Teksti ja kuva: EMMI LIINALAAKSO
Vanhan teollisuusmiljöön keskellä, Finlaysonin sisäpihalla oli Mahdollisuuksien tori, jossa auringonpaisteessa hehkui värikkäitä kojuja, joissa oli tietoa eri kansalaisjärjestöistä, pientä myytävää ja ruokaa. Paikalla oli muun muassa äitiyslaki-aloitteen kannattajia, Amnesty ja Kepa ry.
Koko tapahtuman aikana myös sisäpihan lavalla oli esiintyjiä, joten musiikki lisäsi iloista tunnelmaa. Werstas-rakennuksen auditoriossa ja saleissa kokoontui erilaisia paneeleja eli eri aiheista alustettuja keskusteluja.
Bertel-salissa käynnistyi paneeli aiheesta Demokraattinen Eurooppa 2025 – DiEM25. Kolme liikkeen aktiivia kertoi ensin DiEM25:n päämäärästä eli Euroopan Unionin demokratisoitumisesta vuoteen 2025 mennessä, ja sitten oli vapaata keskustelua.
Katariina Pietiläinen (valtiotieteiden opiskelija) toi esille DiEM25-liikkeen tavoitteen saada läpinäkyvyyttä Euroopan Unionin ja Euroopan Keskuspankin (EKP) toimintaan, mikä tarkoittaa esimerkiksi suljettujen ovien takana käytävien neuvotteluiden livestriimaamista, pöytäkirjojen julkistamista ja lobbauslistojen vapaaehtoisen julkistamisen muuttamista pakolliseksi.
Sosiologi Olli Herranen kertoi Maailmantalouden Minotauros -kirjasta ja Yanis Varoufakisista ja Marko Ulvila (YTM), yksi Talouskasvun jälkeen -kirjan tekijöistä, painotti energiatalous- ja ympäristöasioita. Keskustelussa puitiin talousasioita ja käsiteltiin esimerkiksi jälkikeynesiläistä talousoppia.
DiEM25-liikkeen suomalainen versio etsii vielä omaa paikkaansa kansalaisjärjestöjen joukossa ja puhetta olikin siitä, onko sen tarkoitus profiloitua asiantuntijaliikkeeksi, jonka akateemiset aktiivit ymmärtävät ja osaavat esittää vaihtoehtoja eurooppalaiselle taloussysteemille vai onko se koko kansan liike yksinkertaisine tavoitepaketteineen, jonka kannattajat lähtevät näkyvästi kaduille mielenosoituksiin, kuten Ranskassa. Toivottavasti selkeä suunta löytyy ennen vuotta 2025.
Kahvin jälkeen alkoi samassa tilassa Vattu ry:n paneeli aiheesta Feministinen toiminta Tampereella. Tilaisuutta vetivät Vatun aktiivit ja puheenjohtajat Ree Melanen ja Luca Tainio. Aluksi kaikille selvitettiin että tilaisuudessa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita eli minkäänlainen syrjivä tai vihapuhe ei ole sallittua. Sen sijaan tarkoitus oli ideoida, minkälaista feminististä järjestötoimintaa Tampereelle olisi hyvä saada.
Tilaisuuteen kuului ryhmäkeskustelua ja verkostoitumista. Vattu ry on jo ennestään järjestänyt muun muassa illanviettoja, lukupiirejä, Otetaan yö takaisin -tempauksen ja Dilar Dirikin luentoillan, aiheena Rojavan feministinen muutos ja vallankumous. Nyt ideoitiin feminististä sarjakuvatoimintaa Tampereelle, feminististä kirjoittelua ja feminististä itsepuolustusta.
Päivä Mahdollisuuksien Torilla ja Sosiaalifoorumissa oli mielenkiintoinen. Kansalaisjärjestöjen ruohonjuuri-työ oli hyvin ja hauskasti esillä.
|||
Sosiaalifoorumi ja Mahdollisuuden tori 2016 Vasen Kaistassa:
Joukkovoimalla Sosiaalifoorumissa (28.5.2016)
Sosiaalifoorumi tuo maailman Finlaysonille (21.5.2016)
|||
Tampereen Sosiaalifoorumi ja Mahdollisuuksien tori (Verkkosivut)
Tampereen Sosiaalifoorumi ja Mahdollisuuksien tori 2016 (Facebookissa)
*