iski yleissitovuuteen. Eikä vain työehtosopimuksiin vaan järjestäytymisvapauteen yrittäen säätää pakkolain, kirjoittaa Koivuniemi.

‒ Torstaina tiedotin sairaskarenssiin koskevasta Sipilän lanseeraamasta sairasepidemiasta. Illaksi menin vartijoiden tilaisuuteen Tampereelle. Kiihtyneet vartijat huusivat minulle, koska Niina ME marssitaan?

‒ Perjantaina istun taas SAKn hallituksessa vihaisten työtovereiden keskellä. Sai Sipilä meidät ainakin SAKssa samaan rintamaan, jos tästä kaaoksesta jotain hyvää pitää löytää, Koivuniemi pohtii.

Lue koko kirjoitus:
Vieraskynä – Niina Koivuniemi (14.9.2015)

 

Anna Kontula kysyy, joutuvatko alimpien tuloluokkien miehet unohtamaa eläkkeet

Eduskunta keskusteli viime viikolla hallituksen esityksestä työeläkejärjestelmää koskevan lainsäädännön muuttamiseksi. Puheenvuorossaan kansanedustaja Anna Kontula sanoi, että hänen mielestään esitys on puhdas esimerkki tilanteesta, jossa muodolliisesti yhtäläinen säädös johtaa eriarvoistumiseen. Alimman eläkeiän sitominen elinajanodotteeseen kohtelee käytännössä eri väestöryhmien elinajanodotteen eroja.

‒ Tällä hetkellä hyvätuloinen 35-vuotias mies voi odottaa elävänsä 82 -vuotiaaksi, kun taas pienituloisten miesten elinajanodote on 69,5 vuotta, raportoi Kontula.

‒ Tuloluokkien väliset erot ovat kasvaneet yhtä jalkaa tuloerojen kasvun kanssa 1990-luvun taitteesta lähtien . Koska tuloerot jatkavat kasvuaan, ei ole mitään syytä olettaa elinaikaerojen tasaantuvan lähitulevaisuudessa.

‒ Käytännössä tämä tarkoittaa, että varsinkin alimpien tuloluokkien miehet saavat heittää hyvästit eläkepäiville. Otan tässä esimerkiksi rakennusalan, jolta nykyisinkin eläköidytään varhain, keskimäärin noin 58-vuotiaana. Harva yli kuusikymppinen jaksaa kiipeillä telineillä sateessa tai päällystää moottoritietä helteessä, havainnollisti Kontula.

Kontula korosti, että ongelmia voidaan lievittää ottamalla huomioon alakohtaiset erot.

‒ Jos näin ei tehdä, se on sitten ideologinen valinta. Itse en aio kannattaa uudistusta, jossa eläkemaksut kuuluvat kaikille, mutta eläkkeet vain valituille.

Lue koko puhe:
Pääseekö kirvesmies enää eläkkeelle (8.9.2015)

 

Sinikka Torkkola oikoo vihjailuja

Tampereen varavaltuutettu ja Pirkanmaan vasemmiston puheenjohtaja Sinikka Torkkola tarkentaa uutisia jotka liittyvät päihtyneiden päiväkeskuksen eli huoltsun tilatarpeisiin. Aamulehdessä oli julkaistu asiasta epäasiallisesta käsittelystä vihjaileva uutinen. Torkkolan yleisönosastokirjoitus asiasta julkaisiin lyhennettynä Aamulehdessä, Torkkola julkaisi koko kirjoituksen blogissaan.

Huoltsu tarvitsee uusia tiloja, koska nykyinen vuokrasopimus päättyy joulukuussa. Pirkanmaan Työväen Keskus, PTK  on tarjonnut omistamiaan tiloja Puutarhakadulta Tampereen kaupungin Tilakeskukselle vuokrattavaksi päiväkeskuksen toimintaa varten.

‒ Kiinteistön omistajana PTK on toiminut kuin mikä tahansa kiinteistön omistaja: etsinyt vuokralaista tyhjillään oleviin tiloihin ja tarjonnut niitä tilan tarpeesta kuullessaan. Mitään laitonta tai eettisesti arveluttavaa ei ole tapahtunut, selvittää Torkkola.

‒ Päihtyneiden päivätoiminnan jatkuminen lähellä Keskustoria on sekä kaupungin että kaupunkilaisten etu. Tilojen valinnassa olennaista on soveltuus, ei se millainen yritys tai yhteisö tilat omistaa.

‒ Pirkanmaan Työväen Keskus on tukenut Pirkanmaan vasemmistoliiton ja muiden jäsenjärjestöjensä toimintaa silloin, kun se on ollut taloudellisesti mahdollista. Poliittisen toiminnan tukeminen ei ole laitonta eikä edes eettisesti kyseenalaista. On erinomaista, että taloudellisesti toimintakykyinen kiinteistön omistaja on voinut olla mukana varmistamassa  demokraattisen yhteiskunnan toimintaan, korostaa Torkkola.

Lue koko kirjoitus
Tilojen vuokralle tarjoaminen ei ole laitonta eikä eettisesti arveluttavaa (11.9.2015)

|||

Vasen laita – netistä napattua
Vasen laita – netistä napattua seuraa etupäässä pirkanmaalaista punavihreää mediamaisemaa, ja nostaa Vasen Kaistan lukijoiden huomioon blogi- ja verkkomediassa julkaistuja kirjoituksia, jotka runsaassa nettivirrassa ovat saattaneet mennä ohi.

Sarjassa ilmestynyt:
Vasen Kaistan uusi palsta: Vasen laita (4.8.2015)
Fennovoima, verotus, suvaitsevaisuus, pasifisti-Soini ja natsit (8.8.2015)
Köyhyyden hajut, rasismi, Persu-Suomi sanakirja (14.8.2015)
Toimeentulotuki, ateriamaksut ja rasismi puhuttivat (25.8.2015)
Tammelakeskus, Koskelat, ääripäät, katupartiot ja haamut (7.9.2015)

*

Leave a Reply