Artikkeli: Uutiset 2013–2018

14.12.2015 klo 03:59

Ylöjärven vasemmisto huolissaan vanhusten palveluista

Teksti: TERHI HAUKKA
Ylöjärveläiset ovat huolissaan vanhusten palveluiden riittävyydestä ja laadusta. Ylöjärven vasemmistoliiton valtuustoryhmä  tarttui kaupunkilaisten huoleen ja teki viime huhtikuussa valtuustoaloitteen, jossa vaadittiin vanhuspalvelulain toteutumisen arviointia.
– Valtuustoaloitteeseemme saamamme vastaus kertoi sen, mitä Ylöjärvellä on tehty. Mutta edelleen olemme huolissamme palveluiden riittävyydestä ja niiden laadusta, kommentoi vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Uusikartano.

Vasemmistoliiton valtuustoaloitteeseen vastasi joulukuun valtuuston kokouksessa hoito- ja kuntouttamispalvelujen johtaja Anu Kallio.

Puheenvuorossaan valtuuston kokouksessa Uusikartano totesi, että vanhusväestön kasvaessa on entistä tärkeämpää huolehtia palveluiden riittävyydestä, monipuolisuudesta ja ennen kaikkea sekä oman että yksityisen järjestämän palvelutuotannon laadusta ja valvonnasta.

– Ylöjärvellä on viimeisten vuosien aikana ryhdytty yhä enemmän käyttämään ostopalveluja vanhuspalveluissa. Tämä voi olla osaratkaisu tarjottaessa hoivapaikkoja, mutta se ei voi muodostua ainoaksi keinoksi näiden palveluiden järjestämisessä. Rinnalla tulee edelleen olla kaupungin omaa toimintaa, jotta vertailtavuus säilyy niin hinnan kuin laadunkin suhteen. Erityisen tärkeää on huolehtia siitä, että yksityisten palvelutuottajien laatua valvotaan tehokkaasti ja järjestelmällisesti. Julkisuudessa on ollut erittäin huolestuttavia uutisia siitä, kuinka heikon valvonnan vuoksi vanhukset ovat saaneet puutteellista ja jopa ala-arvoista hoitoa, kuvaa Uusikartano vanhuspalvelujen tilannetta.

Uusikartano kiitti kotitiimin toimintaa, joka vastaan kotona asuvien vanhusten ja sairaiden lyhytaikaiseen hoidon tarpeeseen. Yksi asia, viikonloppuisin tarvittava sairaanhoito, tarvitsisi kuitenkin parannusta. Viikonloppuisi kotisairaanhoitoa ei saa, vaan potilas joutuu menemään hoitoon Acutaan.
– Mielestäni tämä ei ole asiakaslähtöistä eikä taloudellisesti järkevää, arvioi Uusikartano.

Uusikartano kiinnitti huomiota hoidon saatavuuteen todeten, että samantasoinen hoito pitää taata kaikille ikäihmisille varallisuudesta huolimatta.
– Kotihoidon- ja laitoshoidon pitää kyetä tarjoamaan muutakin kuin rutiininomaista suorittamista mahdollisemman lyhyessä ajassa. Työntekijöille pitää olla varattuna aikaa enemmän läsnäololle, totesi Uusikartano keinoista parantaa hoidon laatua.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

Ylöjärvi: palvelut on turvattava veronkorotuksin (11.11.2014)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Arja Uusikartanon puhe, julkaistu Ylöjärven vasemmistoliiton FB-sivulla (8.12.2015)

 

III

Etusivun kuvassa Ylöjärven kaupungintalo, kuvaaja: Rauno Kesseli

.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *