RAUNO KESSELI
Kulunut vuosi jää minun mielessäni historiaan kolmesta pointista. Ensimmäinen on eduskuntavaalit ja niiden tulos, toinen on hallituksen sekoilu ja kolmas on maahanmuuttokriittisyys.
Eduskuntavaalit olivat suuri pettymys vasemmistolle. Ennakkoon näytti siltä, että maahan olisi mahdollista muodostaa jopa punavihreä hallitus. Pettymys oli kuitenkin raju kun vaalipäivänä selvisi, että kävi juuri päinvastoin. Pelottelu velkakellolla sai kansalaiset hylkäämään vasemmiston esittämän elvyttävän talouspolitiikan ja uskomaan porvaripuolueiden lupauksiin uusita työpaikoista. Vaalit olivat vasemmistolle sen historian synkimmät kymmeniin vuosiin.
Vaalitappiosta toivuttuaan on vasemmistoliitto, sdp ja vihreät kuitenkin pystyneet varsin yhtenevällä oppositiopolitiikalla paljastamaan porvarihallituksen valskiuden ja etenkin sen kytkökset EK:n, Elinkeinoelämän Keskusliittoon. EK:n kädenjälki on räikeällä tavalla näkynyt hallitusohjelmassa. Päätavoitteena sillä on murtaa ay-liikkeen vaikutusvalta ja viedä työntekijöiltä sopimusturva vaatimalla siirryttäväksi paikalliseen sopimiseen, missä työnantajilla on aina se viimeisen sanan paikka.
Kevään eduskuntavaalien jälkeen muodostettu SSS-hallitus eli keskustan johtaman Juha Sipilän, kokoomusta johtavan Alexander Stubbin ja perussuomalaisia johtavan Timo Soinin porvarihallitus päätti laatia hallitusohjelman, jonka avulla Suomi saadaan nousuun. Jo ensimmäinen puolivuotta on osoittanut, ettei hommasta tule mitään, vaan vatuloinniksi menee. Hallituksen toiminta on ollut lähinnä epätoivoista sekoilua esitysten takaisin vetoineen.Säälittävintä on ollut katsoa perussuomalaisten ministerien osaamattomuutta.
Kaikkein pahinta on kuitenkin ollut se, että hallitus ei ole kuunnellut asiantuntijoita, vaan on omasta päästään vetänyt milloin mitäkin esityksiä kansan hämmästeltäviksi. Lupaukset työllisyyden paranemisesta ovat olleet katteettomia. Hallitus on kohdistanut säästötoimet kaikkein heikommassa asemassa oleviin kansalaisiin.
Työttömät, eläkeläiset ja lapsiperheet ovat joutuneet ja joutuvat jatkossakin yhä tiukemmalle, jos hallituksen kaavailemat toimet viedään eduskunnassa läpi.
Pakkolait on se ydinkysymys, jonka äärellä ollaan ensi vuonna työmarkkinakentällä. Vain yhtenäinen ay-liike kansalaisten tuella voi estää heikennykset työelämässä ja koko sosiaaliturvassa. Hyvinvointivaltion olemassaolosta on kyse.
Syyrian sota yhdessä Lähi-idän sekavan tilanteen vuoksi on aiheuttanut ennen näkemättömän pakolaisvirran Eurooppaan. Eurooppa ei ole valmistautunut tällaiseen tilanteeseen. Eurooppaan on tullut yli miljoona pakolaista. Suomesta haki turvapaikkaa tänä vuonna jouluun mennessä yli 32 000 henkilöä. Suomelle tilanne on aivan uusi. Täällä on totuttu ottamaan vastaan reilusti alle tuhat kiintiöpakolaista vuodessa, viime vuonna ennätykselliset 1030.
Nyt on jouduttu hätäisesti perustamaan vastaanottokeskuksia ja se on saanut aikaan maahanmuuttokriittistä toimintaa. Törkeimmillään tämä on ollut jopa polttopulloiskuja näitä kohteita vastaan. Vastenmielistä on ollut sosiaalisessa mediassa käytävä rasistinen keskustelu. Hämmentävää on ollut se, ettei pahimpiakaan rasistisia viestejä kirjoittaneita henkilöitä ole saatu vastuuseen kirjoittelustaan. Uhkaavaa on myös se, että selvästi natsisympatioita omaavia ryhmiä on syntynyt eri puolille Suomea.
Julkinen valta näyttää seuraavan tätäkin toimintaa sivusta luottaen ilmeisesti siihen, että kyseessä ovat yksittäiset tapaukset ja tilanteet. Näin ei kuitenkaan saa ajatella, sillä juuri tämän tyyppinen suhtautuminen johti 1930 luvulla kansallissosialismin syntyyn ja Hitlerin valtaan nousuun. Tämä ei saa toistua 2016 vuoden Euroopassa eikä Suomessa.
Kirjoittaja on ylöjärveläinen kaupunginvaltuutettu.
|||
Etusivun kuva palkansaajien STOP suurmielenosoituksesta Helsingissä 18.9.2015. Kuvaaja Sinikka Torkkola.
*