NIKO VALLENIUS
Maanantai oli hieno päivä.
Tampereen valtuusto äänesti äänin 45–19 subjektiivisen päivähoito-oikeuden jatkumisen puolesta. Viime marraskuussa subjektiivisen päivähoidon kannattajat voittivat äänestyksen vain yhdellä äänellä, joten ilmeisesti monien kannat ovat muuttuneet sitten viime äänestyksen. Toivottavasti tämä suunta jatkuu, sillä lapset ansaitsevat laadukasta varhaiskasvatusta, joka ei ole riippuvaista heidän vanhempiensa työelämätilanteesta.
Vaikka lasten oikeudet ovatkin tässä kysymyksessä se kaikkein tärkein asia, ei sovi unohtaa myöskään työttömyydessä elävien vanhempien oikeuksia – tai pikemminkin heidän velvollisuuksiaan. Työvoimatoimiston linjauksen mukaan työttömyyskorvausta saavan työnhaun on oltava päätoimista, jotta maksun perusteet täyttyvät. Mikäli huollettavana on useampilapsinen perhe, ja subjektiivinen päivähoito-oikeus romutettaisiin, voi työnhakua pitää päätoimisena vain Juhana Vartiainen, jonka mielestä lasten kanssa kotosalla oleminen on ”ihanaa velttoilua”.
Todellisuudessa kuitenkin työnhaku kaiken maailman nettilomakkeineen, soittelemisineen, haastatteluineen, mahdollisine lyhyine työkeikkoineen ja muine mutkineen, on täysin päätoimista, kuten on myöskin suuremman perheen lapsien hoitaminen. Tämän takia päätös subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta on tärkeä myös työnhaun ja lopulta myös työllistymisen näkökulmasta.
Tampereella tehty päätös on lopulta kaikkien etu.
Kirjoittaja on perheellinen opetusalan asiantuntija, jolla on laaja kokemus sekä työelämästä että työttömyydestä.
Aiheesta aiemmin Vasen Kaistassa
Lasten päivähoitoa ei rajattu Tampereella (14.11.2016)
Turvaako pormestarisopimus tamperelaislasten yhdenvertaiset oikeudet varhaiskasvatukseen? (14.11.2016)
|||
Etusivun kuva: Kooste kuva-aineistosta vasemmistoliiton kampanjasta subjetiivisen päivähoito-oikeuden säilyttämisen puolesta viime vuonna.
*