SINIKKA TORKKOLA
Jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen työsopimuslain muutoksista, työsuhteen koeaika pitenee neljästä kuuteen kuukauteen ja työnantajan takaisinottovelvoite lyhenee yhdeksästä kuukaudesta neljään kuukauteen. Yli 12 vuotta työsuhteessa olleille takaisinottovelvoite laskee kuuteen kuukauteen. Lisäksi työnantajat saisivat oikeuden palkata pitkäaikaistyöttömän määräaikaiseen työsuhteeseen ilman perustetta.
– Nämä eivät ole mitään hyviä asioita, mutta torstaina eduskunnalle annettu lakiesitys työsopimuslain muuttamisesta on parempi kuin hallituksen alkuperäinen esitys. Hallituksen alunperin esittämässä lakimuutoksessa esitettiin sallittavaksi määräaikaiset työsuhteet ilman perustetta, arvioi Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto hallituksen lakiesitystä.
Syrjintää?
Määräaikaisten työsopimusten salliminen ilman perustetta koskee yli 12 kuukautta työttömänä olleita. Eniten pitkäaikaistyöttömiä on 61–64 vuotiaissa.
Lakiesitys on ongelmallinen perustuslain edellyttämän yhdenvertaisuuden näkökulmasta siitäkin huolimatta, että hallitus pitää työllistymistä yhteiskunnallisesti hyväksyttävänä syynä asettaa pitkäaikaistyöttömät eri asemaan kuin muut työttömät. Mahdollinen syrjintä tulee esiin lain perusteluissa, joissa pitkäaikaistyöttömyys määritellään iäkkäiden työttömien ongelmaksi. Perustuslain määräys yhdenvertaisuudesta kieltää syrjinnän iän ja muiden henkilön ominaisuuksien perusteella.
Hallitus perustelee näitäkin, niin kuin muitakin työelämän huononnushankkeitaan, työllisyyden parantamisella. Huononnusten työllistämisvaikutuksista ei kuitenkaan ole todennettuja näyttöjä, vaan perusteluina on käytetty yritysten mielipiteitä lainsäädännön vaikutuksista työntekijöiden palkkaamiseen.
– Suomi on kansainvälisen työjärjestön, ILOn jäsenenä sitoutunut koko ajan parantamaan työelämän oloja. Nämä työsopimuslain muutosesitykset ovat työelämän huononnuksia eivätkä siten edistä ILO-sopimusten velvoitteita, huomauttaa Anu-Tuija Lehto.
Lisää aiheesta muualla verkossa
Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työsopimuslain, merityösopimuslain sekä julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta (HE 105/2016 vp)
*